Közde kahve ne kadar sürede pişer? Lafı fazla uzatmadan hemen konumuza geçelim. Artık kahve makineleri 30-35 saniye içinde kahvemizi hazır hale getiriyor. Çok kolay ve pratik bir biçimde kahvemizi içebiliyoruz.
5 – Kısık ateş devreye girsin
Şimdi kahveyi, ortalama olarak 3-4 dakika kısık ateşte pişirmeye başlayın. Baktınız ki kahveniz yavaş yavaş köpürüp kabarmaya başlıyor, o sırada köpük taşmadan, cezveyi ocaktan alın ve köpüğü eşit şekilde fincanlarınıza dağıtın.
İkinci kural ise kahve yaparken kullanılan suyun soğuk olması çünkü kahvede renk, aroma, tat transferi vardır. Eğer su sıcak veya ılıksa çok çabuk kaynayacak, transfer gerçekleşmeyecektir. Son olarak ateş kesinlikle çok açık olmamalı ve yaklaşık 6-7 dakika civarında bir pişirme süresi tanınmalı.
Kahve, şeker ve suyu damak tadınıza uygun ölçüde ekledikten sonra karıştırmadan közün içerisine almalısınız. Kahve yavaş yavaş pişerek köpürmeye başlar.
İlgili 27 soru bulundu
Mangalda veya közde pişen kahvenin çok daha güzel olmasının sebebi ağır ağır ve kısık ateşte pişmesidir. Bunun için evde kahve yaparken de kısık ateşte ve yavaş pişirin. Kahve tamamen kabarana kadar cezveyi ocakta tutmayın. Kahve kabarmaya başlayınca köpüğün bir kısmını alıp fincanlara eşit oranda dağıtın.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
Ocağın altını orta veya ortadan bir miktar az olacak şekilde açıyoruz. Çok çabuk pişen kahveler köpüksüz olur bunun için hafif ateşte pişmesi uygun olacaktır. Kahve yavaş yavaş pişmeye başlayınca köpükleri de kabaracaktır.
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Közde Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Cezveye kişi sayısına göre ölçtüğünüz suyu, şeker ve kahveyi koyalım. Kaşık yardımı ile kahveler su ile karışacak şekilde karıştıralım. Kahvenin bir kısmı suyun yüzeyinde kalabiliyor çok fazla karıştırmaya gerek yok.
Kum 300 derece sıcaklığa geldiğinde kendi ısısını içerisinde tutmaya başlıyor. Evlerde kullanmak için pratik bir kahve makinesi yaptık makineyi 300 dereceye ayarladıktan sonra cezvemizde hazırladığımız kahveyi makinenin içinde bulunan kuma koyarak pişmesini bekliyoruz yaklaşık olarak 15-20 dakikada kahvemiz pişiyor.
Yumuşak ve daha lezzetli bir Türk kahvesi için musluk suyu yerine içme suyu kullanmak gerekir. Ayrıca soğuk su kullanmak kahvenin daha fazla köpürmesini sağlar. Cezveye konulan tüm malzemeler, ocağa alınmadan önce yaklaşık 30 saniye karıştırılmalıdır. İyice karıştırılan kahve daha lezzetli ve yumuşak olur.
Kahveden önce içilen birkaç yudum su ağzın içini temizliyor, diğer tatlardan arınmasını sağlıyor ve böylelikle kahvenin tadı daha saf bir şekilde alınabiliyor. Kahvenin üzerine su içmek ise acı kahvenin tadını hafifletmek ve ağzı telvelerden arındırmak için, tahmin edebileceğiniz üzere.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Başka bir deyişle, soğuk su ile temas eden kahve içerisindeki karbondioksit, çok daha yavaş dağılmaktadır. Su sıcaklığı arttıkça çözünme hızı da arttığı için açığa çıkan oksijen ve karbon diğer kahve maddeleri ile birleşerek irili ufaklı baloncukların oluşmasını sağlar.
Sade kahveye hiç şeker atılmazken; az şekerli kahveye yarım, orta şekerli kahveye 1, şekerli kahveye ise 2 küp şeker atılır. 4. Hepsini ayarlayıp cezveye koyduktan sonra ateşe vermeden önce bütün malzemeler iyice karıştırılır.
Kahve pişirirken; kesinlikle kaynar su değil, 90 derece sıcaklığındaki su kullanılmalı ve dört dakika demlenmeli. Aromasını kaybetmemesi için taze öğütülmüş veya çekirdek kahve alınmalı
Kulağa mantıklı gelmeyebilir ama bir deneyin derim... Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde veya mangalda pişen kahvenin çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir. Kahveyi iyice karıştırıp ocağa aldıktan sonra kabarana kadar fazla karıştırmamak gerekir, köpüğü sönebilir.
Yapılan bir araştırmaya göre kahvenin servis edilmesi tavsiye edilen sıcaklık değeri 82 derece ile 85 derece arasındadır. Servis edilen kahvelerin de kahve severler tarafından 60 derece ve altında içildiği görülmektedir.
Son derece hassas olan kahve ışık, sıcaklık, oksijen ve nem gibi dış faktörler kahve aroması için adeta zehir gibi etki yapar. Bu yüzden kahvenin saklama yerinin daima serin, karanlık ve kuru olması gerekir.
Kahvenin sertliği kavurma yöntemine göre değişir: Kahve 400 derecede kavrulurken çekirdeklerin içerisindeki yağ açığa çıkar. Ne kadar yağ açığa çıkarsa tadı o kadar sert olur.
Malzemeleri koyduktan sonra kahveyi orta ateşte pişiriyoruz, ama kahveyi kesinlikle karıştırmamalısınız. Ne başta ne pişirirken. Kahveyi karıştırırsanız az köpüklü olur.
Çünkü kahve tanelerinin yüzey alanı azaldıkça kahvenizin içimi sertleşir, ağızda daha aromatik ve ekşi tatlar bırakır. Yani iri çekilmiş tanelerle yapacağınız kahve, ince çekilmiş tanelerle demleyeceğiniz kahveye göre daha hafif olur. Kısacası kahvenin tanesi küçüldükçe sertliği artacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri