Süt teknikeri nedir sorusuna kısaca; sütün veya süt ürünlerinin en iyi şekilde üretilmesi, korunması ve pazarlanması sürecinde çalışan kişidir, yanıtı verilebilir. Bütün bu süreçlerde ara eleman olarak görev alır. Üretim veya paket gibi alanlarda kullanılan makineler hakkında bilgilidir.
Süt Teknolojisi bölümünün yıllık eğitimini başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrenciler, “Ziraat Mühendisi” unvanının sahibi olur. Kamu kuruluşları ve süt, süt ürünlerini kapsayan her türlü özel sektör firmalarında çalışabilirler.
Bu bölümün amacı, süt üretiminin artırılması, süt ve süt ürünlerinin kalitesinin korunması, süt fabrikalarının kurulması ve düzenlenmesi ve süt atıklarının kullanımı alanında yeterli teknik bilgi ve donanım sağlanması.
Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Süt Teknolojisi Programı'nda 4 yıllık bölüm eğitimini tamamlayan öğrenciler Ziraat Mühendisi unvanı ile mezun olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Süt teknikeri nedir sorusuna kısaca; sütün veya süt ürünlerinin en iyi şekilde üretilmesi, korunması ve pazarlanması sürecinde çalışan kişidir, yanıtı verilebilir. Bütün bu süreçlerde ara eleman olarak görev alır. Üretim veya paket gibi alanlarda kullanılan makineler hakkında bilgilidir.
Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Gerek ürünlerin sağlıklı olarak üretilmesi gerekse ambalajlanması, muhafazası, depolanması ve tüketime sunulması gibi aşamalarda görev alan gıda denetleyicileri yetiştirilmektedir. Mezunlar gıda kalite kontrol laboratuvarlarında ve hizmetlerinde eleman olarak çalışmaktadır.
Üniversite Sayısı: Süt ve Ürünleri Teknolojisi bölümü toplam 11 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir. 2 Yıllıktır.
Teknisyen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.920 TL civarındadır.
Bölümün eğitim-öğretim programı, öğrencilere süt üretiminin arttırılması, süt ve süt ürünlerinde kalite kontrol faaliyetleri, süt işletmelerinin kurulması ve organize edilmesi, süt yan ürünlerinin değerlendirilmesi gibi konularda yeterli teknik donanımı sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.
Et ve süt ürünü satın almak için kasap veya şarküteri gibi işletmelere gitmek gerekmektedir.
Gıda teknikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Gıda Teknolojisi önlisans bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Firmalar, faaliyet gösterdikleri sahalara göre adaylarda meslek yüksekokullarının, Süt Ürünleri, Kimya Teknolojisi ve ilgili bölümlerinden mezuniyet şartı aramaktadır.
Gıda Teknikeri, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak toplanmasını, depolanmasını, üretilmesini, ambalajlanmasını, taşınmasını sağlayarak, gıdanın; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kontaminasyonunun önlenmesinde görev alırlar.
Bu kişiler, Tarım ve Orman Bakanlığında ya da İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kamu kurumlarında çalışmalarını yürütebilirler. Gıda Teknikeri ayrıca, kendisi de gıda ile ilgili işletme kurarak çalışma faaliyetlerinde bulabilir.
Gıda Teknolojisi Bölümü atamaları ve KPSS taban puanları
Gıda Teknolojisi bölümüne son beş yılda toplamda 43 kişi kamu kurum ve kuruluşlarına atanabildi. Anlayacağınız, az sayıda da olsa bölüm mezunlarına atamalarda kontenjan verilmektedir.
"En fazla sütün üretildiği iller Konya, İzmir, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Burdur. İç Anadolu Bölgesi ön plana çıkıyor. Küçük aile işletmeleri ciddi şekilde üretim yapıyorlar. Süt üretimi artmaya başladı.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Pastörize süt üretimi
Tam yağlı, az yağlı olarak ayrılır. Ayrılan yağ, tereyağı, krema gibi diğer süt ürünlerinin üretiminde hammadde olarak kullanılır. Ardından 65°C'de homojenizasyon uygulaması yapılır. Son olarak, 85°C civarında bir ısıl işleme daha uğratılır ve soğutularak depolanır.
Seperatörün çalışma prensibi yoğunluğu yüksek olan sütün seperatör diskinin dış çeperine doğru itilirken daha az yoğunluklu yağın orta kısımda toplanması esasına dayanmaktadır. Sistemde krema ve süt ayrı haznelerde toplanmaktadır. Etkin santrifüjleme tambur devir sayısının arttırılması ile ayarlanmaktadır.
SÜT KESİĞİ YAPIMI (Çökelek)
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri