Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.
B 3 Vitamini; süt, peynir, yumurta ve et gibi ürünlerde bulunuyor. Sinir sistemi için önemli bir vitamin. B12 vitamini; karaciğer, böbrek ve ette daha fazla bulunuyor.
Tüm vitamin ve mineraller vücut için gerekli ancak ruhsal dengenin korunmasında B grubu vitaminleri daha fazla önem taşıyor.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur.
İlgili 19 soru bulundu
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Depresif hastalarda folat ve B12 vitamininde azalma olduğuna dair önemli kanıtlar vardır.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
C vitamini stresle mücadelede esastır. B12 vitamini sinirliliği azaltmaya, konsantrasyonu artırmaya, enerjiyi yükseltmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Kolin sinir tepilerini beyine gönderir ve sakinleştirici bir etki üretir.
İşte cevabı. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre sizi mutlu edecek, keyfinizi yerine getirecek vitamin, D vitamini.
B vitamini içeren besin kaynakları arasında tahıllar, et, baklagiller, yumurta, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. İlginç bir şekilde, yüksek dozlarda B vitaminlerinin, aminoasit homosisteininin kan seviyelerini düşürerek ruh hali ve enerji seviyesi gibi stres semptomlarını iyileştirdiği öne sürülmüştür.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
832 hasta üzerinde araştırma yapan İngiliz bilim insanları, yüksek dozda B grubu vitamin takviyesiyle uygulanan şizofreni tedavisinin, standart tedavilere oranla hastalık belirtilerini daha fazla azalttığını ortaya koydu.
Alıç sirkesi, rahatlatıcı bir etki göstererek sinirlere iyi geliyor. Alıç sirkesi, vücutta rahatlatıcı bir etki oluşturuyor ve bu sayede sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesine destek oluyor. Sinir, stres, depresif ruh hali ve bunlara bağlı ortaya çıkabilen uykusuzluk gibi problemlere çare oluyor.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
Antidepresan, antiankisiyete ilaçları kullanırken doğru ve etkin B2-B6-B12 vitamini, magnezyum destekleri almak fayda sağlayacaktır.
Ağrı oluşturan moleküllerin sentezini azaltır. BDNF üretimini artırarak depresyona ve demansa karşı koruyucudur. Homosistein düzeylerini düşürerek, sakinleştirici nörotransmitterler üzerine olan etkilerini azaltır, merkezi sinir sisteminin daha sakin olmasını ve daha az uyarılabilir olmasını sağlar.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
E vitamini güçlü bir antioksidandır ve araştırmalar antioksidanların anksiyete üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Fındık, kaju, brezilya cevizi iyi birer E vitamini kaynağıdır.
D vitamini, doğal bir ruh hali düzenleyicisidir ve uzun süreli iç gözlem ve üzüntü evresi genellikle D vitamini eksikliği ile bağlantılıdır. Eksikliğinin ayrıca kaygı, depresyona neden olduğu ve stres düzeylerini artırabileceği bilinmektedir.
B12 eksikliğinin etkileri Alzheimer ile karıştırılabiliyor
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri