Yastık Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler İşte, yastık temizliği hakkında bilmeniz gereken detaylar: Yastığınızı yılda en az 2 kez temizlemeniz/temizletmeniz önerilse de yaz aylarında sıklıkla terlendiği için yastıklarınızın bu sayıdan daha fazla temizlenmeye ihtiyacı olabilir.
Bir ile üç yıl arasında değiştirmenizde fayda var. Yastık: Uyku Konseyi, yastıkların her üç ayda bir yıkanmasını, iki ile üç yılda ise değiştirilmesini öneriyor.
Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Elyaf Yastıklar Nasıl Yıkanır
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece. Yıkama işlemi yaparken her seferinde makineye tek bir yastık koymanız ve bu yastığı diğer çamaşırlarla karıştırmamanız dikkat edilmesi gerekenler arasında.
İki yastıkla yıkama esnasında yastığın savrulmasını da engellemiş olursunuz. Yastığın kaç derece ve kaç dakika yıkanacağı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Makine sıcaklığını ve yıkama süresini tayin etmek için yastığın üzerinde yazan kullanma talimatlarını dikkate alabilirsiniz.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak şunları da ekle: 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks.
Yan uyuyanlar yüksek, sert veya orta sertlikte yastıklar kullanmalıdır. İyi miktarda kaldırma ve sağlam destek, yan yatarken uygun omurga hizasının korunmasına yardımcı olur. Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Uyku esnasında omurganın eşit bir şekilde hizalanması bel, boyun ağrısı gibi şikayetlerin önüne geçer. Uzmanlar bu konuda sırt üstü veya yan yatmayı önerirler. Boyundaki yükü hafifletmek ve omurgayı düz tutmak için doğru yastık kullanımı son derece önemlidir. Omurga sağlığı için yaygın bir kanı da yastıksız uyumaktır.
Yastıklar, yapımında kullanılan malzemelerin tipine bağlı olarak 1 ile 4 yıl arası dayanabilir özelliktedir. Polyester ya da kuş tüyü kullanılarak üretilen yastıklar, düşük maliyetli yastık kategorisindedir ve kullanım ömrü 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir.
Uzmanlar yastıksız uyumanın sağlık açısından daha yararlı olduğunu belirtiyor. Yastıksız uyumaya başladığınızda daha az sırt ağrısı çektiğinizi göreceksiniz. Ortopedik olmayan yatıklar çoğu zaman boyun ağrısına yol açar. Bu sebeple ya ortopedik bir yastık kullanmalısınız ya da yastık olmadan uyumaya alışmalısınız.
Bazı uzmanlar özellikle 2 yaşına gelene kadar yastık kullanımı yapılmamasını tavsiye ederler. Çünkü bu yaştan önce yastık kullanımı yapmak ani bebek ölümüne neden olabilir.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor.
Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir. Yastıklarınızı yıkamak için genellikle hassas bir yıkama programı veya yüksek su seviyesi gerektiren bir yıkama programı seçmeniz önerilir.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Hassas bir yapıya sahip olan kaz tüyü yastık ve kaz tüyü yorganlarınızı yıkadıktan sonra asla sıkma işlemi uygulamayın. Yün ve pamuk yorgan çeşitlerinde olduğu gibi düz bir zeminde kurumasını sağlayın.
Elyaf yastık nasıl yıkanır ? Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri