Yeni başlayan kişiler için koşu bandında ideal yürüyüş süresinin 20 ile 30 dakika arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Özlem Karasimav, kondisyon arttıkça, bu sürenin kademeli olarak 45 dakikaya uzatılabileceğini veya 20 dakika yürüyüşün ardından 10 dakikalık koşu setleri şeklinde planlanabileceğini belirtti.
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Nurzat Elmalı, "Egzersize yeni başlayanlar için 3-4 km/saatlik hız uygundur. Koşu bandında 5 km/saatlik hız, orta yoğunlukta bir yürüyüşe karşılık gelir. Hızlı yürüyüş yapmak istersek, hızımızı 5 – 6,5 Km/saat yapabiliriz.
Koşu bandında bir dayanıklılık çalışması 60 ila 90 dakika sürer. Koşu bandında antrenmana yeni başladığınızda ise daha hafif bir program yapmanız ve belirli sürelerde artırmanız tavsiye edilir. Bu nedenle, ilk kardiyo antrenmanınıza 30 dakika ile başlayabilir ve her hafta 10 dakika artırarak ilerleyebilirsiniz.
Program: 1 saat 15 dakika. Koşu bandı eğimi: Isınma ve koşu arasında değişiklik gösterir. Başlarken saatte 5 km'lik hızla ve %5'lik eğimle 10 dakika boyunca yürüyerek ısın. Ardından saatte 5-6,5 km'lik hızla 45 dakika boyunca koş.
İlgili 21 soru bulundu
Örneğin 60 kilo bir kişi otuz dakikalık koşu bandı koşusunda 230 kalori harcarken 70 kilo olan kişi 260 kalori harcayacaktır.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz. Kardiyo egzersizlerinde göbek genelde ihmal edilir.
Çok yönlü bir spor aleti olan koşu bandında düşük tempoda yürüyerek hafif bir egzersiz yapabilir ya da yüksek hızda ve eğimli zeminde koşarak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Koşu bandında 1 saatte 866 kalori yakabilirsiniz. Harcayacağınız kalori, kilonuza ve hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Koşu bantları bacakta normal yürüyüş esnasında baldır ve üst bacak kasları, adım atarken kuadriseps (uylukların üstündeki kaslar) ve hamstringleri (uylukların arkasındaki kaslar) çalıştırır. Ek olarak, ileri hareket etmek için omuz kaslarınız da harekete geçer.
Yürümeyi teşvik etmek için tüm dünyada son yıllarda daha çok yayılan ve referans olan kabul edilen “Günde 10 bin adım” hem sağlık hem de fazla kilolar için önemli bir aktivite. 10 bin adım ortalama olarak 6-8 kilometre arasında değişiyor ve bu aktivite bireysel özellikler ve tempoya bağlı olarak yaklaşık 400-500 kalori ...
Koşu, yürüyüş, pilates, kick boks gibi sporlar bacaklarda sıkılaşma sağlar ve incelme etkisi oluşturur. Her gün kardiyo yapabilir, kondisyon bisikleti veya doğa bisikleti ile çalışabilir, tempolu yürüyüş veya koşuyu tercih edebilirsin.
Koşu yapmak için en uygun süre sabah ya da akşam saatleri. Her ikisinde de hava sıcaklığı düşük oluyor, işleriniz ise araya girmiyor. Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor.
“Açık havada yürüyüş mü, koşu bandı mı?” diye soracak olursanız koşu bandı soğuk havalarda daha avantajlı bir tercih olacaktır. Değişen hava şartları ve zaman yetersizliği her zaman açık havada yürüyüş yapmanıza olanak sağlamaz.
Koşudan ne kadar önce yemek yiyeceğiniz, koşu öncesi sahip olduğunuz vakite bağlıdır. Koşmaya başlamak için ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz. Yağlı, protein veya lif oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Bu gıdalar sindirimi yavaşlattığından koşu sırasında mide kramplarına neden olabilir.
Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Koşu bandı hangi bölgeleri zayıflatır? Koşu bandı, vücutta yağ kaybına neden olan bir kardiyovasküler egzersizdir. Bu egzersiz, bütün vücudu çalıştırır, ancak özellikle bel, kalça, bacaklar ve karın bölgesinde yağ yakımına yardımcı olur.
Eğer hedefiniz hızlı zamanda yağ yakmak ise koşu bandında yapacağınız bir koşuda, eliptik bisiklete kıyasla daha fazla kalori yakarsınız. Fakat amacınız eklem sağlığınızı korumak ve bacak kaslarınızı geliştirmek ise bisiklet sürmek daha avantajlıdır.
Diğer bir ifadeyle düzenli olarak her gün 4.6 km, yürümek gerekiyor. Koşuda ise durum biraz daha farklıdır. Saatte 8 km hızda koşan birisinin kilometre başına 80 kcal yaktığı ve saate ortalama 640 kcal harcadığını söyleyebiliriz. Bu durumda günlük 1 saat koşan birisinin 1 ay sonunda 2 kg yağ yakacağı ortaya çıkıyor.
Koşu sırasında susadığınızı hissediyorsanız ve sıvı alma ihtiyacı duyuyorsanız, yanınızda mutlaka su bulundurmanızı öneriyoruz. Dünyaca ünlü koşu koçu Matt Fitzgerald; uzun bir koşu sırasında su alımının hayati önem taşıdığını, ancak alınan su miktarının kaybedilen terle eşit ölçüde olması gerekmediğini söylüyor.
Koşu bandı vücudu sıkılaştırır mı? Koşu bandı vücudunuzun sıkılaşmasına ve yağ yakımına yardımcıdır. Bunun için düzenli tempolu yürüyüşler yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda kardiyo egzersizlerini ve düzenli beslenmenizi de ihmal etmemeniz gerekiyor.
Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
Örneğin 70 kilo ağırlığında ve orta tempoda yapılan 1 saatlik yürüyüş ile yaklaşık 250 kalori harcanır ve yaklaşık 28 gram yağ yakılır.
Burada da cevabını bilmemiz gereken en önemli soru 1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcamak gerekir sorusudur. 1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri