Dinlenmeye ayrılan gün (ler) çıktıktan sonra, kalan kısmın önemli bir kısmında yavaş ve rahat koşu yapmak kasların güçlenmesini sağlar, yağ yakımını hızlandırır, dayanıklılığı arttırır ve kan hacmini yükseltir. Rahat ve kolay koşu için sporcu taytı kesinlikle tavsiye edilir.
Kondisyon. Koşu efor gerektiren bir spor olduğu için düzenli olarak ve artan tempolarda yapıldığında kişinin kondisyonunun da anlamlı bir şekilde artmasını sağlıyor. Bu sebeple açık havada düzenli koşu yapan kimseler kolay kolay yorulmuyor ve çok fazla dinlenme ihtiyacı duymuyorlar.
-Koşu sporu deyince akla sadece bacakları çalıştırdığı gelebilir ancak koşmak tüm vücudumuzu en etkili şekilde çalıştıran sporlardan biridir. Mesela koşu sırasında kolları tutma biçimi kol kaslarının, karın sıkılarak koşulduğundaysa karın kaslarının çalışmasını sağlamış oluruz.
Düzenli koşmak zihinsel sağlığını iyileştirir ve depresyon riskini azaltır. Düzenli koşmanın faydaları arasında kısa vadede görebileceğin etkilerle birlikte uzun vadeli olumlu sonuçlar da yer alır. Bunlardan bir tanesi de düzenli olarak koşmanın özellikle depresyon ve anksiyete tedavisine pozitif katkı sağlamasıdır.
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
1 Saat Yürüyüş mü Koşu mu Daha Çok Kalori Yakar? Koşmak, kalori yakımı ve yağ yakımı açısından yürümeye oranla çok daha yüksek kalori yakımı sağlar. Ancak 1 saat koşu yapabilmek için kişinin çok iyi bir performansa sahip olması gerekir. Koşarken vücudun tüm kasları aktif bir şekilde çalışır.
Eğer egzersize çok yeniyseniz veya çok fazla kilonuz varsa yürüyüş yapmanız daha sağlıklıdır. Koşunun sakatlıklara sebep olabilecek riskleri olduğu gibi, zordur da. Eğer zaten spor yapıyorsanız, kendinizi zorlamak ve maksimum kaloriyi harcamak istiyorsanız koşu yapmanız daha iyidir.
Koşu Kalbi Yorar mı? Kalbin şiddetli koşular sırasında yorulduğu doğrudur. Fakat bu yorulma kalbin alehine değil , lehine işler. Koşu sırasında kalp vücuda kan pompalayabilmek için hızlı atmaya başlar ve normalden daha kuvvetli kasılmak zorunda kalır.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Evet, egzersiz kalp sağlığı için kesin olarak yararlıdır. Düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizin kalp sağlığını koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Egzersizin kalp sağlığını koruyucu etkisi sağlıklı kişiler için olduğu kadar hâlihazırda kalp hastası olanlar için de geçerlidir.
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Yürümek ve koşmak, bacak kaslarını kuvvetlendirmenin sağlıklı yollarıdır. Ancak zamanla bacaklarınız harekete alışır ve sonunda stabil bir performans seviyesine ulaşabilir.
Öncelikle, kambur, geriye doğru ya da fazla öne doğru eğilerek koşmaktan kaçının. Sırtınız olabildiğince düz, karnınız ise gergin olmalı. Omuzlarınızın aşağıda ve gevşek olması bedeninizi hafif hissetmenize neden olacaktır. Böylece koşu sırasında bedeninizle ritmik bir uyum yakaladığınızı fark edeceksiniz.
Şınav, barfiks ve mekik egzersizlerini 10 tekrardan yapacağınız turlar oluşturun ve bu hareketleri art arda yapın ve ikinci tura başlamadan önce de mümkün olan en kısa süreyle dinlenin. Böylelikle bir yandan dayanıklılığınızı artırırken, diğer yandan metabolizmanızı da ateşleyebilir ve ciddi anlamda yağ yakabilirsiniz.
Yeni başlayanlar için haftada 3-4 gün, her biri yaklaşık 20-30 dakika süren koşular oldukça uygundur. Koşu mesafenizi düzenli olarak artırmak istiyorsanız, %10 kuralını duymuş olabilirsiniz, ancak daha fazla koşmaya odaklanmak için her iki haftada bir süreyi artırmayı denemelisiniz.
Koşu yapmak için en uygun süre sabah ya da akşam saatleri. Her ikisinde de hava sıcaklığı düşük oluyor, işleriniz ise araya girmiyor. Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor.
Diğer bir ifadeyle düzenli olarak her gün 4.6 km, yürümek gerekiyor. Koşuda ise durum biraz daha farklıdır. Saatte 8 km hızda koşan birisinin kilometre başına 80 kcal yaktığı ve saate ortalama 640 kcal harcadığını söyleyebiliriz. Bu durumda günlük 1 saat koşan birisinin 1 ay sonunda 2 kg yağ yakacağı ortaya çıkıyor.
Koşmak kilo verdirmeye büyük ölçüde destek veriyor ancak yeme/içme düzeninizi kontrol etmezseniz koşmanın pek de faydası olmayacaktır.
Yapılan bir araştırmaya göre koşucuların, koşu yapmayanlara kıyasla ortalama 3 yıl daha fazla yaşadığı bulundu. Hatta yavaş ya da seyrek koşsalar, sigara içseler, alkol kullansalar veya kilolu olsalar bile… Günlük beş dakika koşmak bile ömrü uzatıyor.
Doğru koşu teknikleri ve düzenli dinlenme ile birlikte koşmanın yaşlanma sürecini hızlandırdığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Aslında düzenli ve dengeli bir şekilde koşmak, genel sağlığınızı destekler ve yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Düzenli olarak koşmak, kalp sağlığını destekler, kilo kontrolüne yardımcı olur, kemikleri güçlendirir, mental sağlığı iyileştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve uyku kalitesini artırır. Eğer siz de sağlığınızı korumak ve formda kalmak istiyorsanız, düzenli olarak koşu yapmaya bir şans vermelisiniz.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri