Öğretmen atamasında aşağıda belirtilen 18 branştaki öğretmen adaylarına Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerinin yanı sıra uygulanan, adayların alanlarındaki bilgi seviyelerini ve alan eğitimi becerilerini ölçen sınavdır.
ÖABT, Millî Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak ÖSYM tarafından yapılan, lisans düzeyinde toplam 75 sorudan oluşan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testidir. Öğretmen kadrolarına atanmak isteyen adayların 6 Ağustos 2023 tarihinde yapılacak ÖABT'ye katılması zorunludur.
Puanlamaya bakacak olursak;
Görüldüğü gibi Genel Yetenek ve Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testleri puanlamaya toplam %50 oranında etki ederken ÖABT testi de geri kalan %50'yi belirliyor. 2,5 EB neti = 1 ÖABT neti gibi bir durum karşımıza çıkıyor.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
MEB'in Alan Sınavı Hakkında Fikri Değişti
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında 45.000 öğretmen atamasını açıklamıştı. Şu an seçime odaklanan Bakanlık ve Hükümet yetkilileri seçimden zaferle ayrılmaları durumunda Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavını 2024'te uygulanmayacak şekilde kaldırmayı planlıyor.
Alan bilgisi (domain knowledge), bir sektörün, bir sanayinin veya bir işin doğasında olan temel bilgisidir. Farklı bir yaklaşımla üzerinde çalışılacak çalışma alanına özgü bilgidir diyebiliriz. İş analisti için alan bilgisi doğru gereksinimleri tespit edilmesi açısından önemlidir.
ÖABT Sınıf Öğretmenliği Testinde; Temel Matematik, Genel Biyoloji, Kimya, Genel Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Türk Dili Çocuk Edebiyatı, Genel Fizik, Uygarlık Tarihi, Türk Tarihi ve Kültürü konuları yer almaktadır.
P121 puan türü içeriği ise Gk-Gy % 30, Eğitim Bilimleri % 20, ÖABT % 50'lik puan dağılımları söz konusudur.
Soru hazırlama sürecinde, alanında uzmanlaşmış üniversite akademisyenleri, liselerdeki eğitimciler ve kamu görevlilerinin de bulunduğu bir komisyon oluşturuluyor.
KPSS ÖABT ve diğer KPSS sınavları benzer şekilde değerlendirilmektedir. Adayların puanları 100 puan üzerinden hesaplanır ve 4 yanlış cevpa 1 doğru yanıtı götürmektedir. ÖSYM'nin puan hesaplaması formülü şu şekildedir; Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirilecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu ve Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur. KİMLER ALAN BİLGİSİ SINAVINA GİRMELİ? Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in 11. maddesi şu şekildedir: "Madde 11 - KPSS, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir.
KPSS ÖABT NE ZAMAN? Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 6 Ağustos'ta düzenlenecek.
KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Alan Bilgisi 1. oturumu (kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri çoktan seçmeli 120 soru için adaylara 150 dakika verilecek. > 2. oturum hukuk, iktisat, maliye alanlarından yapılacak ve 120 soru için 150 dakika süre verilecek.
Teknolojik pedagojik alan bilgisi eğitim öğretim sürecinde öğretmenlerin teknolojik bilgi, pedagojik bilgi ve alan bilgilerini bütünleştirerek, teknolojinin eğitim öğretim sürecine entegrasyonunu sağlayarak, eğitim öğretim yapmasını planlayan bir modeldir.
Sınav 2 senede bir olur.
Buna göre, 2024 KPSS lisans oturumu (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 14 Temmuz 2024 tarihinde; KPSS lisans (Alan Bilgisi) 1. gün oturumu 20 Temmuz tarihinde, KPSS Lisans (Alan Bilgisi) 2. gün oturumu 21 Temmuz tarihinde; KPSS Lisans (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) ÖABT ise 8 Ağustos tarihinde yapılacak.
Öğretmenlerin KPSS ve ÖABT sınavları sonuçlarına göre atanabilmek için P10 ve P121 puanları oluşuyor. Bu puanlar öğretmen atamasında kullanılıyor. 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan P121 puanı, Genel Kültür - Genel Yetenek + Eğitim Bilimleri + ÖABT sonuçlarından oluşmaktadır.
Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan ve mezun olabilecek durumda olan adaylar bu sınava girebilir. Adayların, KPSS'den almış oldukları puan ile öğretmen kadroları için Millî Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şarttır.
KPSS Eğitim Bilimleri testi Öğretmen kadrolarına atanmak için zorunlu olarak cevaplanması gereken bir testtir. KPSS Lisans sınavından sonra öğretmen adayları KPSS Eğitim Bilimleri testini cevaplarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri