Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz.
Besinlerle Doludur
Birçok yeşil sebze, K vitamini ve riboflavin gibi iyi besin kaynaklarıdır. Kimchi genellikle lahana, kereviz ve ıspanak gibi birkaç yeşil sebzeyi içerdiğinden, tipik olarak bu besinlerin harika bir kaynağıdır.
Kimchi'nin Temel Malzemeleri
Fermente yiyecekleri sevenlerin kolaylıkla yiyebileceği hafif ekşi ve baharatlı bir tadı vardır. Dünyada ve ülkemizde giderek popülerliği artıyor ve “süper gıda” kategorisinde kabul ediliyor kimchi.
Kimchi Pilav
Kore yemekleri genelde kimchi de dahil olmak üzere çeşitli yan yemekler ile servis edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz.
Lahana Kimchi
Bu çeşidi tam bizim lahana turşumuza benziyor. Tadı nasıl diye sorarsanız, bizim turşumuzun acı baharatlı ve soslu versiyonu denebilir.
Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır.
Kimchi yapmak için sızdırmaz bir şekilde kapatılmış cam kaplar içerisinde bir fermentasyon sürecini gerçekleştirmelisiniz. Sebzeleri bu kaplara koyup onları birkaç gün, hatta ay boyunca orada bırakmanız gerekir. Bu süreç içerisinde sebzelerin dokusu ve lezzeti değişmeye başlar ve sağlık faydalarını edinirler.
Kimchi (Kore Turşusu) Kore mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de kimchidir. Aslında Kore turşusu olarak da bilinir. Yemeklerin yanında bol bol servis edilen bu yemeğin, festivalleri bile yapılıyor.
Ekmek yerine haşlama pirinç tüketilir.
Bu pirinç yemekleri ise yine baharat ve sebze ilaveli olarak masada konuk olur.
Kimçi, Çin marulu ile yapılan bir turşu. Ama o adeta bir 'yok yok turşusu'! İçinde her şey var. Kimçi hazırlanırken içine soğan, sarımsak, zencefil, kırmızı ve karabiber, turp, pırasa, susam tohumu gibi farklı sebzeler ve mürekkep balığı, midye ve balık parçaları ekleniyor.
Çin lahanası zaman içinde Japonya ve Kore'ye yayılmış ve nihayet 20 yüzyılda diğer ülkelerde de tanınmış ve tüketilmeye başlamıştır. Günümüzde Türkiye'de de bulunmaktadır.
Marine edilmiş Lahana Kimchi buzdolabında 1 hafta ila 10 gün arasında saklanabilir.
Kimchi yapmak için bu sosu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde öğünlerizin yanında sos olarak tercih edebilirsiniz. Et, tavuk yemekleriniz de, salatalarınızda yada sandviçlerinizin içerisinde sos olarak kullanabilirsiniz.
Kahvaltı kültürleri tamamen bizden uzak olan Güney Korelilerin aslında tükettikleri her şey metabolizmayı çalıştıran besinlerdir. Vücutlarında neredeyse hiç yağ olmayan Güney Koreliler bunu sabah kahvaltısında çorba ve lapa pirinç tüketmeye borçlular. Aslında bu gelenek Anadolu köylerinde de var.
Kore diyetini ilk defa deneyecek olanların hayatından tuzu, yağı ve kırmızı eti çıkarması önerilir. Bu diyette omega kaynakları daha ağır basar. Vücudu yoran tuz ve şeker hiçbir besine eklenmez. Böylece daha kolay kilo verilir.
Kore'de kahvaltı kültürü yok, ana öğünlerde tüketilen tüm yemekler kahvaltıda da yeniyor. Kahvaltı sofralarında genellikle çorba, tavuk gibi yemekler tüketilirken ekmek yerine de pilav kullanılıyor.
Soju (Hangul 소주; Hanja 烧酒) Kore'nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir. Soju markalarının çoğu Güney Kore'de üretilir.
Kimchi, özellikle Kore'de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.
Bahsettiğim kimchi geleneksel tarzda yapılan. Ancak kimchi sadece lahanadan yapılmıyor. Salatalıktan, biberden, turptan, birçok sebzeden yapılabiliyor. Lahanadan yapılan kimchi ile sulu etli bir yemek, kızarmış pilav, omlet tarzı bir yemek, mandu denen mantı ve benim daha bilmediğim birçok yemek de yapılıyor.
Sebze ve yeşillikler açısından zengin, hazırlama teknikleriyle de sindirim sistemi dostu Kore yemekleri, Türk mutfağına yakın lezzet kültürüyle pandemi döneminde sağlıklı beslenmek için ideal bir alternatif sunuyor.
Kimchi Nasıl Saklanır? Ev yapımı kimchi'nin saklanması çok kolaydır. Sadece kapalı bir cam kavanoza veya kaba ekleyin ve buzdolabına aktarın. Buzdolabı, daha uzun süre dayanması için fermantasyon sürecini yavaşlatır (uygun şekilde saklandığında altı aya kadar).
Asya mutfağının önemli besinlerinden olan kimçi, Korelilerle özdeşmiş bir turşu türüdür. Çeşitli sebzelerin fermente edilmesiyle hazırlanan kimçi, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak gösteriliyor. İlaç niyetine tüketilen kimçinin faydaları da oldukça fazla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri