Anti depresif hastalıklar, gut, obezite, kireçlenme, mide rahatsızlıkları, böbrek ve idrar hastalıkları Kozaklı termal sularının iyi geldiği başlıca rahatsızlıklar. Kozaklı'daki kaplıca suyu yalnızca rahatsızlıklara iyi gelmiyor. Saçları ve tırnakları güçlendirirken cildi de yeniliyor.
Termal sular şişelenerek soda adını alır. İçilebilir sular da tıpkı sıcak sular gibi kişiye hazımsızlık konusunda yardımcı olur. Termal sular cildin toksinlerden arınması söz konusu olduğunda cilt bakımı etkisi yapabilir.
Kozaklı Kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre Sodyum, Kalsiyum ve Klor içermekte olup A ve C grubu şifalı sular grubuna girmekte. Su sıcaklığı 27 °C ve 93 °C arasında değişmekte.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
İlgili 35 soru bulundu
Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan çalışmasına göre, dünyanın en kaliteli termal suyu olan Haymana termal suyu, pek çok faydasının yanı sıra ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliği ile dikkati çekiyor.
Türkiye'nin termal kaplıcaları söz konusu olduğunda akla gelen ilk şehir kesinlikle Afyonkarahisar.
Gazlıgöl-Yaylabağ Kaplıcası :
Kimyasal özelliği ise hiperterm, hipotenik, alketihir karbonatlı ve hafif radyoaktif bileşiminden oluşmaktadır. Şifa Özellikleri 2 türlü uygulanmaktadır. İçme Tedavisi : Kaplıcada içme suyu olarak kullanılan şifalı su sodyum bikarbonatlı sular grubundandır.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Kaplıca vücudu rahatlatıyor ve şifalıdır. Zengin minerale sahip kaplıca suyu romatizma, bel ağrısı, damar tıkanıklığı ve cilt hastalıklarına çok iyi geliyor."
Kaplıca tedavisi etki bir alternatif tedavi yöntemidir bir çok faydası olduğu gibi yan etkileri de vardır. Kaplıca suyuna girmemesi gereken hastalıklar; Yakın zamanda kalp rahatsızlığı ya da operasyonu geçirenler (kalp krizi, kalp anjini-spazmı, vb) Kanser hastaları.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz.
Uzmanlar genel bir ortalama verdiğinde banyo kürü olarak tercih edilecek sıcak kaplıca sularında şifa arayan kişilerin tedavi için minimum 7 gün maksimum 21 gün kaplıcaya girmesi gerektiğini açıklamış durumdalar. Eğer soğuk kaplıca suları maden suyu olarak içilip şifa aranacaksa minimum 3 günlük bir tedavi gerekiyor.
Nevşehir'in kaplıcaları ile ünlü ilçesi Kozaklı değişen tatil ve dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren alternatif bir turizm beldesidir. Nevşehir otelleri arasında olmasına rağmen Nevşehir'in merkezine en uzak olan ilçe olmakla beraber bu mesafe yaklaşık 85 km'dir.
Ayaş Kaplıcaları;
Ayrıca kanda bulunan toksinlerin dışarı atılmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Kaplıca olarak kullanıldığında romatizma, lumbago, siyatik, nevralji, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları tedavilerine yardımcı olmaktadır.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız.
Bir çok hastalığa fayda sağlayan kaplıcalar genellikle 4 mevsim hizmet vermektedir. Kaplıca kullanımı süresinde vücudu hava sıcaklıklarına ve soğuk havaya karşı korumak çok önemlidir. Bundan dolayı kaplıca kullanımı için genelde ilkbahar ve sonbahar mevsimleri tercih edilmelidir.
Termal havuzlarda yüzme ve hareket yapılması önerilmemektedir. Özellikle 36 derece üzeri olan termal havuzlar da yüzülmemelidir. 36 derece üzerin olan termal havuzlarda yüzülmesi nefes darlığı ve çarpıntı gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarma ihtimali vardır.
Sağlığınız için günde iki defa kaplıcaya girmeye gayret gösterin. Kaplıcada en fazla 10-20 dk. kalınmalı ve günde bir veya iki kür alınmalıdır. Kalp, damar, tansiyon, astım vs. hastalıkları olanlar doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda kaplıca suyunu kullanmalıdırlar. Kaplıcaya girerken bol sıvı tüketin.
Kireçlenme gelişen hastalar en çok eklemlerde ağrı ve hareketlerde kısıtlanmadan yakınırlar. Kaplıca tedavisi bu şikayetlerin azaltılmasında yardımcıdır. Kaplıcalar ağrılarda azalma ile birlikte kaslarda gevşemeye de yardımcıdır.
Termal suyun, sinir boyunca yayılan iltihaplanmalar (nevralji / sinevralji), sinir ucu iltihaplanmaları (nevrit/polinevrit), tenden iltihabı (tendinit), eklem zarı iltihabı (periartrit) gibi iltihaplanmaya bağlı rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Kaplıca suyunun bu etkisi ile kaplıcaların bir çoğu diz ağrılarına fayda sağlamaktadır. Başaranlar Termal kaplıca suyu içerdiği bikarbonat ve kalsiyum mineralleri sayesinde banyo kürü olarak kullanıldığında diz ağrıları, kas ağrılarına, eklem rahatsızlıklarına fayda sağlamaktadır.
-Ortalama 47°C sıcaklığındaki sularıyla Kızılcahamam kaplıcaları, -Ortalama 52°C sıcaklığındaki Gönen termal suları, -42°C ortalama sıcaklığı olan Ilıca kaplıcaları ve Konya Ilgın kaplıcaları, -70°C sıcaklığındaki Sandıklı kaplıcaları romatizmaya iyi gelen kaplıcalar.
Türkiye, zengin termal kaynakları sebebiyle bir kaplıcalar ülkesi olarak bilinir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, sağlık ve dinlenme amacıyla Türkiye'nin farklı kaplıcalarına akın etmektedir. Kaplıcaların olduğu birçok il bulunmasına rağmen, en çok kaplıca bulunan il Ankara'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri