Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra ekmeği fırından çıkartıp, altındaki yağlı kağıdı alın. Ekmeği üzeri açık bir şekilde tekrar fırına verip, 180 derece de üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyulur hazırlanılan ekmek hamuru aktarılır. Öncesinde ısıtılan fırın içerisine ekmek hamurunu aktarılır ve de yaklaşık olarak 180 derecede pişirilir.
Fırından yeni çıkmış ekmeğin iç sıcaklığı 90-95 derece civarında olmalı. Bu ölçmek için mutfak termometrelerinden faydalanabilirsiniz. Fırınınızın çok kaliteli olması ya da çok fazla ısınmamasını dert etmeyin.
Hamur cıvık, yayılacak biraz ama pişerken enfes olacak. 10 dakika tepsi mayasını beklesin. Sağından solundan içe içe parmaklarınızla topladığınız hamuru 185 derecede pişirin. Afiyet olsun.
İlgili 43 soru bulundu
Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin. Daha sonra ekmeği fırından çıkartıp, altındaki yağlı kağıdı alın. Ekmeği üzeri açık bir şekilde tekrar fırına verip, 180 derece de üzeri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Ateş yakmaya fırın ağzından yaklaşık 15-20 cm içeride gazete, talaş, kozalak vb kullanıp tutuşturarak başlayın. Ateş yanmak için oksijene ihtiyaç duyar, fırın şeklinizin sebebi bol oksijen sağlamaktır. Genel düşünce, odunları oksijen akışı için aralarında boşluk bulunan çapraz piramit şeklinde tutuşturmaktır.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Mükemmel hamur kabartma yöntemleri
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
Ekmek hamuru çok sert ise eksik su kullanımı ve aşırı güç kullanımı gibi nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Ekmek hamuru çok yumuşak ise çok fazla güç uygulanmaması veya fazla su kullanımı gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce ekmeğin üzerini suyla hafifçe ıslatın.
Ekmek Yaparken Fırın Önceden Isıtılır mı? Kabarmış bir ekmek istiyorsanız, fırın alt ve üst olarak önceden ısıtılmalıdır. İdeal olan ise, önceden ısıtılmış fırında ekmek pişerken ısı ayarını önce yükseltmek ve bir süre sonra ısısını düşürmektir.
Mayalanma çok hızlı gerçekleşiyorsa veya maya sıcaklığı çok yüksekse çökme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Maya oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Tarifte belirtilen miktardan fazla koyulan su, hamuru gereğinden fazla yumuşatır ve ıslatır.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Üretim, pazarlama ve dağıtımda uygulanacak fire oranı % 3'tür. e) Bir adet ekmek yapımında kullanılan işletme malzemesinde (elektrik, doğalgaz, odun) % 15; ambalaj malzemesinde (kâğıt, poşet) uygulanacak fire oranı % 3'tür.
Ekmeksiz sofraya oturmayan Türk halkının en sevdiği aktivitelerden biri de evde keyifle köy ekmeği yapmak. Beyaz unla, buğday unuyla veya mısır unuyla evlerinizde birbirinden lezzetli köy ekmeklerinden siz de yapabilirsiniz.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür? Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Odun ateşi ile fırının taş sıcaklığı 300–350. C derecelere çıkarken, içerisinin sıcaklığı odunun en. harlı yandığı zaman 450–500 C derecelere çıkabiliyor.
Bu nedenle birçok tarifte bu yiyeceklerin yapılarını pişirirken bozmayacak olan ısı, yani 180 derece tercih edilir. Bu ısı birçok yapıdaki yemek ve tatlı için uygun ısı olarak kabul edilir. Hal böyle olunca ellerimiz hep fırını 180 derecede ayarlamaya doğru gider.
Bir fırının bir saatlik çalışma sonucunda harcadığı elektrik ortalama olarak 700 kWh ile 3 kWh arasında değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri