Koşu bandının zayıflatma etkisi bulunmaktadır. Ancak bunun için düzenli bir egzersiz programı uygulamak ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir. Ayrıca sadece koşu bandı kullanarak kilo vermek mümkün değildir. Bunun için kalori alımını düzenlemek de gereklidir.
Koşu Bandı Kalori Hesaplama
Örneğin 60 kilo bir kişi otuz dakikalık koşu bandı koşusunda 230 kalori harcarken 70 kilo olan kişi 260 kalori harcayacaktır.
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Yeni başlayan kişiler için koşu bandında ideal yürüyüş süresinin 20 ile 30 dakika arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Özlem Karasimav, kondisyon arttıkça, bu sürenin kademeli olarak 45 dakikaya uzatılabileceğini veya 20 dakika yürüyüşün ardından 10 dakikalık koşu setleri şeklinde planlanabileceğini belirtti.
Çok yönlü bir spor aleti olan koşu bandında düşük tempoda yürüyerek hafif bir egzersiz yapabilir ya da yüksek hızda ve eğimli zeminde koşarak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Koşu bandında 1 saatte 866 kalori yakabilirsiniz. Harcayacağınız kalori, kilonuza ve hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu aktiviteler arasında koşu bandında yürümek veya koşmak da bulunmaktadır. Bu süre haftalık olarak dağıtılabilir ve günde en az 30 dakika egzersiz yapılması önerilmektedir. Eğer bir kişi kilo vermek istiyorsa, haftada en az 300 dakika veya daha fazla düzenli aerobik aktivite gerekebilir.
70 kilogram ağırlığında ve yavaş tempoda yürüyen bir kişi için 2 saatlik yürüyüş kalori hesabı yapılması gerektiğinde 2,5x2x70 formülü uygulanır. Çıkan sonuç ise 350 kaloridir. Aynı sürede orta tempoda yüründüğünde ise yakılan kalori 525'e yükselir.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Peki koşu bandı nereleri çalıştırır? Koşu bantları bacakta normal yürüyüş esnasında baldır ve üst bacak kasları, adım atarken kuadriseps (uylukların üstündeki kaslar) ve hamstringleri (uylukların arkasındaki kaslar) çalıştırır. Ek olarak, ileri hareket etmek için omuz kaslarınız da harekete geçer.
SPOR İÇİN EN UYGUN SAAT ÖĞLE SONRASI
En uygun saatler, öğle sonrası 16.00 – 19.00 arasıdır. Vücut bu saatten sonra yemek ve dinlenmek için kendini programlar. Kilo vermek için akşam saatlerinde yapılan spor, sindirim sistemini hızlandırır ve vücutta yağ birikmesini engeller.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz.
Koşu bandında 20- 30 dakika boyunca çalışmalısınız. Egzersiz sürenizi uzatın. Hafta içinde diğer günlere göre daha az yoğun, daha kolay olan bir gününüzde egzersiz sürenizi diğer günlerin iki katına kadar çıkarın. Ancak hızınız kesinlikle daha düşük olsun, önemli olan iki katına çıkardığınız süre boyunca aktif olmanız.
Burada da cevabını bilmemiz gereken en önemli soru 1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcamak gerekir sorusudur. 1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
Yürümek koşmaktan daha fazla yağ yaktırır mı? Koşu, metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori yakılmasına yürüyüşten daha fazla yardımcı olur. En çok kalori yakmaya yarayan aktivite, en fazla yağ yakmanıza yardımcı olacak aktivitedir.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir.
55 kg ağırlığındaki orta yaşta bir kadının bazal metabolizma hızı, ortalama 1200 kalori; 70 kg ağırlığındaki bir erkeğinki ise 1700 kaloridir.
Nurzat Elmalı, "Koşu bandında koşmak veya yürümek, yolda koşmak veya yürümek ile aynı şey değildir ve insanlar, farklılıkları tanımazlar ve dikkate almazlarsa aşil tendonunda, ayak bileğinde, diz ve kalça kaslarında zorlanmaya ve ağrıya neden olabilir" açıklamasında bulundu.
Özetle yürüyüş esnasında kollarınızı hızlıca hareket ettirmeniz daha fazla enerji harcamanızı, kalori yakmanızı ve karın bölgenizdeki yağları daha hızlı yakmanıza yardımcı olur.
Bu önerileri dikkate alarak çalışırsanız vücudunuz için de faydalı olduğunu göreceksiniz. Buna ek olarak koşu bandından yürüyüş hızı ne olmalı dediğimizde de ilk başlayanlar için 3-4 km/saatlik hızlar uygundur.
“Açık havada yürüyüş mü, koşu bandı mı?” diye soracak olursanız koşu bandı soğuk havalarda daha avantajlı bir tercih olacaktır. Değişen hava şartları ve zaman yetersizliği her zaman açık havada yürüyüş yapmanıza olanak sağlamaz.
Koşu sonrası vücut enerjiye ve gerekli besinlere ihtiyaç duyar. Koşudan sonra kan akış hızı hala yüksek olacağından 45 dk – 1 saat içerisinde yemek yemelisiniz. Bu süre içerisinde, kan hızlı pompalanmaya devam edeceği için hücreler hızlıca yenilenmeye devam eder ve kaslar için gerekli enerji üretilir.
2 dakikalık sıkı bir koşu ardından 3 dakika boyunca yavaş hızda koşmak durağan bir tempodan daha fazla kalori harcamanızı sağlar. Koşu bandını yağ yağmak için kullanıyorsanız bu şekilde hızınıza hükmedeceğiniz interval çalışmalar yapabilirsiniz.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Yürüyüş yaparak kilo vermek için yapılan yürüyüşün tempolu olması gerekmektedir. Yavaş veya temposuz bir şekilde yapılan yürüyüşün ise kilo vermek için bir etkisi olmadığı söylenebilir. Yürüyüşün açık havada yapılması sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri