Orta erkenci bir çeşittir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyveler silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı özelliklere sahiptir. Meyveler acılaşma göstermez.
İstanbul Kemer patlıcanı: İnce, uzun, parlak ve siyahımsı mor renktedir. İzmir Halkapınar patlıcanı: Orta boy, koyu mor, uç tarafı sap tarafına göre daha dolgun bir patlıcan türüdür. Bostan patlıcanı: İri boy, oval biçimli, çekirdeği az, koyu mor renklidir.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
Kemer patlıcanı: Orta erkenci bir çeşit olan kemer patlıcanı, ülkemizde en çok Akdeniz'de yetiştirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Yaygın bir söylentiye göre, çok patlıcan yiyen melankolik oluyormuş. Hatta Anadolu'nun bazı yörelerinde, garip davranışlarda bulunanlara 'Patlıcan delisi' deniyormuş.
Yaz aylarında mezelerden de eksik olmaz, hepsine hafiflik ve lezzet katar. Ancak patlıcanı güzel bir şekilde pişirmek için patlıcanın o acı lezzetini almak gerekiyor. Alınmadığı takdirde yemekte acı, tadı pek de hoş olmayan bir aroma bırakıyor.
Meyve et rengi beyazımsı olup çekirdeklilik çok azdır, meyve eti yumuşaktır. Yıllardır, bölgede tek çeşit olarak yetiştiriciliği yapılan Birecik patlıcanı, saflaşma göstermiş ve homojenlik göstererek köy çeşidi olma özelliğini de kazanmıştır. Ticari hasatta meyve kabuğu düz ve rengi orta derecede mor renklidir.
Patlıcanın kabuğu sert olanların yerine hafif elastik olanları seçmeye özen gösterin. Üzerinde hafif çatlaklar ve beyaz lekeler olan patlıcanları seçmekten kaçınmanız gerekir. Ayrıca patlıcanın sapı kahverengi değil muhakkak yeşil olmalıdır.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
Kemer ya da bostan patlıcanı... Hangi tür patlıcanı közleyecekseniz közleyin öncesinde mutlaka güzelce yıkayıp kurulayın. Kurulamadığınız ve üzerinde su bıraktığınız takdirde közlenme süresi üzeyecek ve kabuğu dilediğiniz gibi çıkmayacaktır.
Bostan Patlıcan, Kemer patlıcana kıyasla daha az çekirdekli, iri ve yuvarlak bir patlıcan türüdür.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Lezzetli patlıcan yemek için yapmamız gereken şey ise çok basit: Sebzeyi sekerlemek! İsteğinize göre doğradığınız patlıcanları temiz bir bezin üzerine serin. Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
whatsapp'ta bir emoji. gençler arasında gerçek anlamından çok, erkeğin cinsel organı için de kullanılıyor.
toparlak ve biraz daha çekirdeklice bir patlıcan türüdür. özellikle közleme için idealdir.
Köz Patlıcan Biber Yemeği (Fosul)
Patlıcan yetiştiriciliğinde pratik bir kaide olarak ilk can suyundan sonra hava durumuna göre, 15-20 gün süreyle bitkiye su verilmez. Bundan sonra ihtiyaç olursa bolca su verilir. Çiçeklenme devresinde yersiz sulamadan kaçınılmalıdır.
Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Patlıcanın büyümesi ve gelişmesi için organik maddece zengin, pH 6-7 arasında, iyi drene olan, verimli kumlu tınlı topraklar tercih edilmelidir. pH topraktaki besin maddesi alınabilirliği ile yakından ilişkili olduğu için toprak pH'sının yüksek veya düşük olması verim düşüklüğüne neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri