Köroğlu Destanı, kahramanı Ruşen Ali'nin ve babası Koca (Seyis) Yusuf'un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini ele alır. Kahramanı 16 yüzyılda yaşamış halk ozanı Köroğlu'dur (Ruşen Ali). Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında yazına kazandırılmıştır.
Koçaklama türünde söylediği şiirleriyle bilinen Köroğlu'nun yiğitçe seslenişlerinin bulunduğu savaş ve vuruşma sahnelerinin yer aldığı şiirlerinin yanında sevgi ve doğa güzelliklerini dile getiren şiirleri de vardır.
Cumhuriyet dönemi tiyatrosunda halk edebiyatından esinlenen ama çağdaş kalıplara uygun yazılmış oyunların ilk örneklerini veren Ahmet Kutsi Tecer, "Koçyiğit Köroğlu"nun konusunu Köroğlu hikâyelerinden seçer. Köroğlu bir Oğuz destanı kahramanıdır. Olaylar Anadolu'da, İslamiyet öncesinde geçer.
İlhan Berk Köroğlu destan stoacılık şiir.
Köroğlu (16. yüzyıl) halk şairleri içerisinde kavganın, özgürlüğün sembolüdür. Doğum, ölüm tarihleri bilinmeyen, bir eski efsane kahramanı olan Köroğlu'nun adını alan bir şairidir. Bu şairin, III. Murat zamanında (1574-1595) Osmanlı ordusuyla İran savaşlarına katıldığı (1578-1584) bilinmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Köroğlu Destanı, kahramanı Ruşen Ali'nin ve babası Koca (Seyis) Yusuf'un Bolu Beyi ile olan mücadelelerini ele alır. Kahramanı 16 yüzyılda yaşamış halk ozanı Köroğlu'dur (Ruşen Ali). Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında yazına kazandırılmıştır.
Köroğlu halk şairlerimiz içerisinde kavganın ve özgürlüğün sembolüdür. Şiirlerinde coşkun bir seslenişle yiğitlik, dostluk, aşk, doğa sevgisi çok sâde bir dille anlatılır. Bu şiirler, hikâyeci âşıkların nesirle anlatılan hikâyeleri arasına serpiştirilmiştir.
Coşkulu ve yiğitçe bir söyleyişle, dövüş ve savaşları anlatan, kahramanlık duygularını kabartan koşma, nazım şeklinde yazılan bir halk şiiri türüdür. Koçaklamalar, epik şiir türünde yazılan şiirlerdir. Dadaloğlu ve Köroğlu bu türde yazdıkları şiirlerle tanınır.
Evliya Çelebi ve Âşık Ömer'in sözlerinden de açıkça anlaşıldığı gibi, Köroğlu usta bir sazcıdır, bu yönüyle büyük ün kazanmıştır (Sakaoğlu 1989: 127).
Köroğlu 1574 – 1595 yılları arasında hükümdarlık yapan sultan III. Murat döneminde, Bolu'da yaşamış, Yeniçeri ocağında yetişmiş bir ordu şairidir.
birisi de "Köroğlu" destanıdır. Bu destan, Orta Asya kavimleıinden Türkmenler, Özbekler, Tacikler, Karakalpak1ar, ve Kazaklar arasında bilinmektedir.
Türk dünyasının ortak değerleri arasında yer alan Köroğlu destanı, UNESCO kültür mirası listesine girdi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Türkmenistan'daki Köroğlu destanı geleneğini, 'Somut olmayan Kültürel Miras' listesine ekledi.
Bu sırada Kiziroğlu Mustafa Bey'in atı Ala Paça ile Köroğlu'nun atı Kırat da güreşmekteydi. Kiziroğlu Mustafa Bey geri baktı. Atı Ala Paça'nın Köroğlu'nun Kırat'ını yendiğini gördü. O da Köroğlu'nu yendi.
Dünya halk edebiyatında da despot rejimlere karĢı çıkan, yoksul insanların yanında yer alan halk kahramanları vardır. Bu açıdan Köroğlu ortak Türk halk kahramanı, Köroğlu destanı da bir halk kahramanlık hikayesidir (EdebiyyatĢünaslıg, 1988: 58).
Bir destan kahramanı olan Ozan Köroğlu ise Köroğlu mahlasıyla söylenen tüm türkülerin sahibidir.
''Köroğlu değilem, ona tımsalam Hem Rustem-i Zal'am, hemi salsalam." Halk kahramanları Köroğlu ve Kiziroğlu Mustafa Bey'in kimlikleri tahrifata uğramıştır. Bu iki halk kahramanı da Kürt'tür. Evliya Çelebi ve Tebrizli Tarihçi Arakel bahsetmektedir. İkisi de Celali'dir.
~ BENDEN SELÂM OLSUN BOLU BEYİNE ~ KÖROĞLU.
Köroğlu Mağaraları Sivas şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede bulunan Paşa Fabrikası bölgesinde bulunmaktadır. Köroğlu, Türkistan'dan Balkanlara, Anadolu'dan Sibirya'ya kadar Türk halklarının yaşamış olduğu bölgelerde pek çok halk hikayesine ve efsaneye konu olmuş tarihi bir kişiliktir.
Köroğlu'nun hem evlâtlığı hem en yakın arkadaşı hem de sakisi olan Ayvaz, olayların gelişmesinde oldukça etkin bir role sahiptir. Ayvaz ile ilgili kollarda başlıca yedi epizot bulunmaktadır: Ayvaz'ın Köroğlu tarafından kaçırılarak Çamlıbel'e getirilişi. Ayvaz'ın küserek tekrar yurduna dönmesi.
Köroğlu, kurulu düzene baş kaldıran bir eşkıya, destan / halk hikayesi kahramanı, saz şairi kimlikleriyle Anadolu, Kafkasya, İran ve Orta Asya'da tanınmış, sevilmiş ve gerçek kimliği ile folklorik kimliği birbirine karışarak yaşatılmış bir halk kahramanıdır.
Bunun yanında toplumda karşılaştıkları aksaklıklar ve sorunlar da şiirlerinde yer bulmuştur. Âşıkların bu şekilde bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazdığı şiirlere taşlama denir (Dilçin 2016: 339).
Âşık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır.
Destanın Türkmen varyantında yer alan çeşitli kollarda Köroğlu ve yiğitleri Türkmenistan'ın dört bir tarafına seferler düzenler. Sefere çıkılan yerlerin başında Kafkas coğrafyası gelir. Köroğlu ve yiğitleri Gürcistan'a, Azerbaycan'a ve Revan'a gider. Buralarda savaşırlar ve zaferler kazanırlar.
Köroğlu'nun atı Kırat'ın ölmezliğine inanılır.
Köroğlu'nu Kuzey Horasan'da doğmuş, İran Azerbaycanı'nda yaşamış ve İran şahlarından II. Abbas zamanında (1617-1648) Hoy-Erzurum yolu üzerinde eşkıyalık yapmış, Teke boyuna mensup bir Türkmen kabul etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri