Genel olarak, ortalama bir prefabrik ev yaptırmak 200.000 TL ile 600.000 TL arasında mal olur. Ancak, her projenin maliyetleri farklı olabilir ve bu nedenle müşterilerin projelerinin maliyetlerini tahmin etmek için profesyonel bir inşaat firması ile çalışmaları önerilir.
Ev sahibinin isteğine göre üretilen parçalar monte edilerek ev inşa edilmektedir. Bu sebeple evin özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 1 hafta içerisinde kurulumu tamamlanmaktadır.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2024 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
PREFABRİK EVLER KIŞIN SOĞUK OLUR MU? Prefabrik yapılar, yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemelerden üretilir. Bu sayede dört mevsime de uygun yapılar olarak karşımıza çıkar. Prefabrik evler; yalıtım performansı ile sıcak veya soğuk tüm iklim bölgelerinde tercih edilen yapılardır.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Prefabrik Eve Elektrik ve Su Veriliyor mu? Özellikle son zamanlarda talep artışının yaşandığı prefabrik evlere elektrik ve su veriliyor ancak bunlar için abonelik ve ev ruhsatı gerekiyor. Ruhsata sahip olan kişiler elektrik ve su aboneliği alabilir.
Emlak vergisi, mülk sahipleri ya da mülk sahibi sıfatı taşıyan vatandaşları ilgilendiren bir vergi türüdür. Dolayısıyla ister apartman dairesinde yaşayın ister prefabrik evde, mülkünüz için emlak vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Prefabrik ev yaptırmayı düşünüyorsanız, Devletten tam 150 bin TL'lik destek.
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur. Prefabrik ev adı altında merdiven altı firmalar tarafından oluşturulan yapılar da bulunduğu için bu yapılarda duyulan uçma, kırılma, zarar görme duyumları ve olayları çok normaldir.
Bilinenin aksine prefabrik evlerin kullanım ömrü çevresel faktörlere göre değişmekle birlikte 40 ila 50 yıl arasında değişmektedir. Tabi ki tüm konut modellerinde olduğu gibi bakımları düzenli olarak gerçekleştirildiğinde bu ömür 60 ila 80 yıllara hatta daha da üzerine rahatlıkla uzatılabilir.
Prefabrik evler yaklaşık olarak 5 ile 7 gün arasında kurulduğundan dolayı hava koşullarının etki göstermesi engellenmekte ve evlerde nem ve küf oluşumunun önüne geçilmektedir.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor.
Prefabrik Ev için İzin Gerekir mi? İmar durumu prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır. Prefabrik ev için belediyelerden ya da gerekli kurumlardan imar ve ruhsat izinlerinin alınması gerekmektedir. Kadastro Müdürlüğünden alınacak olan aplikasyon belgesi de prefabrik ev belediye izni için gereklidir.
Prefabrik ev yapım yardımı başvurusu hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az (2022 yılı için 1.833,45-TL) olmakla birlikte yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan herhangi birini taşıması ile alınabiliyor.
Ancak prefabrik ev ruhsat harçları için ödeme yapmanız gerekmektedir. 2023 Prefabrik ev ruhsat harç bedeli toplam 20.770,00 TL'dir. Tüm bunlar dışında, kadastro müdürlüğünden aplikasyon belgesi de almanız gerekmektedir.
Prefabrik Evler tarla statüsüne sahip arazilerede yaptırılabilir. Statüsü tarla olan arsalara toplam metre karenin ortalama olarak yüzde 8 ila 10 arası imar izni verilmektedir. 8 ila 10 diyoruz, çünkü bölge ve ilgili belediyeye göre bu durum çeşitli sebeplerle değişim göstermektedir.
·Prefabrik eve doğalgaz bağlanır mı? Prefabrik eve diğer konut modellerinde olduğu gibi doğalgaz bağlantısı yapılabilir. Tercihe göre kombili sistem veya doğalgaz sobası kullanılabilir.
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor.
Kimlik Belgesi yeterlidir. Destekleri alacaklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir. Eğer bu koşulları karşılıyorsanız, size en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma kurumuna giderek prefabrik ev için 150 bin liralık devlet desteğine başvurabilirsiniz.
Evet, imarsız arsaya prefabrik ev yapılabilir. Ancak, belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren kullanıcılar, imarsız bir arazi üzerinde prefabrik ev sahibi olabilirler. İmarsız arsaya prefabrik ev yapmak için gereken ilk şart, arsanın yola cephesi olmasıdır.
Gerekli koşullar olmadığında ve aynı zamanda izin belgesi alınmadığında tarlaya ev yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla belirli şartların yerine getirilmesi önemlidir. Günümüzde tarlanın sadece yüzde 5'ine konut yapılmasına izin veriliyor. Tarlalar tarım arazisi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri