Köri aslında çoğu kişinin bildiğinin aksine tek başına bir baharat değil. Birkaç baharatın karışımından oluşan bir baharat karışımı.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Temelde ana malzemesi zerdeçal ve sumak olan köri tozu, parlak sarı bir renge sahiptir. Rengini içine katılan zerdeçaldan alan karışım, kullanıldığı yemeğe kendine özgü bir renk katar. Yoğun bir tada ve yine aromatik fakat bir o kadar da yoğun bir kokuya sahip olan karışım, kokusunu ise köri yaprağı sayesinde kazanır.
Zerdeçal, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da her yemekte kullanılan ve birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen “köri”nin ana maddelerden biridir. Köri karışımının içinde başta ana maddesi zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, kakule, biber gibi baharatlar bulunmaktadır.
Körinin bir baharat karışımı olduğunu duyanlar içinde ne olduğunu merak ettiyse içeriğinden biraz bahsedelim. Köri, o güzel rengini zerdeçaldan alıyor. İçindeki diğer lezzet sağlayacılar ise; kişniş tohumu, kimyon, toz zencefil, karabiber ve toz kırmızı biber. Bazı karışımlarda içerisine sumak da ilave ediliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Dikkatli gözler renk farkından köri ve zerdeçalı ayırabilir. Zerdeçal daha turuncuya yakın bir renkteyken köri daha çok hardal tonlarına yakındır. İçerisindeki kimyon da bu hardal rengine yaklaşmasını sağlar. Eğer ikisi de daha önceden tanıdığın baharatlarsa kokularından da kolaylıkla ayırt edebilirsin.
Köri, A bitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengin olan körinin içeriğinde magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler. İltihap giderici özelliğe sahiptir.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
"Köri yaprakları Hindistan'ın daha çok tropikal bölgelerinde yaşayan insanların kullandığı bir bitkidir. Aromasıyla bilinen köri yaprakları, genellikle baharat yağları, çorbalar ve et yemeklerinde kullanılır.
Oldukça lezzetli olan bu baharatın lezzeti dışında birçok hastalığa da faydası bulunmaktadır. Köri baharatı özellikle sos olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Genellikle et yemeklerinde, makarna, çorba gibi yemeklerde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli bir tat vermektedir.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
%22 indirimle Bağdat Baharat 550 gr Köri Baharatı Pet Kavanoz 69 TL'ye, %20 indirimle Arifoğlu 50 gr Köri 7,96 TL'ye, %10 indirimle 50 Gr Köri Baharatı / Köri Sos 59 TL'ye, %11 indirimle Köri 500 Gr.
Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
İngilizce curry "Hint mutfağına özgü baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Tamilce kari கறி "her çeşit sos veya baharat karışımı" sözcüğünden alıntıdır.
İçindekiler : Kişniş, Zerdeçal, Kimyon, Kırmızı biber, Rezene, Karabiber, Karanfil, Hardal tozu, Çemen, Sarımsak, Zencefil, Muskat, Defne, Tuz. Hardal içerir. Eser miktarda susam ve gluten içerebilir.
Köri baharatı için gerekli malzemeler: 1 çay kaşığı kişniş tohumu, 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı zerdeçal, 2 çay kaşığı kimyon, 3-4 adet öğütülmemiş tane karabiber veya 1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber, 2 çay kaşığı toz kırmızı biber.
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
Özellikle sos olarak hazırlanan köri; et yemeklerinde başvuracağınız en lezzetli tatlardan biridir. Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir.
* Köri tozundaki en önemli bileşenlerden biri zerdeçaldır. Zerdeçalın, eklem ağrılarını hafifletmede ve iltihap tedavisinde çok etkili olduğu bulunmuştur. * Köride sıkça bulunan kakule ve fesleğen çok etkili vazodilatörlerdir ve kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Diyar Baharat Köri 50 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
"Birçok baharatın karışımııyla elde edilen ve Asya mutfağının vazgeçilmezi körinin, zayıflamaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?" Hollanda'da yapılan bir araştırmada, baharatların vücut ısısı yaratarak, doğal yağ yakma süreci oluşmasına yardımcı olduğunu belirlendi.
Kalp sağlığı: Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı baharatlar arasında köri yer alıyor! 2016 yılında yapılan çalışma, köri içerisindeki kakulenin kan basıncını azaltıcı etkisi olduğu gösterilmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri