+ bir veya daha fazla güçlü ve/veya hafif baharatlı baharatlar : öğütülmüş sarımsak, biber, kimyon, kırmızı biber, hardal tohumu, Espelette biberi, acı biber vb. + bir veya birçok tatlı, büzücü veya acı baharatlar : tarçın, zencefil, çemen, kakule, anason vb.
Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır. Dikkatli gözler renk farkından köri ve zerdeçalı ayırabilir.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
Köri baharatı için gerekli malzemeler: 1 çay kaşığı kişniş tohumu, 1 tatlı kaşığı toz zencefil, 1 yemek kaşığı zerdeçal, 2 çay kaşığı kimyon, 3-4 adet öğütülmemiş tane karabiber veya 1 çay kaşığı öğütülmüş tane karabiber, 2 çay kaşığı toz kırmızı biber.
İlgili 32 soru bulundu
Kişniş ve zerdeçal, körinin tipik tadını bulmak için gerekli kalan iki baharattır. Kişnişiniz yoksa, kimyon veya maydanozu değiştirin. Zerdeçal yoksa, tatlı kırmızı biber ile değiştirin. Miktar olarak, bir çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı kişniş, ardından diğer baharatların 1/4'ünü ekleyin.
%22 indirimle Bağdat Baharat 550 gr Köri Baharatı Pet Kavanoz 69 TL'ye, %20 indirimle Arifoğlu 50 gr Köri 7,96 TL'ye, %10 indirimle 50 Gr Köri Baharatı / Köri Sos 59 TL'ye, %11 indirimle Köri 500 Gr.
Diyar Baharat Köri 50 G - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Güneydoğu Asya mutfağının yöresel tadı köri: Kimyon.
Körinin bir baharat karışımı olduğunu duyanlar içinde ne olduğunu merak ettiyse içeriğinden biraz bahsedelim. Köri, o güzel rengini zerdeçaldan alıyor. İçindeki diğer lezzet sağlayacılar ise; kişniş tohumu, kimyon, toz zencefil, karabiber ve toz kırmızı biber. Bazı karışımlarda içerisine sumak da ilave ediliyor.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır.
Köri, hint mutfağına ait bir baharat olarak bilinmesine rağmen aslında kökeni Güney Doğu Asya'dan gelen ve içerisinde zerdeçal, kimyon, kişniş, demirhindi, kırmızı biber, kakule, sumak bulunduran bir baharat karışımıdır. En çok et ve tavuk yemeklerinde kullanılarak yemeklere aroma katar.
Güneydoğu Asya mutfağının yöresel tadı köri; kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, Hint cevizi, demirhindi ve acı kırmızıbiber baharatlarının eklendiği bir karışımdır.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
ZERDEÇAL NASIL KULLANILMALIDIR? Zerdeçal (kurkumin) ve karabiber (piperin) birlikte kullanıldığında sinerjik etkileri ortaya çıkmaktadır. Zerdeçal + kişniş + kimyon üçlüsünü karıştırarak kullanmak TUZ kullanımınızı azaltmanıza yardımcı olur.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
3 yemek kaşığı tereyağını tavaya ekleyin ve eritin. Ardından yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 200 gram çiğ krema, yarım su bardağı makarna suyu, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Malzemeleri güzelce harmanlayın. Sosunuz hazır demektir.
Köri tozundaki baharatların kombinasyonu size güçlü antioksidanlar sağlayabilir. Bu baharat karışımı, sindirim sistemini güçlendirmeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Diyetinize ekleyeceğiniz köri tozu, sindirimi teşvik eder ve bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırır.
Sosu İçin:
2su bardağısoğuk süt. 1/2su bardağısıcak su. 1tatlı kaşığıköri.
- Köri içerdiği binbir çeşit baharat sayesinde eklem iltihaplarına iyi gelir. Bunun yanı sıra özellikle ileri yaşları tehdit eden alzheimer ve unutkanlık hastalıklarını önleyerek beyinin hafızasını güçlendirir. - Hem zencefil hem de zerdeçal içeren bu baharat sindirim hastalıklarına birebir fayda sağlar.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri