Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin. Artık yerken dişlerde bıraktığı o kumlu tadı hissetmeyeceksiniz. Ayrıca son bir püf noktası daha verelim; ıspanağı yoğurtlu yediğiniz takdirde de bu nahoş hissi en aza indirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Ispanak pişirilmeden yenir mi? Yapılan araştırmalarda ıspanağın piştikçe içeriğindeki antioksidanların kaybolduğu belirlenmiştir. Ispanağı tüketme konusunda en sağlıklı ve doğru yöntemin çiğ olarak tüketilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.
Pişirmek istediğiniz sebzeyi öncelikle kaynar suya koyun ve sebzenin diriliğine göre en fazla bir iki dakika içince tencereden alıp buzlu suya koyun. Bu şekilde sebzelerin dirilikleri kaybolmamış ve renkleri bozulmamış olacaktır.
Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir.
· Ispanakları demet haline getirip saplarını bir bıçak veya makasla kesin. (Vitaminlerinin kaçmaması için ellerinizle koparmanız önerilir.) · Bir tencereye tuzlu su koyup kaynattıktan sonra ıspanağı içine atın. · Kapağı açık bir şekilde 1 dakika kadar pişirin. · Daha sonra bir süzgece boşaltarak suyundan arındırın.
İlgili 22 soru bulundu
Sebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin. Sebzeleri pişirmeden hemen önce, büyük parçalar halinde elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor.
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Ispanak tarladan söküldükten sonra soğuk ortamları seven bir bitkidir. Bu sebeple ıspanak kısa süreli olarak buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir. Diğer bir yöntem ise ıspanağı yemek olarak pişirerek kavanoza koyup buzdolabında saklamaktır. Bu yöntem oldukça pratik bir yöntemdir.
Ispanak yapraklarını tuzla ovmak doğru bir yöntem değil, tuzla ovmak ıspanağın vitaminlerine zarar verecektir. Ispanakları bulaşık makinesinde düşük ısıda yıkamak da yanlış. Bu yöntem besin değerlerini olumsuz etkilerken uzun vadede bulaşık makinenize de zarar verecektir.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
Ispanağın zengin demir kaynağı olması efsanesinden bir başka efsane de ıspanağın yoğurtla yenmemesi gerektiğidir. Sırf bu nedenle ıspanağı yoğurtla yenmeyen birçok kişi var. Ispanağın içindeki demirin emilimini engelleyen yoğurt veya süt değildir…
Eğer sizde de ıspanak yediğinizde benzer durumlar oluşuyorsa ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız çok basit bir püf noktasıyla ıspanağın yarattığı diş kamaşması hissini en aza indirebilirsiniz. Bunun için ıspanak pişerken içine 1 ya da 2 adet kesme şeker ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Servis ederken limon sıkarsanız tam vitaminli hemde çok lezzetli bir yemeğiniz olacaktır afiyet olsun.
Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Ispanak: Ispanak alırken küçük boylu ve yabancı otların karışmamış olduğu ıspanaklar tercih edilmelidir. Bunun yanında koyu yeşil yapraklı ve üzerinde sarı benekler olmaması tazeliğinin göstergesidir.
Pişirilen ıspanak yemeğinin tekrar ısıtılması sakıncalıdır. İçerdiği nitrat maddesinin tekrar ısınmasıyla nitrite ve nitrozaminlere dönüşmesi ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
Asya kıtasının orta ve güneybatı bölgelerinin yerlisi olan bu bitki dünyanın birçok farklı bölgesinde gıda olarak tüketilir. İran'dan 11. yüzyılda Araplar tarafından Avrupa'ya, İspanya'ya götürülmüştür.
Toprakla oldukça iç içe ıspanak eğer iyi temizlenmezse, böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Ispanağı tüketme şeklinin en sağlıklı ve doğru yönteminin çiğ olarak tüketilmesi kararına varıldı.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğu için en fazla iki gün içinde pişirilmeli ve tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri