Köz mısır, vücudun öksürükten kurtulmasını sağlayabilir. Kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir.
Her ne kadar sağlıklı olduğu bilinse bile, özellikle diyet yapanların közde mısırdan uzak durması önemlidir. Zira fazla tuz ve yağ üzerinden hazırlanması ile birlikte közde mısır kilo aldırır. Ancak kişinin hedefi eğer zayıflamak değil kilo almak ise, o zaman közde mısır tüketmek önemli bir katkı sağlar.
Közde pişirilmiş haline göre kalori değeri bakımından daha düşük olan ve besleyiciliği yüksek olan haşlanmış mısır, en sağlıklı mısır pişirme yöntemidir. Mısır pişirirken haşlama yöntemi tercih edilmeyecekse pişirilmesi tavsiye edilen teknik patlatılmış olanlardır.
Közlenmiş mısırlar pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Hatta ızgara üreten firmalar özel olarak mısır bölmesine sahip ızgara üretmeye başlamıştır. Mısır sevenler için közlenmiş 1 mısır kaç kalori bilgilerini merak edecek olursanız şu değeri görebilirsiniz: Közlenmiş 1 koçan mısır kaç kalori: 120 kalori.
Mısır, lezzetinin yanı sıra yüksek lif ve içerdiği vitaminler sayesinde oldukça faydalıdır. Potasyum deposu olan mısır, kalsiyum, demir, protein, sodyum B-6 ve B12 vitaminleri açısından oldukça zengindir. Meksika ve Orta Amerika kökenli bir bitki olan mısır, bir tahıl ürünüdür.
İlgili 45 soru bulundu
Patlatılarak, haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilir. Mutfakların yanında bir sokak lezzeti olarak da öne çıkan mısır, hem tek başına hem de başka bir yemeğin içinde tane tane karşımıza çıkabilir. Mısır unu ve mısır yağı da sıklıkla sofralarda boy gösterir.
Kan şekerini hızlı yükselten mısır, içeriğindeki yüksek şeker oranı sebebiyle, diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi gereken bir besindir. Mısırdan yüksek fruktozlu mısır şurupları elde edilir. Mısır şurubunun çok sık tüketimi metabolik sendrom* ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Altını çizmek istediğimiz nokta, haşlanmış mısırı tuzlamadan, yağ ilave etmeden bol su eşliğinde -ölçülü miktarlarda- tüketmeniz. Orta boy bir mısır sağlıklı ve yeterli olacaktır. Yani, haşlanmış mısır diyette yenebilir.
Mısır yaklaşık olarak şunları içerir: % 70-87 (karbonhidratlar) nişasta (amiloz ve amilopektin) % 6-13 protein. % 4 yağ
Köz mısır, vücudun öksürükten kurtulmasını sağlayabilir. Kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir.
Mısır Yemek Gaz Yapar mı? (
Çünkü mısırın tüketimi sırasında bağırsaklarda hareketlenme olur ve bu durum gaz olmasına neden olur.
Tavada ve ocaktada da mısır közleyebilirsiniz. Ocağın en yüksek ateşe getirin. Önceden hafif bir şekilde haşladığınız (haşlamadan da yapabilirsiniz) tutacak yardımıyla her yeri renk alana kadar közleyebilirsiniz.
Rüyada haşlanmış veya közlenmiş mısır yemek, hayırlı bir mala işaret eder. Eğer rüyayı gören kişi daha tecrübeli bir yaşta ise, yaptığı işin sonunda kazanç elde edeceği şeklinde yorumlanır. Mısır yemek, iyilik ve bereketin sembolüdür. Rüyada haşlanmış, közde veya patlamış mısır yemek, şifa anlamına gelir.
Birçok faydası olan mısır suyunun faydaları şunlardır; * Mısırın metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir aynı şekilde mısır suyu da metabolizmayı hızlandırır. Bağırsak parazitlerini bağırsaktan uzaklaştırır.
Bu durumdan kaçınmak için, mısır yedikten sonra su içme arasında belli bir zaman boşluğu bırakılması gerekir. İdeal zaman aralığı en az 45 dakika olmalıdır diyor uzmanlar.
Kilo sorunu olan kişiler için uzun süre tokluk sağlayan kavurga mısır özellikle tercih edilir.
Bir kupa mısır magnezyuma yönelik günlük değerin % 16,4'ünü sağlar. Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler. Sindirim sistemini temizler. Mısırdaki çözünmez lifler hemoroid ve kabızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir.
Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisi.
100 gramlık bir mısır içerisinde %75 oranında karbonhidrat, oranında protein ve oranında yağ bulunur.
Yağsız ve tuzsuz tüketildiği sürece 1 su bardağı haşlanmış mısırı 1 porsiyon meyve hakkınız yerine tüketebilirsiniz. Kadınların günlük 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketimi yeterlidir.
Mısır, tahıl grubunda bir besindir. B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve lif açısından zengindir. Yarım orta boy haşlanmış mısır veya 1 su bardağı kadar yağsız patlamış mısır 1 dilim ekmek yerine tüketilebilir. 1 Porsiyonda 208.8 kcal ve 60 gr vardır.
İşte bunun içindir ki KARATAY DİYETİ'ni uygulayanlar mısırı mutfaklarına bile sokmazlar çünkü Prof. Dr. Canan Karatay ilk kitabı olan Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti (3) adlı ilk kitabında mısırı mutfağa hiç alınmaması gereken yiyecekler arasında sayıyor.
Patlamış mısır özellikle sindirim sistemine iyi gelecek çok önemli vitamin ve mineraller barındırır. Sindirim sistemini canlı tutmak suretiyle aynı zamanda kabızlığı önleme konusunda etkilidir. Patlamış mısır aynı zamanda kolesterol seviyesini dengede tutma konusunda oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
GDO'yu az çok anladıysak, şimdi bizim hayatımıza hangi ürünlerle dahil olduğuna bir bakalım. Bildiğiniz üzere dünya üzerinde en yaygın GDO'lu ürünlerden bir tanesi mısır.
Mısır oldukça besleyici bir gıdadır. Karbonhidratları yüksektir. Lif, vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda protein ve yağ bakımından nispeten düşük içeriğe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri