Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Kimi hastalarda bu süre 1-2 yılı bulabilmektedir. Vücut kısa süre içerisinde dengesini yeniden bulur.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Kortizon meme kanseri oluşumunu tetiklemez. Lenf bezlerinin temiz çıkması hastalığın erken evrede olduğunu göstermektedir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Kortikosteroidler damar sertliğini hızlandırır, damar tıkanıklığına yatkınlığı artırır (yatağa bağımlılık, sigara ve doğum kontrol hapı ile risk daha da artar).
Kortizonlu ilaçlar hekim kontrolü olmadan uzun süre kullanıldığında göz tansiyonu ve katarakta yol açıyor. Bahar geldi, çiçekler açtı. Polene alerjisi olanlar için kabus başladı. Çiçek tozlarından etkilenen organlardan biri de gözler.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir. Kalsiyumdan zengin beslenilmelidir. Süt, yoğurt, tuzsuz peynir, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.
Kemik yapımını uyardığı için mümkün olduğunca egzersiz yapılmalıdır, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Yüksek miktarda kalsiyum içeren içeren gıdalar (yağsız süt ve süt ürünleri) tercih edilmelidir.
Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir.
Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır.
PREDNOL-L enjeksiyon için beyaz toz ve çözücü formundadır. Metilprednisolon sodyum süksinat etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur. Kötü bir gece uykusu veya daha uzun süreli uyku yoksunluğu, kan dolaşımında artan kortizol seviyelerine yol açar.
Ancak uzun süreli veya düzenli kortizon kullanımı durumunda, etkiler daha yavaş bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu durumda, kortizon tedavisinin tam etkisi genellikle birkaç gün veya hafta içinde görülür. Kortizonun etki süresi ayrıca tedavi edilen hastalığa, kişinin genel sağlık durumuna ve metabolizmasına da bağlıdır.
Bu belirtiler ciltte kaşıntı, ateş, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, iştah kaybı, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgun hissetme, derinin soyulması ve kilo kaybıdır. Eğer PREDNOL dozu azaltıldığında bu belirtiler geri dönüyor veya daha kötüye gidiyorsa derhal doktorunuza danışınız.
Vücutta doğal bir şekilde üretilen kortizol hormonunun sentetik haline kortizon denir. Geçen yüzyılın en büyük buluşlarından biri olan bu ilaç, organ nakliden kanser tedavisine kadar birçok hastalık için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri