Crossfit, yüksek tempolu koşu ve ağırlık antrenmanlarının aç karnına yapılması tavsiye edilmez. Eğer sağlık durumunda herhangi bir problem yoksa, kondisyonuna güveniyorsan ve sabah koşusunu orta tempoda 10 - 30 dakika arasında yapmayı planlıyorsan kahvaltıdan önce koşuya çıkmayı deneyebilirsin.
Koşudan ne kadar önce yemek yiyeceğiniz, koşu öncesi sahip olduğunuz vakite bağlıdır. Koşmaya başlamak için ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz. Yağlı, protein veya lif oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Bu gıdalar sindirimi yavaşlattığından koşu sırasında mide kramplarına neden olabilir.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Koşu yapmak için en uygun süre sabah ya da akşam saatleri. Her ikisinde de hava sıcaklığı düşük oluyor, işleriniz ise araya girmiyor. Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Sabah koşusu, güne enerjik bir başlangıç yapmaya yardımcı oluyor. Kişiler egzersiz sonrasında kendini daha dinç hissediyor. Vücuttaki gelişim hormonları gece salgılandığı için vücut uykuda karbonhidrat tüketiyor. Sabah aç karnına yapılan egzersiz, yağ yakımına fırsat veriyor.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Ayrıca, araştırmalarda aç karnına yapılan egzersizin yoğun kas kaybına yol açabileceği bir gerçek. Kardiyo gibi daha düşük ölçekli aerobik egzersizlerde kas kaybı yoğun olmasa da aç karnına yapılan ağırlık antrenmanlarında yoğun kas kaybı yaşanabilir.
Yürüyüş öncesi yemek yemeyin
Yemeğinizi yürüyüşten en az 2 saat önce bitirmiş olmalısınız. Aksi halde sindirim işlemi devam ettiği için vücut daha fazla zorlanıyor ve zarar görme riski artıyor. Sabah erken saatte yapılan yürüyüş öncesi şeker içeren meyve gibi hafif bir atıştırma almanızda da fayda var.
Yeni başlayan kişiler için koşu bandında ideal yürüyüş süresinin 20 ile 30 dakika arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Özlem Karasimav, kondisyon arttıkça, bu sürenin kademeli olarak 45 dakikaya uzatılabileceğini veya 20 dakika yürüyüşün ardından 10 dakikalık koşu setleri şeklinde planlanabileceğini belirtti.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz. Kardiyo egzersizlerinde göbek genelde ihmal edilir.
Nurzat Elmalı, "Egzersize yeni başlayanlar için 3-4 km/saatlik hız uygundur. Koşu bandında 5 km/saatlik hız, orta yoğunlukta bir yürüyüşe karşılık gelir. Hızlı yürüyüş yapmak istersek, hızımızı 5 – 6,5 Km/saat yapabiliriz. Çoğu insan için orta yoğunlukta egzersiz yapmak genel sağlığınızı iyileştirmek için yeterlidir.
Yeni başlayan kişiler için koşu bandında ideal yürüyüş süresinin 20 ile 30 dakika arasında olduğunu belirten Karasimav, kondisyon arttıkça, bu sürenin kademeli olarak 45 dakikaya uzatılabileceğini veya 20 dakika yürüyüşün ardından 10 dakikalık koşu setleri şeklinde planlanabileceğini belirtti.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır. Sabah sporunda ciğerler normalden daha fazla solunum yapar.
Koşu Bandının Avantajları
Değişen hava şartları ve zaman yetersizliği her zaman açık havada yürüyüş yapmanıza olanak sağlamaz. Düzenli spor yapabilmek, kilonuzu koruyabilmek ve yürüyüşlerinizi aksatmamak için en ideal çözüm koşu bantları ile istediğiniz tempoda yürüyüş yapabilirsiniz.
Sabah aç karnına limonlu su içmek, metabolizmayı hızlandırabilir ve sindirimi destekleyerek göbek bölgesindeki yağların azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, yeşil çay gibi düşük kalorili içecekler de sabahları tüketildiğinde tokluk hissi sağlayarak daha az kalori almaya yardımcı olabilir.
Egzersiz esnasında vücudun hızlıca enerji tedarik edebileceği kaynaklar aç karnına kısıtlı olduğundan, çok uzun süreyle ağır bir idman yaparsan eğer, yakıtı biten vücut eninde sonunda mecburen proteinlere yönelir. Bu da kaslarının parçalanmaya başlamasına sebep olur ve kas kütlenden kaybedersin.
Koşmak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayarında ve düzenli olarak yapılan koşu egzersizleri, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve grip salgınlarına karşı koruyucu bir etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve özellikle salgın aylarında mikrop ve virüslerden daha az etkilenmeni sağlar.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
-Sabah yapılan yürüyüş metabolizmanın hızlanması ve gün boyu da daha aktif olması için oldukça işlevseldir. Aynı zamanda aktif metabolizma beraberinde daha çok yağ yakımı getirecektir. Yani sabah yürüyüş yaparak daha kolay kilo verebilirsiniz.
5- Sağlıklı Koşu İçin Limit Şart
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
Haftada en az bir kez uzun kardiyo egzersizi yapmalısınız. Belirli bir tempoda koşmak, yürümek ya da pedal çevirmek en etkili yağ yakma yöntemidir. Egzersizlerinizi yaparken kendinizi yeterince zorlamanız çok önemli, çünkü; vücudunuz uzun süreli antrenmanların büyük bir kısmında vücutta depolanan yağı kullanır.
* Amacınız yağ yakımı ise 1 saat hafif tempolu ya da hızlı ve tempolu 45 dakika yürümelisiniz. Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri