Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker ilave etmeniz yeterli. Şekeri bu şekilde tam kıvamında oluyor. Şekerini ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece bekletin. Ertesi gün ocağın üzerine alın, ihtiyaç duyarsanız çok az miktarda su ilave edip kaynatmaya başlayın.
Çileklerinizi bir tencereye alıp üzerine şekeri ilave edin. Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Şimdi gelelim Çilek Reçeli Pişirmenin Püf Noktalarına; Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde de gidebilir 1 tas çilek 1 tas toz şeker şeklinde de.
İlgili 44 soru bulundu
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Tencerenin kapağı kapalı olarak şekere yatırılan çilek bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün suyunu salarak şerbetinde yüzen çilekler ocağa konulur. Pişirme esnasında üzerine tekrar su ilavesine gerek yoktur.
Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Çileği tencereye koyun. İçine hiçbir şekilde su veya şeker koymadan, 7 dakika pişirin. Zaten çilekler kendi sularını salacaklar. Ardından altını kısıp, içine çilek koyduğunuz kap kadar şeker koyun ve biraz karıştırın, 20 dakika kısık ateşte pişirin.
Daha Parlak Olması İçin…
Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece daha parlak bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Reçeli kaynatmak için kullandığınız tencerenin içerisine bir cam bilye atarsanız dibinin tutmasını engellemiş olursunuz. Reçelin kabarmaması için içine bir miktar tereyağı koyup, tahta kaşıkla karıştırın. Yapımı sırasında reçelin kıvamını kontrol etmek isterseniz, suya birkaç damla reçel damlatın.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Ocaktan almadan 5 dakika önce limon suyunu da ilave edin 3 dakika civarı da böyle pişirmeye devam edin. Ocaktan aldığınız reçelin soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurun. Afiyet olsun...
Reçelin kristalleşmesini önlemek için pişirme sırasında limon suyu veya limon tuzu kullanılmalıdır.
Derin bir tencereye konur, içine tereyağ ilave edip kaynamaya başladıktan sonra 7 dakika pişirilir. Sonra toz şeker ilave edilip orta ateşte 7 dakika daha tutulur. Limon tuzunu ekleyerek 7 dakika daha ocakta beklettikten sonra sıcak sıcak kavanozlara boşaltarak ters çevirip soğuması beklenir. Afiyet olsun.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir. Reçelde köpüklenmeyi önlemek için güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir. Kuru ve serin yerlerde tutulduğunda reçelin ömrü uzayacaktır. Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir.
Çilek reçeli kaynamaya başladığı zaman yarım çay kaşığı tereyağ ekleyip, karıştırın. Tereyağı eklememizin sebebi reçelin çok fazla köpürmesini engellemektir. Daha sonra ocağın altını kısıp, çilek reçelini karıştırmadan yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirin.
Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri