Kozan, Adana ilinin bir ilçesidir. Adana ovasının Yukarı Ova denilen kısmında düz arazinin tepelik bölgeye geçtiği kesimde kurulmuş olup, il merkezine uzaklığı 73 km'dir.
1865-1923 yılları arasında Mutasarrıflık olan Kozan Cumhuriyet döneminde 1923 yılında Vilayet halini almış, 1926 yıllarından sonra Vilayetliği lağvedilerek Adana İli'ne bağlı ilçe haline getirilmiştir.1920 yılında Kozan Türkiye Büyük Millet Meclisine Mareşal Fevzi Çakmak'ı Milletvekili olarak gönderilmiştir.
Kozanoğlu, Afşar boyuna bağlı Kozanlı aşiretinin reisidir. 19. yüzyılda Adana'nın Kozan (eski adıyla Sis) bölgesinde konar-göçer Türkmenler'i Osmanlı'nın yerleşik hayata geçirme politikasına karşı gelmişlerdir.
Kozan bugün Adana İli'ne bağlı şirin bir ilçemizdir. Osmanlı imparatorluğu döneminde bu ilçemizin adı Sis idi.
İlçe merkezi olan Kozan şehri, Adana'nın 69 km kuzey doğusun- da, 150 rakımlı bir arazide kurulmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Yarışma sonrasında Kozan Usulü Tarhana Çorbası, Börek Çorbası, Kozan Usulü Ekşili Köfte, Kozan Usulü Paça, İçli Köfte, Ciğer Kebabı, Erişteli Bulgur Pilavı, Kısır, Mercimekli Köfte, Paça üfelemesi, Turunç Kabuğu Reçeli, Maya Reçeli, Büzdürük Tatlısı, Baklava, Teleme çeşitleri Kozan Yemekleri olarak belirlendi.
Kozan İlçe Merkezi Adana Ovası'nın yukarı ova denilen kısmında düz arazi ile dağlık kesimin birleştiği yerde, yarı engebeli bir alan üzerine kurulmuş olup, Adana İl Merkezine uzaklığı 68 km'dir.
Kozan, Adana ilinin en büyük ilçelerinden bir tanesidir. Turistik bakımdan da oldukça zengindir. Burası doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Anavarza, UNESCO listesinde yer alan antik kentlerden biridir.
Kozan Kalesi, Çukurova'da yer alan kaleler zincirinin önemli bir halkasıdır. Çukurova'daki sonsuz düzlüklar arasında çok nadir bulunan tepelere haberleşme ve güvenlik amaçlı kaleler kurulmuştur.
Kozan ilçe merkezi ve köylerin tamamı Müslüman Türklerden oluşmaktadır, etnik yapıda farklılık yoktur. Ancak az sayıda Balkan Göçmeni bulunur. İlçenin bugünkü görünümde dış savaşlar sırasındaki dış göçler etkilidir.
Kozan'da 144 yerleşim .
Kozan kalabalık nüfusu ile Adana'nın en önemli ilçeleri arasında yer alıyor. Aladağ ilçesi özellikle çok zengin olan krom yataklarına sahip ilçelerdendir. Krom ihracatı ile ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip ilçelerdendir. Ceyhan en büyük ilçeler arasında olmakla birlikte Seyhan'dan daha az yoğunluğa sahiptir.
Araştırmacı Wolfram Eberhard bir incelemesinde Kozanoğullarının aslında Kürt olduğu ve zamanla Türkmenleştiklerini belirtmektedir. Değişik kaynaklarda Kars, Ağrı, Mus, Van, Erzurum, Adıyaman ve Urfa yöresinden Kürtlerin farklı zamanlarda Orta Anadolu'ya göç ettikleri belirtilmektedir.
Kozan Kalesi, Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan tarihi bir kaledir. Kozan Kalesi, M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip olan Adana bölgesinin zengin tarihine ve kültürel mirasına sahip önemli bir yapıdır. Kozan Kalesi, 12. yüzyılda Artuklu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından inşa edilmiştir.
Turunçgil tarımı Kozan ilçesinde denizden yaklaşık 100 km'lik uzakta yapılır. Turunçgiller için gerekli olan iklim koşullarının lokal ölçülerde de olsa bu sahada bulunuşu Kozan Portakalının yetişmesinin temel nedenlerindendir.
Kozan - Kadirli arası yaklaşık olarak 37 km'dir. Kamil Koç ile Kozan - Kadirli seyahatiniz tahmini olarak en az 30 dakika saat sürer.
Kozan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Adana iline bağlı ilçelerden biri.
Turgut Özal. #adana #losadanas.
Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana'nın en büyük ilçesidir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de 81 ile bağlı 922 ilçe bulunurken, özellikle İstanbul'daki bir ilçenin nüfusu 57 şehri geride bıraktı. İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri