KPSS'de başarılı olan adaylar, kamu kurumlarında memur olarak atanmaya hak kazanırlar. KPSS, kamu kurumlarına personel alımı için kullanılan temel araçtır. Kamu kurumları, personel alımlarında KPSS'nin sonuçlarını kullanarak, en nitelikli personeli istihdam etmeye çalışırlar.
KPSS A Sınavına Kimler Başvurabilir? KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır.
Buna göre düz memurluk kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların Alan sınavına katılmalarına gerek yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
KPSS A grubu sınavından alınan puan sonrasında, kurumların yaptığı yazılı ve/veya sözlü sınav sonucundaki başarıya göre atama yapılır. Çoğu kurum ilanlarında, ilgili KPSS puan türünden 70-80 gibi bir taban puanı almış olma şartı belirtir. A Grubu kadrolara 'yardımcı' veya 'stajyer' statüsünde başlanır.
KPSS A Grubu Atamaları
Durum yalnızca sınav ile sonlanmaz. Sınavdan alınan sonuçlar ile açılan ilanlara başvuru yapılır. Çok fazla aday başvuru yaptığı için ilgili kurumlar atama için eleme mülakatı yaparlar.
Düz Memur Ne İş Yapar? Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
KPSS A sınavına ideal hazırlanma süresi olarak 8 ayı öneriyoruz.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
Memur alımlarında puanlar kadrolara göre farklılık gösterirken, birçok kurum en az 60, kimi kurum ise 70 puan ile alım yapmaktadır.
İşte tüm merak edilenler... POLİS OLMAK İÇİN KPSS HANGİ PUAN TÜRÜ HESAPLANIR? Polis olmak isteyenler POMEM KPSS de geçerli olan B grubundan sınav puanı almalıdır.
KPSS 50, 55, 60 puan alanların arasında yer alanlar daha çok belediyelerin memur alımlarını ve jandarma alımlarını tercih ediyor. Bununla birlikte bu puan aralığında yer alan adaylar öğretmenevi, polis evi ve misafirhanelerde de memur alımına başvuruda bulunabiliyor.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
En az lise, önlisans ya da lisans mezuniyeti gereklidir. Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız önemlidir. En az lise, ön lisans ve lisans mezuniyeti ile memur olunabilmektedir.
KPSS sınavına başvuru yapabilmek için ortaöğretim kurumlarından, ön lisans programlarından ve lisans programlarından mezun olmak ya da mezun olabilecek durumda olmak (son sınıf öğrencileri) gereklidir. Sınav sonrasında tercih yapabilmek için başvuru kılavuzunda belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS A grubu için yasa gereğince belirlenmiş olan üst yaş sınırı 35, alt yaş sınırı ise 18 olarak karşımıza çıkıyor.
6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023-KPSS-ÖABT sınavında adaylar, sabah oturumu için saat 10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumu için ise saat 14.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır. Şurada Paylaş! Şurada Paylaş!
A grubu kadrolar Başbakanlık ve bakanlıklar başta olmak üzere çeşitli kurumlara alınan müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi kadroları tanımlıyor. Bu kadrolara alınan personel KPSS A sınavına girse de bunların atanmasında sözlü sınav esas teşkil ediyor.
(A) grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır (Örneğin, Müfettiş ve Uzman Yardımcısı, Stajyer Kontrolör, Kaymakam Adayı).
KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu ile Eğitim Bilimleri oturumu 23 Temmuz 2023 tarihinde, Alan Bilgisi oturumları 29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumu ise 6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri