3'üncü yılın sonunda sunmak üzere tez hazırlarlar ve 3 yılın sonunda kurum içinde yazılı ve sözlü sınav ya da yalnızca sözlü sınav yapılır.
Dönemin Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılacağını ve yalnızca KPSS puanıyla alım yapılacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 11 Eylül 2023'te katıldığı bir programda MEB'in mülakatla personel alımına devam edeceğini açıkladı.
KPSS A grubu atamaları iki şekilde yapılmaktadır. Birincisinde atama esnasında KPSS puanı yeterli olur ya da KPSS sınavından belirli düzeydeki sınav notunu almış öğrenciler mülakata katılır. Mülakatı olumlu geçen adayların ilgili kurumlar tarafından ataması yapılmaktadır.
KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz.
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Mayıs günü katıldığı NTV canlı yayınında mülakatların kaldırılmasının ardından alımların hangi kriterlere göre yapılacağına dair soruya, "Mülakat olmayacak artık. KPSS puanına göre çok hızlı bir şekilde atamasını gerçekleştireceğiz.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak KPSS puanı ne olursa olsun atama için mülakattan 60 almak gerekiyor. Bu noktada da atanamayan öğretmenlerin iddiası devreye giriyor. Öğretmen adayları açtıkları “Mülakat mağduru atanamayan öğretmen” hesabından sınav ve mülakat sonuçlarını paylaşarak bu duruma bir son verilmesini istiyor.
Mülakatların nasıl olacağına dair sorulan soruya ise Bakan Tekin; “Mevcut düzenlemede KPSS puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz.
MADDE 13 - (1) Sözlü sınav/mülakat, Yönetmeliğin 7 nci maddesi uyarınca kamu kurum ve kuruluşunun atamaya yetkili amirin görevlendireceği bir başkan ve dört üyeden oluşan sınav kurulunca yapılır. Müfettiş, kontrolör, denetmen, denetici, aktüer, uzman gibi kariyer mesleklerde, yazılı ve/veya sözlü sınav yapılır.
A Grubu Kadrolar; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim beyannamesinde; "Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız." ifadelerine yer vermişti.
1- A Grubu Kadro Ne Demektir? Kamu kurum ve kuruluşlarındaki müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılıkları kadrolarına A grubu kadroları denir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
A grubu meslekleri; kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi kadrolardır. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır.
2. 2019-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı hangi oturumlarda yapılacaktır? 3. Her oturuma katılmak zorunlu mudur? 2019-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu tüm adaylar için zorunludur.
Sınav, lisans düzeyindedir. Kaç Yılda Bir Yapılır? KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir.
KPSS LİSANS A GRUBU PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? Kpss lisans a grubu puanları 2 yıl geçerli. 2022 yılında girilen sınavın puanı açıklandıktan sonra 2024 yılı kpss lisans a grubu puanları açıklanana kadar geçerli.
Kpss a grubu ülkemizin en önemli ve en zor sınavlarından biridir. Kpss a grubu sabır, emek ister. İlk başta kendinizi bu sürece psikolojik olarak hazırlamalısınız. Kpss a grubu öğrencilerini yıpratan derslerin, konuların zorluğu değil uzayan süreçtir.
KPSS A Grubu için Yaş Sınırı Var mı? A tipi memurluk alımlarında genel olarak 35 yaş sınırı konulmakla birlikte bu durum her atama döneminde değişebilir ve alım şartlarının içerisine eklenir. Her memuriyet çeşidinin kendine özel şartları olduğundan yaş sınırı da her memuriyette değişecektir.
KPSS-A kadrolarına kimler başvurabilir: Bu soru, 10 yıl önce sorulmuş olsaydı, "bu sınavlara büyük bir çoğunlukla İİBF, SBF, İşletme, Hukuk fakültesi mezunları alınmaktadır" diye cevap verebilirdik. Ancak son 5 yıldır bu kadrolara artık her lisans mezuniyetinden neredeyse alınmaktadır.
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Mülakatlarda yönetmelikte açıkça düzenlenmediği takdirde ses veya video kaydı yapılması zorunlu değildir. Sınavlar sadece eğitim kurumlarında yapılmamaktadır. Kişilere belli kamu görevlerine atanabilmek, yüksek lisans, doktora ve meslekte yükselme için de yazılı ve sözlü sınavlar yapılmaktadır.
7 Nisan tarihinde başlayan sözlü sınavlar 16 Nisan'da sona erecek. Sonuçlar ise 18 Nisan'da ilan edilecek. Adayların atama tercihleri, 2-6 Mayıs'ta alınacak, atama sonuçları ise 8 Mayıs'ta duyurulacak.
KPSS önlisans sınavı geçtiğimiz yıl (2022) yapıldığından bu yıl organize edilemeyecek. Bir sonraki oturum 2024 yılında ÖSYM tarafından yapılacak. KPSS önlisans oturumunun gelecek yılki takvimine dair bilgiler netleştikçe haberimizde yer vereceğiz.
2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır. A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
"Adil bir sınav" olarak görülüyordu
Uzun bir süre "adil bir sınav" olarak görünen KPSS, sonraki yıllarda mülakat sisteminin yaygınlaşmasıyla bu otoritesini kaybetti. Öğretmen atamaları için mülakat sistemi ise 2016'da devreye sokuldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri