Fazla kullanılması halinde vücutta gelişim bozukluğu, tansiyon yüksekliği, kilo alma, kas zayıflığı ve psikolojik problemler gibi komplikasyonlar ortaya çıkarabilen kortizon, bu nedenle hem ilaç hem de iğne formunun alanında uzman doktor kontrolünde kullanılması büyük önem taşımaktadır.
Kortizonun uzun dönemde ortaya çıkan yan etkilerinden biri de osteoporoz (kemik erimesi)'dur. 3 aydan uzun süreli ve 5mg ve üzerinde kortizon kullanımı, kortizona bağlı osteoporoza neden olur. Kortizona bağlı osteoporozdan korunmak için, yeterli düzeyde vitamin D ve kalsiyum almak gerekir.
Yanlış, bilinçsiz ve gereksiz dozda kortizon kullanımı, hastaya faydadan çok zarar sağlayacaktır. Kortizon zararları nelerdir, sorusunun en sık cevapları arasında yüksek tansiyon, baş ağrısı, kas zayıflığı ve çeşitli psikolojik problemler gelir. Bağışıklık sistemini baskıladığı için enjeksiyon riski yaratabilir.
Egzama üzerine kortizonlu kremleri, yalnızca alevlenmenin ilk belirtilerinde ve tamamen çözülene kadar uygulayın. Atopik dermatit lezyonları üzerinde etki elde etmek ve kaşıntıyı hızla gidermek için günde bir defa uygulama yeterlidir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır.
İlgili 27 soru bulundu
Nefes darlığı, kol ve bacaklarda şişme, artmış nabız kalp yetmezliği belirtileri arasındadır. Kortizon yüksek tansiyona da yol açabilir. Kas ve Kemik Problemleri: Kortizon, kas güçsüzlüğüne ve tendon yırtığına neden olabilir. Kemik erimesi ve omurga kemiklerinde kırık da kortizonun ciddi yan etkileri arasındadır.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
Örneğin egzama hastalığında kortizon tablet olarak ya da ampul olarak sulandırıp içilebilir, veya kortizonu 3 gün ya da 5 gün süre ile nerede egzama varsa oraya ince bir tabaka halinde sürülebilir. Bu tedavide ince tabaka halinde sadece günde 1 defa, 3-5-7 ya da 10 gün süre ile sürmenin bir zararı olmaz.
İlaç Tedavisi
Kullanılan bu ilaçlarda amaç cilt tonunu geri kazandırmaktır. Kortizonlu kremler erken teşhis sonrası kullanılırsa cilt rengi geri döndürebilir. Ancak 1-2 ay boyunca renkte değişiklik görülmemesi de olasıdır.
Kortizon, vücutta inflamasyonu azaltmak ve bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan bir ilaçtır. Kortizonun etki süresi, kullanım şekline ve dozajına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle kortizonun etkileri hemen başlar ve kısa süreli kullanımlarda hızla ortaya çıkar.
Kortizonun uzun süreli kullanımında kemik erimesi (osteoporoz), katarakt, damar sertliği ve hipertansiyon, kalp hastalıkları, kan şekeri yüksekliği, tüylenmede artış, sivilcelenme, iştah artması neticesinde kilo alma ve özellikle yüz ve gövdede farklı yerlerde yağ birikimleri başlar.
Kortizon bazen kısa süreli olarak önerilebilir, bazen ömür boyu kullanım gerektirebilir. Aşağıdaki hastalıklarda kortizon, kullanımı çoğu zaman uzun süreli olarak reçete edilen, hasta yaşamındaki konforu arttıran, morbidite ihtimalini en aza indiren etkiler verir: Cushing sendromu. Addison hastalığı
Kortizonun yan etkileri oldukça fazla olmakla beraber bu etkiler uzun süreli ve yüksek doz kullanımda ortaya çıkar. Kemik erimesi, kas zayiflamasi. ciltte incelme ve çatlaklar, kilo alma, asimetrik yağlanma, tüylenme, tansiyon yuksemesi, kan sekeri yukselmesi sık görülen yan etkerdir.
Kortizonlu kremler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kortizonlu kremleri bir nemlendirici krem gibi düşünmek doğru değildir. Günde bir kez, ince bir tabaka halinde veya doktorunuzun tarif ettiği gibi kullanmak en doğrusudur.
Kortizon, krem içeriklerine eklendiğinde çok hızlı şekilde etki göstermesi, kaşıntı gibi semptomlara karşı çok iyi sonuç vermesiyle egzama tedavisi için sıklıkla kullanılan maddelerdendir.
Cilt Sorunları: Egzama, sedef hastalığı ve kurdeşen gibi cilt sorunlarının tedavisinde kortizonlu kremler veya losyonlar kullanılabilir. Bağışıklık Sistemi Baskılanması: Organ nakli sonrası vücudun organı reddetmesini önlemek için kortizon kullanılabilir.
Her zaman önlenemeyen vulvar egzama, kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Antihistaminikler ve kortizon kremler kaşıntı ve kızarıklığın giderilmesine ve cildin temizlenmesine yardımcı olur.
Bilinçsizce kullanılan kortizon ilacı sonucunda ortaya çıkabilen yan etkiler ise şöyledir: Ödem. Kan şekerinde artış Yüksek tansiyon.
Kortizonlu kremler egzamanın aktif olduğu dönemde kullanılır ve kırmızlık ile kaşıntıyı kontrol altına alır.
Bu yan etkilerin çoğu uzun süreli ve nispeten yüksek doz kullanımla ilişkilidir. Değişik gerekçelerle 10 yıldan daha uzun süre kortizon kullanan hastalar vardır. Kısa süreli kullanımlarda ilacın kesilmesi ile birlikte yan etkilerin düzelmesi beklenir, tamamına yakını da düzelir.
Egzama tedavisinde en önemli nokta egzamaya neden olan şeyin bulunması, en az ilaçla ve mümkünse kortizonsuz merhemlerle çocuğu tedavi etmektir.
Nedeni ne olursa olsun, uzun süre yüksek dozda kortizonlu ilaç kullanan bir olguda, ilacın aniden kesilmesi veya dozun hızla düşürülmesi çok tehlikelidir. İlacın azaltılması veya kesilmesi gerekiyorsa, mutlaka doktorunuza danışınız. Kortizon kesileceği zaman, doz yavaşça azaltılarak, doktor kontrolünde kesilmelidir.
Bu akneler neden mi oluşuyor? Çünkü kortizon, yağ bezlerinin enflamasyona ve iltihaplanmaya daha açık bir hale gelmesine neden oluyor. Bunun sonucunda da vücudumuzda yağ bezlerinin daha yoğun olduğu bölgelerde sivilceler oluşuyor.
Kortizol Hormonunun Fazla Salgılanması, Cinsel Performansı Olumsuz Etkileyebilir. Kandaki yüksek kortizol seviyesi, cinsel isteksizliği de beraberinde getirebilir. Bunun yanında erkeklerde testosteron azlığına, iktidarsızlığa ve testislerin küçülmesine neden olabilir.
Örneğin kortizonlu cilt beyazlatıcılar. Oysa kortizon bir ilaçtır ve asla güzelleşmek amacıyla kullanılan bir madde olmamıştır. Uzun süre kullanıldığında cildin üst tabakalarında tahribata yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri