Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
Mis gibi kokusuyla sofraların baş tacı olacak köy ekmeğini; ekşi maya, su, tuz ve buğday unu ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olan köy ekmeğini hazırlamak 20, pişirmek ise yaklaşık 50 dakika sürüyor.
Ekmek yapımı için kullanıldığında beyaz unla harmanlanması tavsiye edilir. Yumuşacık ekmekler için arpa unundan faydalanabilirsiniz.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Ekmekler fabrika içinde altı aşamadan geçerek sofralarımıza geliyor. Tam buğday unu, ekşi maya, su ve tuzdan oluşan karışım hamur haline getiriliyor.
50 000 / 250 = 200 adet ekmek üretilir.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmek hamurunun su ve un miktarları, kontrollü şekilde yoğurma aşamasında ayarlanmalıdır. Hamur, ne çok katı, ne de çok yumuşak olacak şekilde, ele yapışmayan bir kıvamda olmalıdır. Hamur, 1 saat süre ile üzeri kapalı bir şekilde mayalandırılmalı ve iki katı büyüklüğe ulaşması beklenmelidir.
Son olarak mayalanan köy ekmeğinin üzerine biraz un serpiştirip, orta kısmına keskin bir bıçak ile derin bir çizik atın. Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Ekmek hamuru çok sert ise eksik su kullanımı ve aşırı güç kullanımı gibi nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Ekmek hamuru çok yumuşak ise çok fazla güç uygulanmaması veya fazla su kullanımı gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Unun kül miktarı genelde randıman ölçüsüdür. Randıman, ayarlanmış un verimi düzeyidir ve unun kalitesini ifade etmektedir. Teorik olarak %85 verimle %0.5 küllü un elde edilebilmektedir. Fakat pratikte uygulanan teknolojiye göre %0.5 küllü un %60 ile %78 randıman aralığında elde edilebilmektedir.
Kutoğlu, içeriğindeki ekşi maya sayesinde ekmeğin uzun süre bayatlamadığına dikkati çekerek, "Ekmeğimiz sadece un, su, ekşi maya ve tuzdan ibarettir.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Arpa taneleri tam buğday ve yulafa kıyasla mucize bir içeriğe sahiptir. Bolca diyet lifi içerir ama yapısındaki farklı biyoaktif besin maddeleri sebebiyle sağlığa faydaları tartışmasızdır.
Ilık süt kullanmak hamurun daha hızlı mayalanmasına yardımcı olur.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Pismis 200 gr ekmek cıkartmak icin 1 cuval undan 270 gr kesildiğinde 300 ile 335 arasında hamur elde edersin bu oran unun özlü olması ve hamurun yumsaklıgına göre değisir tabiki fabrika ekmegi icin yalnız tas ekmeği icin bu adet daha fazla cıkar 250 gr…
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Kadınlar yaklaşık 4-5 saatlik bir çalışma sonrasında 25 kiloluk unu yufka ekmeğe dönüştürüyorlar. Yufka ekmek yapan ev hanımlarından Ümmü Sarı, 25 kiloluk undan yaklaşık 200 yufka ekmek çıkardıklarını ifade ederek, "5 kişilik bir aileyiz. 200 ekmek bizim yaklaşık 2 aylık ekmek ihtiyacımızı karşılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri