Sedasyon, genel anestezi ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon sadece sedatif gazın koklatılmasıyla gerçekleştirildiğinden genel anestezi risklerini taşımaz. Sedasyon işlemi sonrası hastanın kendine gelme süresi oldukça kısadır. Sedasyon ve anestezi farkı ise hastanın ilaçların alınması sonrası durumu ile ilgilidir.
Sedasyon ve genel anestezi farklarından bahsederken aslında bilinç seviyeleri arasındaki farktan bahsetmek gerekir. Genel anestezi altında bilinç tamamen kapalıdır ve hiçbir uyarıya yanıt verilmez. Sedasyonda bilinç kapalı değildir ve uyaranlara cevap verilebilir.
Sedasyon zararlı mı? Sedasyon işlemi uzman bir ekip tarafından uygulandığı taktirde hastaya herhangi bir zarar vermemektedir.
Operasyon öncesinde sadece lokal veya bölgesel anestezi uygulamak, hastanın acı hissetmesini engeller ancak tüm operasyonu görmesini engellemez. Sedasyon verilen hastalarda ise hasta yapılan operasyonu hatırlamaz ve fark etmez.
Sedasyon, diş tedavileri esnasında görülebilecek olan ağrı, endişe, korku ve mide bulantısını önlemek amacıyla genel anestezi uzman ve teknisyenlerinin yaptığı bir anestezi yöntemidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Sedasyon Vücuttan Ne Zaman Atılır? Ortalama 24 saat içinde anestezi ilaçları dışarı atılabilir. Bu durum sedasyon yöntemi ve hastaya göre değişiklik gösterebilir.
Özellikle lokal/bölgesel cerrahi sırasında, MR/BT işlemleri sırasında klostrofobisi olanlarda ve diş tedavilerinden korkan bireylerin ve küçük çocukların rahatlaması için uygulanan sedasyon, kişinin sedatif (sakinleştirici) ilaçlarla tüm refleksleri korunmasını ve daha rahat hissetmesini sağlar.
Solunum sıkıntısı olan hastalarda, Uykuda solunum durma öyküsü olan hastalarda, Soğuk algınlığı , ateş, kulak enfeksiyonu veya burnu tıkalı olan hastalarda sedasyon tedavisi tercih edilmez.
Hastalara anestezi, sedasyon veya ağır hastalık durumunda solunum desteği sağlamak için entübasyon işlemi uygulanır.
Yani dolgular için beklemek gerekmez, çekim için kanamanın kontrol altında olmasını takiben 2 saat sonra birşeyler yiyebilir. Sedasyon yönünden hastanın yutkunma sorununun olmaması ve cerrahi ya da diş çekiminden sonra ağızda kanama kontrolünün yapılmış olması gereklidir.
Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Sedasyon işlemi sırasında alerjik reaksiyon olur mu? Hayır, bilimsel olarak sedatif ilaçlara karşı alerji gelişimi çok nadirdir.
Anestezi makinesi hastanın yerine solunumu gerçekleştirir. Solunum havasının içine kontrollü olarak buharlaştırılan anestezik maddeler verilir. Böylece hastanın uyku hali ameliyat sonuna kadar devam ettirilir.
Bu yüzden endoskopi öncesi hastalara sedasyon uygulaması yapılıyor. Hem lokal anestezi hem de damardan verilen ilaçlarla hasta 10 dakika kadar uyutuluyor ve doktor bu sırada işlemi gerçekleştiriyor.
Ayrıca bizler sabah ilk iş olarak hasta vizitinde sedasyon verdiğimiz tüm hastaların dozlarını belli sınırlar dahilinde azaltıp kesiyor ve GKS'lerini değerlendiriyoruz. Hasta eğer tolere edebildi, ajite değil ise tekrar başlamıyoruz. Bu uygulama “sedasyon tatili” olarak adlandırılıyor.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Ameliyat öncesi açlık özellikle çocuklarda çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aç kalma süresi yeni doğanlarda 3 saat, 1-6 ay arası bebeklerde 4 saat, 6 aydan büyük çocuklarda ise en az 6 saat olarak kabul edilmektedir.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Felç olma riskim var mı? Spinal ve epidural anestezi teknikleri tüm dünyada rutin olarak uygulanan ve yeterli tecrübe edinilmiş güvenli uygulamalardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu belden uyuşturma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşamazlar.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
POFOL genel anestezikler olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Genel anestezikler cerrahi müdahalelerin veya diğer işlemlerin yapılabilmesi için bilinçsizlik (uyku) sağlamak için kullanılır. Ayrıca sizi sedate etmek için de (uykulu, ama tam uyumuyor olmanız için) kullanılabilirler.
Genel anestezi uygulamasına damar içine verilen anestezik ilaçlarla başlanır. Hasta uyuduktan sonra nefes borusuna yerleştirilen bir hortum aracılığıyla solunum fonksiyonları anestezi cihazı tarafından sağlanır. Oksijen, hava ve anestezinin devamını sağlayan inhalasyon ajanları anestezi cihazı ile hastaya verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri