Laktoz anne sütünde de bulunur ve hemen hemen herkes laktozu sindirme becerisiyle doğar. 5 yaşın altındaki çocuklarda laktoz intoleransı görülme oranı oldukça düşüktür.
Belirtiler genellikle laktoz içeren yiyecek veya içecekleri tükettikten 30 dakika ila 2 saat sonra başlar. Laktoz intoleransının belirtileri şunları içerebilir: Karın (karın) krampları ve ağrı
Laktoza etki eden gen eksikliğinden kaynaklanan laktoz intoleransı doğuştan olabildiği gibi vücutta sonradan oluşan enzim eksikliğinden kaynaklı da görülebilir. Aynı zamanda vücutta görülen çölyak hastalığı gibi diğer sağlık sorunları da laktoz intoleransının görülme riskini arttırabilir.
Hidrojen nefes testi
İçinde yoğun laktoz bulunan sıvı içirilir. Sindirilmemiş laktaz, kolondaki bakteriler tarafından hidrojen gibi bazı gazların oluşumuna neden olur ve solukla dışarı verilir. Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir.
Laktoz intoleransı; süt ve süt ürünlerinin içerisindeki şekeri (laktoz) tamamıyla sindiremiyor olmanızdır. Genellikle tehlikeli değildir fakat belirtileri pek de katlanılır bir şey değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Doğumsal laktoz intoleransı çok nadir görülür ve alerji değil, genetik geçişli metabolik bir rahatsızlıktır. Genellikle doğumu takip eden birkaç gün içinde ortaya çıkar ve ciddi ishal, kusma, dehidrasyon ve büyüme güçlüğü ile kendini gösterir. 6. aydan sonra düzelir.
Yaşla birlikte laktaz enzim üretiminin azalmasıyla oluşur. Primer laktoz intoleransının genetik bir hastalık olduğu düşünülmektedir çünkü bazı toplumlarda daha sık görülmektedir. Avrupalılarda %5-17, Amerikalılarda %44, Asya ve Afrikalılarda %60-80 oranında rastlanır. Sekonder laktoz intoleransı ise daha nadirdir.
Laktoz Tolerans Testi
Süt ve süt ürünleriyle beslenme yoluyla aldığımız Laktoz, laktaz enzimiyle sindirildikten sonra galaktoz ve glukoz ortaya çıkar demiştik. İşte bu bilgiyle yola çıkarak dışarıdan belli bir miktar laktoz verdiğimiz hastanın kanında belli aralıklarla glukoz ölçümü yapılır.
Bağırsakta şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açan laktoz intoleransının hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Yoğurt yaparken sütün içerisinde bulunan laktozun yüzde 70'i parçalandığından laktoz intoleransı olanlar süt yerine yoğurt tüketmelidir" dedi.
Özellikle primer laktoz intoleransınız var ise bu bes,nlere ek olarak krema, yoğurt, kaymak, tereyağı, margarin, süt tozu, dondurma, salep, sütlü tatlılar, hazır çorbalar, hazır paketli gıdalar, kek, pasta, soslar, mayonez tüketilmemelidir. Süt içiyorsanız, laktozsuz süt içmelisiniz.
Laktoz, başta süt ve süt ürünleri olmak üzere çeşitli çorba, sos ve diğer hazır gıdalar içerisinde de yer alabilen bir şekerdir. Bazı kişilerde bu şekerin sindiriminde görev alan laktaz enziminin eksikliğine bağlı olarak laktoz intoleransı ortaya çıkabilir.
Primer laktoz intoleransı en sık görülen laktoz intoleransı çeşididir. İlerleyen yaşla birlikte vücutta laktaz enzim üretiminin azalmasıyla meydana gelmektedir. Primer laktoz intoleransının genetik bir hastalık olduğu üzerine çalışmalar da bulunmaktadır çünkü bazı toplumlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Sık görülen gıda intoleransları şunlardır: Laktoz, fruktoz, gluten, kafein ve yumurta. Elbette ki bunların dışında da gıda intoleransına neden olan besinler mevcuttur. Gıda intolerans testi hangi bölüm yapar ve nerelerde yapılır sorularının birden çok cevabı vardır. Diyetisyen kliniklerinde bu testler yapılabilir.
Laktoz intoleransı nedir? Süt alerjisi olan kişilerde alerjiyi proteinler tetiklerken, laktoza intoleransı olan kişilerde semptomlardan sorumlu olan laktozdur. Bu kişilerde laktaz enzimi ya yoktur ya da vücut çok az üretmektedir. Sonuç olarak, vücut sütte bulunan laktozu işleyemez.
Süt ürünleri arasında yer alan yoğurtta da laktoz bulunmaktadır. Ancak elbette süte göre daha azdır. Hatta içinde bulunan faydalı bakteriler sayesinde laktozun parçalanmasını sağlayarak intoleransı olan kişiler için daha doğru bir tercih haline gelmektedir.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Düşük laktozlu peynirler arasında parmesan, gravyer ve çedar bulunur. Bu peynirlerin az porsiyonları genellikle laktoz intoleransı olan insanlar tarafından tolere edilebilir.
Gıda İntolerans Testi Hangi Hastanelerde Yapılıyor? “Gıda intolerans testi devlet hastanesi yapıyor mu?” sorusu konu hakkında merak edilenler arasındadır. Gıda intolerans testi devlet hastanesi tarafından karşılanan bir test değildir.
Süt içtikten sonra karnınızda ağrı, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, sütü sindiremiyorsunuzdur. Bağırsaklarda kasılma, karın ağrısı ve gaz sancısı gibi sorunlarla süt içtikten kısa bir süre sonra karşılaşmanız durumunda, laktozun bakterilerle ince bağırsaktan süzülemediği anlaşılır.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza karşı hassasiyeti olan kişilerde, laktoz içeren besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Bu sayede laktoz tüketimi sonrasında oluşabilecek şikayetlerin (gaz, şişkinlik, kabızlık, karın ağrısı vb…) giderilmesine yardımcı olur.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Süt şekeri normalde vücut için faydalı olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açar. Buna laktoz duyarlılığı ya da laktoz intoleransı da denir.
Laktoz, sadece sütte değil diğer tüm süt ürünlerinde de bulunur. Süt ürünleri içinde yer alan yoğurtta da laktoz bulunur. Ama içinde bulunan laktoz oranı, süte göre çok daha daha azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri