Uzak mesafeleri daha net görebilmek için kontakt lens veya içbükey (konkav) mercekli gözlük kullanılabilir. Ancak gözlük ve lens sadece daha net görmenize geçici olarak yardımcı olur. Miyop tedavisi yani kalıcı olarak ortadan kaldırılması lazer tedavisi ile mümkündür.
Miyopluk en yaygın kırılma kusuru olup görüş mesafesindeki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur. Gözlükler, kontakt lensler ve LASIK ve PRK gibi refraktif cerrahi uygulamaları uzağı görememeyi düzeltmenin en yaygın yoludur.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Uzağı görememenin nedeni nedir? Uzağı görememe genelde gözünüzün önden arkaya uzunluğu çok uzun olduğunda veya korneanız gözün uzunluğuna göre daha güçlü bir kırma gücüne sahip olduğunda meydana gelir. Işık retinanın önüne düşerek uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
Bir göz kusuru olan miyop, yakındaki nesnelerin rahatça görülebildiği ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü veya seçmekte zorlanıldığı bir rahatsızlıktır. Ortaya çıkış sebebi göz uzunluğunun gözün kırma gücüne göre daha uzun olmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kırma kusurları, gözlük, kontakt lens, lazer görme düzeltme veya cerrahi gibi tedavilerle düzeltilebilir. Eğer bulanık görme görme kalitesini etkilerse veya başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarsa, bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.
Ancak bazı basit nedenlerden kaynaklanan gözün bulanık görmesi kısa sürede kendiliğinden geçebilmektedir. Uzun süre telefona bakmak, güneşe bakma, bilgisayar ile uzun saatler geçirmek, fazla kitap okuma, bir cisme fazla odaklanma gibi durumlarda bulanık görme geçici olarak olabilir.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Göz Bozukluğunda Dereceli Gözlük Takılmazsa Ne Olur? Sonuç olarak, dereceli gözlük takmamanın birçok olumsuz etkisi vardır. Göz bozuklukları, görme keskinliği kaybı, baş ağrısı, göz yorgunluğu, bulanık görme ve hatta göz kaybı gibi ciddi sorunlara neden olma olasılığı vardır.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Miyop Tedavisi
Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler. Miyopisi olan kişilerin en büyük korkusu numara artışıdır. Hafif ve orta derecede miyoplar (6-7 derece) gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi birçok yöntemle tedavi edilir ve miyopi gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Göz Hastalıkları :
Uzağı görme güçlüğü Yakını görme güçlüğü Görme netliği bozukluğu. Arpacık, göz rahatsızlığına başlı baş dönmesi.
Bulanık görmenin yanı sıra göz ağrısı, göz yorgunluğu, ışığa karşı aşırı duyarlılık yani fotofobi, baş ağrısı, görme keskinliğinde değişkenlik gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan şikayetler migrenle karıştırılmasına yol açabilir.
Sfer sütununda her satırda bir eksi işareti ve ardından gelen rakamlar görüyor musunuz? Bu, uzağı göremediğinizi ve yakındaki nesnelerin daha net göründüğünü ifade eder. Bir artı işareti ve ardından gelen rakamlar görüyorsanız bu durum, yakını göremediğinizi, yani uzaktaki nesneleri daha iyi gördüğünüzü ifade eder.
Pek çok çalışma, miyopların zeka katsayılarının (IQ), miyop olmayanlardan 7-8 puan daha fazla olduğunu göstermiştir. Ailelerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir: Miyop kardeşlerin, olmayanlara göre zeka katsayısının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Özellikle okul döneminde, yani erken yaşlarda başlayan miyopun ilerlemesinin, 19-20'li yaşlarda durması beklenir. Ancak bu genel bir doğrudur ve miyopların yüzde 80'inde görülen bir durumdur. Fakat bazı özel durumlarda, 23-25'li yaşlara ya da bazen 28'li yaşlara kadar miyopinin ilerlemesi söz konusu olabilir.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Miyop genel olarak çeşitli şekillerde tedavi edilmektedir. Kendi kendine iyileşmesi mümkün olmamaktadır. Tedavi yöntemlerinden birisinin tercih edilmesi gerekmektedir. Kontakt lens veya gözlük kullanımı miyop tedavisi için tercih edilebilen bir tedavi yöntemidir.
Miyoptan büyük ölçüde lazer operasyonuyla kurtulmak mümkündür. 10-12 derecenin üzerinde miyoplara lazer yapılması yerine, göz içine mercek takılması tercih edilir çünkü daha güvenlidir ve görme keskinliğini lazere göre daha iyi arttırır.
Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Bulanık görme, göz seğirmesi, baş ağrıları, göz sulanması veya göz kuruluğu sorunlarınızı nedeni stres olabilir. Diğer stresin tetiklediği görme sorunları arasında halsizlik, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık, gözde uçuşan noktalar ve göz spazmları bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri