Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Gebelik süreleri 5-11 aydır.
Doğumların % 46.5'i gündüz, %53.5'i gece gerçekleşmiştir. Ayrıca doğum zamanı koyun canlı ağırlığı doğum süresini etkilememiştir. Karya tipi koyunlarda doğum süresi ortalama olarak 81.26 dakika olarak tespit edilmiştir.
Gebelik süresi ortalamas ı 153 gün olarak saptanmıştır. Ana yaşının, doğum tipinin ve yavrunun cinsiyetinin gebelik süresi üzerinde önemli bir etkisi gözlenmemiştir (P>0.05).
Koyunlar çiftleşme gerçekleştikten yaklaşık 5 ay sonra doğum yaparlar. Koyunlar da gebelik en fazla 150 gün sürmektedir. En az ise 135 gün sonrasında da doğum gerçekleşebilir. Koyunlardaki gebelik ilk 3 ay fark edilemeyebilir çünkü koyunun karnı çok çıkmamıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
İnek gebelik süresi hesaplama sonucu 280 veya 285 gün şeklinde öne çıkar. İneğin tohumlandığı zamandan itibaren 9 ile 11 ay arası bir sürede inek yavru doğurur. Genç ineklerde yani düvelerde doğum ineklere göre birkaç gün erken olabilir.
Ayakta TR muayenede ise; gebe uterus, idrar kesesi üzerine gelmekte ve kornular ventrolateral bir şekilde birbirinden ayrılmaktadır. Gebe olmayan uterusun yeri ise idrar kesesin doluluğuna göre değişebilmektedir. İdrar kesesi boş olduğu zaman, kornu uteriler idrar kesesin tam önündedir.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Yeni Doğuran Koyunların Beslenmesi
Doğumdan sonraki ilk 24 saat koyuna kesif yem verilmez ve önünde bol miktarda iyi kaliteli kuru ot bulundurulur ya da kuru ota ilaveten kabızlık oluşmasını önleyecek kepek ve kavuzu alınmamış yulaf gibi yemler az miktarda verilebilir.
Koyunlar; Sahip oldukları kalın yün tabakası sayesinde soğuğa ve ani sıcaklık düşmelerine, solunumlarıyla da büyük ölçüde sıcaklığa karşı koyabilmektedirler.
AKKARAMAN KOYUNU
Yağlı kuyrukludur. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg. süt verimi 50-60 Litre kirli yapağı verimi 1,5-2 kg.dır. 100 koyundan 100-110 kuzu alınır.
Koyunun dört memesinin de süt verdiğini belirten Ahmet Balta, "Normalde koyunlar iki memeli olur. Ancak veterinere sorduğumda ender olarak dört memeli koyunun da görüldüğünü, ancak iki memesinin süt verebildiğini öğrendim. Benim koyunumun dört memesinin de gelişmesi ve inek gibi süt veriyor olması dikkat çekici.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
Sığırlarda yaşayan tenyalar günde yüz binlerce, insan bağırsağında yaşayan askarit ise yılda 80 000 000 yumurta üretir. Fakat hayvanlar aleminde en fazla üreyen canlı termit kraliçesidir.
Afrika eşeklerinin gebelik sürele- ri 12 aydır ve bu süre sonunda bir yavru doğururlar. Asya eşeğiyse 9-12 aylık bir gebelik süresi geçirir. O da tek yavru doğurur. Yeni doğan eşek yavruları, bir saat sonra kendilerini toparlar, ayağa kalkar ve annelerinin 70 Bilim ve Teknik Page 4 peşi sıra yürümeye başlarlar.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler.
Aslanın üreme uzunluğu yaklaşık yedi yıldır. Ortalama gebelik süresi 110 gün civarındadır; dişi, çalılık, sazlık, mağara veya başka bir korunaklı tenha bir yerde, bir ile dört arasında yavru doğurur, genellikle sürüden uzaktır.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
YaşamDaha önce görmediğiniz melez hayvanlar
Kafası aslanınkine, gövdesi ise leoparınkine benzeyen leolan ilk kez 1910 yılında Hindistan, Kolhapur'da dünyaya geldi. KOYUN + KEÇİ = BOTSVANA TÜRÜKoyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri