Korku Koşullanma Koşullu uyaran ve koşulsuz uyaranın tekrarlayan bir şekilde birlikte verilmesi koşullu uyaranla ilişkilendirilen korku belleğinin oluşmasını sağlar. Korku belleği oluşan hayvanın, koşulsuz uyaranın ortadan kaldırılıp sadece koşullu uyarana maruz bırakıldığında da korku tepkileri verdiği gözlemlenir.
Koşullanma, psikolojide bir bireyin belirli uyaranları belirli tepkiler veya davranışlarla ilişkilendirmeyi öğrendiği bir süreçtir. İki temel koşullanma türü vardır: klasik koşullanma ve edimsel koşullanma.
Örneğin, bireyin davranışı hoş bir şeyle sonuçlanırsa o davranışı birey, tekrar tekrar yapmaya yönelir. Hoş veya hoş olmayan sonuçların bireyde yarattığı değişikliklere edimsel koşullanma denir.
Koşullanma yolu ile öğrenme, Bilişsel öğrenme, Model alarak öğrenme vb.dir. Koşullanma yolu ile öğrenme organizma doğal uyarıcıya gösterdiği tepkiyi yapay uyarıcıya da göstermeyi öğrenmesidir..
Bu örnek olaydaki köpek ve sahibi başlangıçta sizin için iki nötr uyarandır. Bir süre ilerledikten sonra tam yanlarından geçerken hiç beklemediğiniz bir anda köpek harekete geçiyor ve sizi ısırıyor. Bu olayda ısırma işini sadece köpek yapıyor ama bu olay sonrasında siz köpeğin sahibinden de korkmaya başlıyorsunuz.
İlgili 43 soru bulundu
Klasik koşullanma (veya tepkisel koşullanma), bilinçsiz veya otomatik olarak gerçekleşen bir öğrenme türüdür. Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder.
Klasik koşullanma kuramına göre öğrenme, koşulsuz uyarıcılarla birlikte devreye sokulan nötr uyarıcıların zamanla birer koşullu uyarıcıya dönüşüp koşulsuz uya- rıcıların meydana getirdiği tepkileri tek başına üretir hale gelmesiyle gerçekleşmektedir.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Şartlı Uyarıcı: Başlangıçta nötr bir uyarıcı iken, bir yaşantı sonucu şartsız uyarıcı ile eşleşmesi sonucu organizmanın tepki verdiği uyarıcıdır.
Koşullanma sürecinde koşulsuz uyarıcının zıttı bir uyarıcı verilerek koşullu tepkinin tersinin ortaya çıkmasıdır. Karşıt koşullanmada amaç kaşullanma yoluyla elde edilen bir davranışın tersine çevrilmesidir.
Klasik koşullanma (veya tepkisel koşullanma), bilinçsiz veya otomatik olarak gerçekleşen bir öğrenme türüdür. Klasik koşullanma, doğal uyarıcılara verilen doğal bir tepkinin, yapay bir uyarıcı tarafından da uyarılır hale getirilmesini ifade eder.
Şartlı Tepki: Organizmanın şartlı uyarıcı karşısında göstermiş olduğu tepkidir. Deneyde şartlı tepki, köpeğin zil karşısında göstermiş olduğu salya tepkisidir.
Klasik Koşullanma, bir bireyin belirli bir uyarıcıya karşı otomatik bir tepki geliştirmesini sağlayan bir öğrenme sürecidir. Örneğin, Pavlov'un ünlü köpek deneyinde olduğu gibi, bir köpek önceden hiçbir tepki göstermediği bir zil sesiyle birlikte yemek verilmesi durumunda zamanla zil sesine de tepki vermeye başlar.
Edimsel koşullanma (İng: "Operant Conditioning"), olumlu veya olumsuz sonuçların bir kişinin davranışlarında meydana getirdiği değişikliklere odaklanan bir öğrenme sürecidir. Bir davranışı güçlendirmek veya azaltmak için "pekiştirme" veya "cezalandırma"ya odaklanır.
Skinner'ın Edimsel Koşullanma Teorisi. Skinner'ın edimsel koşullanma teorisi, bir bireyin davranışlarının ödül ve ceza eylemleri aracılığıyla nasıl şekillendirilebileceğine ve tahmin edilebileceğine odaklanmıştır. Bu teori, davranışların sonuçları tarafından belirlenebileceği fikrini ortaya koyar.
Pavlov'a göre, klasik koşullanma sonrasında koşullu uyaran adeta bir taşıyıcı koşulsuz uyarana dönüşmektedir. Bu düşünce koşullu tepkinin koşulsuz tepkiye benzerlik gösterdiği durumlarla uyum göstermektedir. Son 50 yılda yapılan çalışmalar ise bu düşüncenin bütün bulguları açıklamadığını göstermiştir.
Edimsel davranışlar ise, bilinen bir uyarıcıya bağlı olmayan ve organizma tarafından oluşturulan davranışlardır. Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkar ve sonuçları tarafından kontrol edilir. Örneğin; çocukların yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeleri gibi davranışları edimsel koşullanmadır.
Zihinsel çaba sonucu öğrenme gerçekleşmiştir. Pavlov'un klasik koşullanmasında hiçbir şey yapmadan (köpek hiç çaba sarf etmeden eti alıyordu) ödüle kavuşuluyordu. Edimsel koşullanmada ise organizma ödül almak ya da cezadan kaçmak için bir şey yapmak zorundadır.
Klasik koşullanmada ilk olarak köpeğe doğal uyarıcı olarak et verilir. Bu doğal uyarıcı karşısında köpek doğal tepkisini yani salyasını vermektedir. Pavlov ikinci adımda ise köpeğe doğal uyarıcı olan et verirken bunun yanında da yapay uyarıcı olan zili çalmaya başlamıştır.
Genel olarak, edimsel koşullanmada gerekli olan tek bir davranıştan ziyade bir davranış silsilesidir. Bu davranış silsilesinin öğrenilmesi zincirleme öğrenme olarak tanımlanır. Buna örnek olarak, labirentteki bir farenin labirentin sonundaki ödüle ulaşması için yapması gereken tüm davranışları gösterebiliriz.
Gecikmeli/Geciktirilen Koşullanma (Ortalama okuma süresi 29 saniye.) Bu tür bir koşullanmada klasik koşullanmadaki nötr/koşullu uyarıcı (Zil SESİ) ve koşulsuz uyarıcının (ET) veriliş sırasına uyulur ancak, aradaki süre ilkesi (zamanda yakınlık/bitişiklik) ihlal edilir.
daha önce nötr uyarıcı niteliğinde olan ancak klasik koşullama yoluyla koşullu nitelik kazanan uyarıcının, yeni bir nötr uyarıcı için koşulsuz uyarıcı olarak kullanılması.
Pavlov, birincil (yiyecek, su ve barınma gibi ulaşılmak istenilen ve doyum sağlayan koşulsuz uyarıcılar) ve ikincil (elektrik şoku gibi kaçınılan, acı ve elem veren koşulsuz uyarıcılar) olmak üzere iki tür koşullanmadan ve koşulsuz uyarıcıdan söz eder. Koşulsuz uyarıcıların hepsi de organizmada bir duygu yaratır.
Şartlı-Koşullu Uyarıcı: Koşullanma yolu ile organizmanın sonradan tepkide bulunmayı öğrendiği uyarıcıdır. Pavlov'un deneyinde deney sonrası aşamasındaki zil. Şartlı-Koşullu Tepki: Organizmanın şartlı uyarıcıya karşı gösterdiği tepkidir. Pavlov'un deneyinde deney sonrası aşamasındaki zil sesine köpeğin verdiği tepkidir.
J.B. Watson duygusal tepkilerin öğrenilmesi ile de ilgilenmiştir. Ona göre, korku,sevgi ve öfke olmak üzere doğuştan gelen iç temel duygusal tepki kalıbı vardır. Akılcı olmayan korkular koşullanmayla ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri