Negatif sonuç: Herhangi bir influenza viral antijeni ya da viral RNA varlığı gösterilemeyen durumlarda test sonucu negatif olarak belirlenir.
İnfluenza (grip) bulaşıcılığı, bir kişinin enfekte olduğu andan itibaren başlar ve semptomlar ortaya çıktıktan sonraki birkaç gün boyunca devam eder. İnfluenza virüsü, solunum yolu salgıları ile bulaşır.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer. Çocuklar veya savunma sistemi zayıf olan kişiler daha uzun süre patojen yayabilirler.
Bununla birlikte virüsün genetik özellikleri nedeniyle oldukça sık mutasyona uğraması ve biyokimyasal özelliklerini değiştirebilmesi sonucu her yıl yeniden grip salgınları ortaya çıkabilir. Influenza geçiren bir hasta farklı bir tür virüsle karşılaşması halinde yeniden grip olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.
Influenza kaç günde geçer? Sağlıklı kişiler için grip kısa süren bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminin savaşmasıyla kendiliğinden geçer. Belirtiler de 1-4 gün içinde başlar ve 5-7 gün kadar sürer.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hele de sıvı kaybı olmadığı koşullarda damardan serum vermenin etkili bir tedavi yöntemi olmayacağının altını çizen uzmanımzı şöyle devam etti: “Serum, o anlık kişiyi birazcık rahatlatır. Ama tedavide bu serumların bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkinliği yoktur.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Domuz Gribine Neden Olan İnfluenza A (H1N1) Virüsü Nedir? İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.
Karantina uygulamasına gerek yoktur. Bu nedenle acil servis, yataklı servis ya da diğer birimlerin influenza nedeniyle kapatılmasına gerek yoktur. Hastalar ve sağlık personeli için tarama amaçlı test istenmemelidir. Tüm sağlık personeli standart ve damlacık izolasyonu önlemleri almalıdır.
Yalnızca insandan insana yayılan influenza B, influenza'nın 3 ana türünden biri olan, 37.8 derece ve üzeri ateşe neden olan, bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.
Virüs; hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmayla, öksürme, öpüşme, hapşırma, tokalaşma, sarılma, yakın mesafede konuşma gibi hava yoluyla ve temasla bulaşmaktadır.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir.
İnfluenza virüsü güneşe, deterjanlara ve dezenfektanlara karşı dayanaksızdır. Sabunla ellerimizi yıkadığımızda kolayca etkisizleşir. Sık sık el yıkamak korunmada önemli bir adımdır. Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek ve hasta insanlardan uzak durmak genel önlemlerdendir.
Terledikten sonra duş alınmadığı takdirde geri emilebiliyor o nedenle kısa sürede almak gerekiyor.
Terleme, vücudunuz için bir dezenfektan görevi görür. Ter içerisinde yer alan bazı maddeler, vücudunuza tutunmuş olan mikropları ve bakterileri temizler. Böylece vücudunuzun içinde bulunan zararlı maddelerin yanı sıra derinizde yer alan maddeler de terle birlikte vücuttan atılır.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Öksürük, zamanla balgamla birlikte de gelişebilir. Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı: Grip, burun akıntısı, tıkanıklığı ve hapşırma gibi üst solunum yolu belirtileriyle kendini gösterebilir. Boğaz Ağrısı: Boğaz ağrısı, yutma zorluğu ve genel olarak rahatsızlık hissi de sık görülen belirtiler arasındadır.
ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller.
Ateş düştükten sonra tekrar bir yükselme saptanabilir. Öksürük ve halsizlik haftalarca sürebilir. Oluşabilecek problemler mutlaka yakından izlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri