Yoksa fırın dolaptan çıkan kurabiyeleri ısıtmak için gereğinden fazla efor harcayacak ve kurabiyelerin yanmasına, taş gibi olmasına sebep olacaktır. Yani 180 derecelik ısı fazladır kurabiyeler için, 160 derece fırın ise idealdir. Kısacası kurabiye pişirmek için yüksek ısıya gerek yok.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir.
Ekmek, kurabiyeler yerine kuru havayı emecek ve bayatlamalarını önlemeye yardımcı olacaktır. Düzgün yapıldığında, yumuşak kurabiyeler buzdolabında üç gün ve dondurucuda üç aya kadar dayanır.
Ayrıca kurabiyelerinizi içerisinde lavaş ya da tortilla ekmeği olan veya tabanına ve kurabiye aralarına yağlı kağıt konulmuş kavanozların içerisinde saklamak gerekiyor. Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Fırını önceden ısıtmıyorsunuz
Fırın önceden ısıtılmış olacak, başka çareniz yok. Yoksa fırın dolaptan çıkan kurabiyeleri ısıtmak için gereğinden fazla efor harcayacak ve kurabiyelerin yanmasına, taş gibi olmasına sebep olacaktır. Yani 180 derecelik ısı fazladır kurabiyeler için, 160 derece fırın ise idealdir.
Elmanın yayacağı nem sayesinde kurabiyeleriniz 2 hafta boyunca taze kalacaktır. Kurabiyelerinizi buzdolabı poşetine koyup, buzlukta 6 ay saklayabilirsiniz.
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
Kalan kurabiyeleri ufalayıp az yağlı tavada ısıtın. İsterseniz badem, fındık, tarçın ya da çikolata parçacıklarıyla karıştırın. Muhallebi, dondurma ya da yoğurt üzerine serpiştirin. Yeterince kurabiye kaldıysa ufaladıktan sonra biraz erimiş tereyağı ile karıştırıp kek tabanı ya da pay hamuru yapmak için kullanın.
Bu durumun en önemli nedeni ise kuru pasta çeşitlerinin içerisinde bulunan nişastanın, hava ile temas ettikten sonra kristalleşerek kurumasıdır. Bu, kurabiyenin bayatlamasına neden olacağı için nişasta ile yapılan kurabiyelerin eğer mümkünse kapalı ve hava almayan bir saklama kabında muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Bayatlamayan Kurabiye (Saklama Kabında 60 Gün Saklanabilir)
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Sadece fırından çıktığı anda değil, sonuna kadar taze olarak yenmesi için kurabiyelerin yeneceği kadarı yeniden fırınlanarak tekrar eski tazeliği kazandırılabilir.
Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Elmalı kurabiye Yumuşamaması için ne yapmalı? Kurabiye hamurunu yaparken içerisine koyacağınız 3-4 yemek kaşığı soğuk su sayesinde malzemeleriniz tam kıvamında toparlanıyor ve kıvamları daha sonradan yumuşamıyor.
Kurabiyeleri fırından çıkar çıkmaz saklama kaplarına almak, buhar ve nem yüzünden yumuşamalarına sebep olur. Bu sebeple onları bir kaba koymadan önce soğumalarını bekleyin. Ayrıca farklı malzemelerle hazırladığınız kurabiyeleri ayrı kaplarda saklamalısınız.
Derin dondurucuda pişmiş kurabiyeleri saklamak da mümkün. Hemen hemen her pişmiş kurabiye derin dondurucuda 2 aya kadar saklanabiliyor.
Fazla sıcak ve nemli bir ortamda kalan tuzlu ve tatlı kuru pasta kolayca bayatlar ve yumuşar. Nemli ortamlarda bakteri üremesi daha kolay ve hızlı gerçekleştiğinde dolayı içinde süt, yumurta ve tereyağı gibi malzemeler bulunan hiçbir gıda ürününün sıcakta beklememesi gerekir.
Eğer kurabiyenizin harcına bir veya iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyeler ağızda dağılacaktır. Ayrıca pudra şekeri, toz şekere göre daha pürüzsüz olduğu için kurabiyelerinizde toz şeker yerine pudra şekeri kullanmanız tavsiye edilir.
Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu tercih etmeyebilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız kabartma tozu kullanmanızı öneririz. Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, gizli kurtarıcı malzemeniz sirkedir.
Tavayı en kısık ocağa alın. Kurabiyelerin üzerlerine de pişirme kâğıdı serip tavanın kapağını kapatın. Kurabiyelerinizi kontrollü bir şekilde takip ederek 20-25 dakika pişirin. Altı kızarmış ve üstü hafifçe çatlamışsa pişmiş demektir.
Hazırladığımız kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri