Asıl adı Chokeberry olan aronya meyvesi “süper meyve'' olarak da adlandırılıyor. Yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronya, aynı zamanda mineral ve lif bakımından son derece zengin, antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biri olarak biliniyor.
Aronya Nedir? Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Aronya meyvesi chokeberry ismiyle bilinmektedir. Bu meyve bildiğimiz gül ailesine aittir. Aronya meyvesi aslında bir çalı bitkisidir. Aronya meyvesi halk arasında süper meyve olarak da adlandırılmaktadır.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir.
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
İlgili 30 soru bulundu
Dünya da ticari olarak yetiştirilen 2 tür Aronya çeşidi vardır . Viking ve Nero.
Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır. 35 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Chokeberry olarak da bilinen Aronya meyvesi Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılır. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir.
Aronia viking ve nero arasında ki fark bitkinin boyundadır. Viking daha boylu ortalama 2.5 metreye kadar, nero ise 2 metreye kadar boylanır. Her iki çeşidin de olgunlaşması ve hasadı aynı dönemdedir. Her iki bitki de mükemmel çit bitkisi olup, peyzaj amaçlıda kullanıma uygundur.
Aronya düzenli kullanıldığı takdirde kolesterol ve kan şekerini normalleştirir, ateroskleroz, diyabet, kalp krizi ve inme riskini azaltır, kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini rahatlatır. PP vitamini kan damarlarının duvarlarını daha elastik hale getirir.
Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 TL ila 150 TL arası satılmaktadır. Kuru aronyanın kilosu ise 400 TL ila 450 TL arası satılmaktadır.
Aronya ağacı ülkemizde Bodrum Antalya gibi ılıman sahil bandı hariç hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılabilir.Ilıman sahil bandında ise soğuklama ihtiyacını karşılamayacağından dolayı sağlıklı bir meyve veremez ama gelişimi hızlıdır.Aronya fidanı ve diğer meyve fidanı çeşitleri hakkında bilgi almak için 0324 ...
Aronya çayını kimler kullanamaz sorusu da önemli bir konudur çünkü riskli gruplar vardır. Hamilelik döneminde bu çayın kullanılması önerilmez. Zayıflatıcı yönü ağır basan bu çay, gebelik döneminde olan annelerin hormonlarını etkileyeceği için bebek ve anne sağlığı risk altında olabilir.
Ancak diyetisyenler günlük olarak en fazla 20 adet (bir çay bardağı) aronya tüketilmesini öneriyor.
Aronya'nın tadı nasıldır? Aronya'nın tadı diğer kırmızı orman meyvelerininkine benzerdir. Tam olgunlaşmışsa üzüm ve çilek kadar tatlımsı olabilir. Daha az olgunlaşmışsa mayhoş ve kekremsi bir tada sahiptir.
Aronya, mor renkli bir meyvedir ve şekil itibariyle üzüme benzer. Yaş meyve, kuru meyve olarak tüketilebildiği gibi meyve suyu olarak da içilebilir. Ayrıca çayı yapılabilir.
Aronya Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar? Aronya fidanı fiyatları türüne ve özelliğine göre değişkenlik göstermekte olup ortalama olarak 45 TL ila 200 TL arasındadır.
Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya, üzümsü bir meyve olup sağlık potansiyeli nedeniyle 1900'lü yılların başlarında Rusya'ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlanmıştır.
Aronya meyvesi bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronyanın ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.
Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde yarım asırdan fazla süredir kullanılmayan araziler aronya ile tarıma kazandırıldı. İstanbul'daki fabrikasını bırakıp memleketine dönen Ercüment Oğuz, 61 dönüm araziye 18 bin 900 aronya fidesi dikti.
Sulama: Aronya yıllık 600-800 milimetre suya ihtiyaç duyar. Sulama damlama sulama şeklinde yapılmalı ve bitkinin uzun süre susuz kalmamasına özen gösterilmelidir. Fazla sudan zarar görmez. Meyve tutumundan hasat sonuna kadar düzenli şekilde sulama yapılmalıdır.
Ülkemizde sahil bandı hariç heryerde yetiştiriciliği yapılabilen aronya fidanı, üzümsü meyve sınıfından olan bir bitkidir.Ortalama 1 ağacı 5-7 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 1x3 metre olacak şekilde fidan dikimi yapıldığı taktirde ortalama dönümden 1,5-2 ton civarında yaş meyve hasadı yapılabilmektedir.
Saksıda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği
Kullanacağınız saksı başlangıç için asgari 10 litrelik, toprağınız ise çiçek toprağı olmalıdır. Aronya fidanı kışın saksı içerisinde mutlaka bahara kadar dışarda kalmalıdır. Aronya fidanının meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılanması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri