Karadeniz Bölgesi'nde kadınların dikenlerin arasından binbir zorlukla topladığı, yörede "kırçan" olarak bilinen melocan otundan lezzetli yemekler yapılıyor.
Kırçan ya da diğer ifadelerle merucen, özdikeni ya da dikenucu, ilkbahar aylarında yetişen dikenucugiller familyasına ait bir bitkidir. Samsun yöresinde turşu ve yemek olarak değerlendirilen bitki aynı zamanda kaynatılarak suyu toksin atıcı, idrar söktürücü ve kan temizleyici olarak kullanılmaktadır.
kırçan; bir yiyenin, bir de yemeyenin pişman olduğu yol kenarlarındaki dikenliklerde yetişen bitki. yaprakları ve sapını oluşturan kısımından turşu, kavurma ve bilimum çeşit sebze yemeği yapılabilir. sarımsaklı yoğurtlusu da vardır. latince adı smilax regelii imiş.
Melocan otu; diğer adı ile diken ucu olarak bilinen, Karadeniz Bölgesi'nde ve çevre illerde yetişen sağlık açısından oldukça faydalı olan bir bitki türüdür.
Melevcen - Diken Ucu (500 gr.)
İlgili 22 soru bulundu
Karadeniz iklimine has, endemik bitkilerden olan, ilkbaharda tarla veya orman kenarlarında yetişen melocan yerel pazarlarda yerini aldı. Ordu'da sebze pazarında satılmasına başlanan melocanın kilosu 12.5 liradan satılıyor.
Karadeniz Bölgesi'nde kadınların dikenlerin arasından binbir zorlukla topladığı, yörede "kırçan" olarak bilinen melocan otundan lezzetli yemekler yapılıyor. Bu yemeklerden "kırçan kavurması" beğeniyle tüketiliyor. Türkiye'de çok sayıda yöresel isme sahip melocan otu, Samsun'da ise "kırçan" ismiyle biliniyor.
Özellikle Karadeniz mutfağında Dikenucu Kavurası adıyla yemeği yapılır. Ordu melocan kavurması adıyla Ordu ili adına coğrafi işaret olarak başvurusu yapılmıştır.
Labada otu ya da evelik otu şeklinde isimlendirilen bu bitki, oldukça uzun zamanlardan beri bilinen bir çeşittir. Eski zamanlardan beri bilinen bu ot, kanı temizleme adına oldukça faydalı bir bitkidir. Mikroplardan arınmaya yardımcı olan bu bitki, faydalarından ötürü çok uzun senelerden beri kullanılmaktadır.
Sirken otu besin değeri açısından yüksek bir yeşil bitkidir. Şifalı ve vitaminli olduğundan yemeklerde de tercih edilen, Akdeniz ve Ege mutfaklarını süsleyen bir şifalı ottur. Ispanaktan daha faydalı olduğu için ıspanağın girdiği her yemekte tercih edilir.
Öncelikle melevcen, diken ucu diye bilinen Ordu yöresinde severek tüketilen çok lezzetli ağızda yerken adeta kayan bir ottur. Melevcenlerimiz bir güzel bol suda yıkanır. Ve haşlamak için kaynar suya atılır. Tenceremizin kapağı kapatılıp melevcenler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Kırçan Karadeniz yöresine ait ottur. önce ayıklanır sonra yıkanır daha sonra sıcak suda 15 veya 20 dakika haşlanır.
"DİKEN OLAN HER YERDE YETİŞİYOR"
Ordu'da geniş alanlarda yetişiyor. Bahar ayı özellikle de mayıs ayı merulcan bitkisinin en verimli olduğu aylardan birisi.
kızgın yağda soğanlar iyice kavrulur. Bir iki diş sarımsak doğranır. Melocanlar içine konulur ve soğanlarla özlenmesi için kısık ateşte biraz pişmesi sağlanır.Servis tabağına alınarak, servis yapılır.
Melocan Otu Faydaları ise kanı temizler, deri hastalıklarında kullanılır, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır . Çok eski zamanlarda frengi tedavisinde kullanılırmış. Karadeniz bölgesinde pek çok yemek içerisine ekleniyor.
Öncelikle kırçan bol suda haşlanıp soğutulur, yaklaşık 3 cm lik uzunlukta doğranır. Soğan ve sarımsak zeytin yağında kavrulur, biber de eklenerek bir süre daha kavrulduktan sonra biber salçası ve baharatlar eklenir. Hazırlanan kırçan tavaya ilave edilir. Ara sıra karıştırarak pişirilir.
Centiyane adıyla bilinen yılan otu, özellikle kendiliğinden çayır kenarlarında yetişen bitkilerden biridir. Temmuz ve ağustos aylarında aşırı sarı çiçekleri oldukça hoş ve güzel bir görüntü oluşturur. Geniş ve iri yapılı bir bitki olmasının yanı sıra, kökleri kalındır ve aynı zamanda uzun yıllar yaşar.
Labada, halk arasında en çok evelik ismiyle bilinse de yabani pazı, develik, efelik ya da efelek olarak da anılan bir bitki. Kuzukulağına ve hatta ıspanağa benzerliği sebebiyle zaman zaman karıştırılsa da koyu yeşil renkli yaprakları daha yayvan, geniş olduğu için ayırt edilebiliyor.
Evelik, develik ve efelik otu olarak da bilinen labada, karabuğdaygiller familyasından olup kuzukulağı ile de akrabadır. Dere kenarlarında ve sulak çayırlarda yetişme imkanı bulan labada bitkisi, yüzlerce yıldır kullanılagelen çok yıllık bir bitkidir.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Bingöl İli Çorbaları:
Ayran çorbası, Çiriş çorbası, Mercimek çorbası.
Bu yemek yöresel, Kayseri iline ait çok sevilen bir çorbadır. Akşamdan nohut ıslatıp haşlanır. Mercimeklerde haşlanıp hazır edilir. Bulgur ve irmiği 1 su bardağı sıcak su ile ıslatılır.
Çiçeksiz bir bitki olan at kuyruğu görünüş olarak biberiyeye benzerliğiyle de dikkat çeker. Dünyanın tüm nemli bölgelerinde yetişen bitkinin Avustralya'da yetişmemesi ise dikkat çekici. Çok yıllık bir bitki olan at kuyruğunun toprak altında kalan kısmı neredeyse 1 metreyi bulabilir.
Çoban Ekmeği adı ile de bilinen Melocan Otu Faydaları ise kanı temizler, deri hastalıklarında kullanılır, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır ve ishal yapar. Çok eski zamanlarda frengi tedavisinde kullanılırmış.
Uçkun otu, Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani, dağlık ortamlarda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri