Köy tavukları, doğal çiftlik ortamında kümeste ve bahçede yetiştirilir. Bu tavuklar sadece buğday ile besleniyor ve 6-7 ayda yeterli olgunluğa ulaşıyor.
Meyve, sebze, peynir, yemek artıkları (bozulmamış veya fazla yağlı olmayan), ot, çim, yonca, ağaç yaprakları da tavuklara besin olarak verilebilir.
Özellikle mısır, arpa ve buğday tavukların olmazsa olmaz yiyecekleri arasında bulunmaktadır. Bu tahıl ürünlerini tavuklar oldukça çok sevmektedir. Bu ana besinler dışında solucanlarda tavukların sevdiği yiyecekler arasında yer almaktadır. Özellikle yeşil taze sebzelerde tavukların sıkça tükettiği ürünlerdendir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Doğada kendiliğinden de yetişebilen yoncaları tüketmeyi seven tavuklar, yoncaların dışında marul ve lahana yapraklarını da tüketebilirler. Çimlenmiş buğdayı da tüketen tavukların sevdiği bir diğer bitki ise çuha çiçeğidir.
İlgili 29 soru bulundu
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür. Civcivler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılmış ve sertifikalandırılmış damızlıkçı işletmelerden temin edilmelidir.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır.
Ne yazık ki, ekmek karbonhidrat bakımından yüksektir ve tavuklar için asıl gerekli olan protein, aminoasit ve vitamin gibi pek çok şeyi karşılamaz. Bu yüzden sürekli ve sık sık verirseniz sadece karbonhidrat yüklemesi yaparak, hem yumurta hem de et kalitesini düşürmüş olacaksınız..
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Yem olarak kırılmış mısır yemeleri hem sağlıklı hem de tavuklar tarafından sevilmektedir. Tavuklar doğada kendi buldukları solucanları da yemeyi çok sevmektedir. Mısır ve solucan dışında tavuklar sebze de yiyebilmektedir. Kuru sebzeleri yemek tavukların hoşuna gidebilmektedir.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Evet, tavuklarda kanibalizm olarak adlandırılır. Tavuklar kalabalık kümeslerde birlikte tutulduklarında, stres altındayken birbirlerini gagalamaya özellikle kloaka ve gaga bölgelerini koparıp kanatmaya başlarlar. Önü alınmazsa bazılarının ölümüne kadar da gidebilir ve leşi de yerler genelde.
Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavukların korunması ile ilgili asgari standartları belirleyen hükümleri kapsar. (2) Bu Yönetmelik, yumurtacı tavuk sayısı 350 adetten az olan işletmeler ile damızlık amaçlı yetiştiricilik yapan işletmelerde bulunan kanatlıları kapsamaz.
KÖY TAVUĞU 1 ADET (2.5-3 KG) - 257.43 TL + KDV.
Eti için beslenen etlik piliçler 45 günde kesilirken; köy tavuğu dediğimiz çoğunlukla da ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlamış damızlıklar olan tavuklar ise neredeyse 15 ayda kesilir. Sofralık yumurta üretimi için yetiştirilen tavuklar ise ortalama 22-23 ayda kesime giderler.
Bir tavuk ya köy tavuğudur ya da organik tavuktur. “Organik köy tavuğu” diye bir şey yoktur. Doğal kelimesi organik üretim yapmayan üreticilerin arkasını sığındığı, içi boş bir kavram. Organik tavuklar GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermeyen tamamen organik ve az miktarda doğal yemlerle besleniyor.
Köy tavuğu pişerken çok zor pişiyor. Markette satılan tavukların pişme süresi en fazla yarım saat sürerken gerçek köy tavukları en az 1 buçuk saatte pişiyor. Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.
Sağlıklı bir YARKA TAVUK uygun koşullar sağlandığında 18-22 haftaları arasında yumurta verimine başlar. Yumurta veriminde etkili olan bir diğer unsur ise bakım ve beslenmedir.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Açıkta yetiştirilen tavuklar bulabildikleri birçok küçük canlıları yiyerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat kışın o canlılar yok denecek kadar azalır. Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin.
Su sıcaklığı
Su sıcaklığının 10 0C civarında olması idealdir. 26.7 0C ve üzerindeki su sıcaklıklarında su tüketiminde ve günlük canlı ağırlık artışında önemli azalmalar görülür. Eğer su devamlı 24 0C'den sıcak ise suyun sıcaklığı düşürülmelidir. Aşılama suyu sıcaklığı 20 0C 'den düşük olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri