Özel isimlere gelen -ler -lar ekleri kesme işareti ile ayrılmazlar. İsimlere birleşik olarak yazılırlar. Çokluk eki olarak bilinen -ler -lar ekleri çekim ekleri olarak bilinmektedir. Özel isimlere gelen çekim eklerinden önce kesme işareti konulması kuralı, çokluk ekleri söz konusu olduğunda geçerli değildir.
Kural: Özel isimlere gelen çoğul ekleri (–ler , -lar) kesme işareti ile ayrılmazlar. Örnek: Aliler dün akşam bize oturmaya geldiler.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
Bu, ifade edilmemişse, teklik ifadesi, tekliği de- ğil, belirsizliği ifade eder. Çokluk eki, tek tek fertlerin, yahut iş ve hareketlerin çokluğu söz konusu ise kullanılır... İsimlere, zamirlere belirsiz sayılara ve çekimi füillere en çok gelen ve yaygın olan çokluk eki +lar / +lär'dir...
İlgili 37 soru bulundu
-ler/ -lar eki dilimizde çoğul eki olarak bilinmektedir. Çoğul ekleri dilimizde kelimenin çokluk ifade ettiğini belirtmek için kullanılmaktadır. -ler / -lar ekleri dilimizde çokluk bildiren eklerdir.
3. Çoğul Ekinin Şahıs Eki ve İyelik Eki ile Karışması
Yalnızca isimlere gelir. Fiillere gelmez. Fiillere gelen -lar, -ler eki çoğul eki değil şahıs ekidir. “Kapıyı hızlıca kapattılar.” cümlesindeki -lar eki, üçüncü çoğul şahıs ekidir.
Eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmeyen (yeni sözcük yapmayan) eklere çekim eki diyoruz. Çekim eklerine örnek olarak çoğaltma eklerini ve iyelik eklerini verebiliriz. Çoğaltmayı yukarıda gördük zaten. İyelik ekleri, eşyanın kime ait olduğunu belirtir.
Sayısal anlamda tek olan, çoğul takısı (-ler, -lar) almamış adlardır. Örnekler: gazete, balık, roman, bardak, müşteri, hasta, öğrenci, çalışan, böcek, kuş, çim, meyve vb.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
-ler ekini özel isimlere getirdiğimizde -gil ekinin yerine kullanıyorsak kelimeye aile anlamı yükleriz ve yapım eki görevinde olduğu için ayrı yazılmaz. Örneğin; Dün akşamlar Nesrinler ile yemek yedik. Eğer cümleye benzerleri anlamı katmak için -ler eki kullanıyorsak çekim eki olarak yer alır ve ayrı yazılır.
Yapısı bakımından tekil olmasına rağmen aynı türe ait olan birden fazla varlığı anlatmakta olan bir isimdir. Topluluk isimleri de çokluk eki alabilmektedir. Topluluk isimlerinin çoğul eki alması durumunda ise aynı topluluktan birden fazla olduğu manasına gelmektedir.
Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.
Bir sözcük çoğul eki alınca sözcüğün anlamında herhangi bir değişiklik olmadığı için sözcük BASİT olur.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu?
Tekil isimlere ler-lar ekleri getirilerek çoğul isim yapılır. anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip…
KİTAP"lık" topluluk ismidir. Çoğul veya tekil değildir.
Özel isimlere eklenen çekim ekleri (-ler çoğul eki hariç) kesme işaretiyle ayrılır. 2. Özel isimlerde, çoğul eklerden sonra gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılmazlar.
Çoğul eki kelimenin anlamını değil miktarını değiştirir. Bu nedenle -ler ve -lar yapım eki değil çekim ekidir.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır.
Tekil : -yoktur- 1. Çoğul : -İz / -k olarak ifade edilebilir. 2. Çoğul : -niz olarak bilinmektedir.
Doğrulanmış Cevap. Ki olarak kalır -ki ekinin bir anlamı yoktur. bunun için -ler eki çokluk anlamı katmamış çoğul ek olarak kullanılmamıştır. bu yüzden tekildir.
Ler lar ekleri bi kere yapım ekï değildir çün kü kelimenin anlamını değiştirmez sadece sayısını fazla yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri