✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir. ✓ Kabuğu soyulmadan pişirilen elma, bağırsakları aktif hale getirir ve yumuşatır.
Düzenli tüketilen kırmızı elma, hazımsızlığı giderir, mide kramplarının engellenmesini sağlar.
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Sindirime yardımcı
Düzenli elma tüketimi, düzgün bağırsak hareketleri ve kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar. Lif aynı zamanda besinlerin etkin bir şekilde emilimini sağlamak için mide ve sindirim sularının salınımını uyarır.
Elma da gaz yapan besinler arasında yer alıyor. Yüksek lif oranına sahip bu meyve, sindirim sistemine yardımcı olsa da yanlış yeme sonucunda gaz ve şişkinliğe sebebiyet veriyor. Elmanın yeşil veya kırmızı olması fark etmiyor. Hangi renk elmayı yerseniz yiyin, gaz problemi yaşayabiliyorsunuz.
İlgili 39 soru bulundu
Lif bakımından zengin elma, sindirime yardımcı olur ve midedeki rahatsızlıkların önüne geçer. Özellikle düzenli yeşil elma tüketimi, irritabl bağırsak sorunu, kabızlık ve ishale iyi gelir. Böylece sindirim duvarındaki atıkları vücuttan atar ve mide duvarını güçlendirir.
2- Eklem ağrılarına iyi gelir:
Düzenli olarak elma tüketen kişilerin eklem ve romatizma ağrıları yarı yarıya azalır.
Mide gazına iyi gelen şeyler şu şekildedir: Fasulye, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, elma, şeftali, erik, tam buğday ve kepek, enginar gibi besinler mide de gaz oluşumuna neden olur. Yüksek lifli gıdalardan uzak durmalıyız.
Elma içeriğindeki lif oranı ile kilo verme konusunda destek sağlar. Kalp ve göz sağlığına iyi gelir. Bağışıklığı düzenleyerek sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda Parkinson, alzeihmer gibi beyin fonksiyonlarından kaynaklanan hastalıklara da fayda sağlar.
Muz ve kavun: Muz ve kavun lifli yapısı sayesinde mideye ve sindirime oldukça faydalıdır. Bu meyveleri yemek mide yanmasını önemli ölçüde azaltır.
Elma ise lifli yapısı ile mide yanmasına iyi gelecek gıdalar arasında yer alır.
Mide bulantısı, kusma, sırt ağrısı, ishal, kabızlık gibi belirtiler de gaz sıkışması durumunda görülebilir. Gaz sıkışması ile bu belirtilerden birkaçının bir arada olması, besin kaynaklı sancıdan çok altta yatan tıbbi bir nedene bağlı sancıyı düşündürür.
Zencefil mide bulantısı üzerinde oldukça etkili bitkilerden biri. Sabahları mide bulantısıyla uyananlar için en etkili yollardan biri olarak 1 bardak zencefilli su içmek, çözüm olabilir. Kahvaltıdan önce aç karnına içilmesi, midedeki dengeyi sağlayarak çok daha etkili olacaktır.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Elma, lifli yapısı sayesinde hem sindirim sistemini düzenliyor hem de içeriğindeki flavonoid vitamini ile yaraların iyileşmesini ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı oluyor. Damla sakızı içerisindeki iyileştirici maddelerle bakterileri önlüyor ve ülser yaraların hızlı iyileşmesinde önemli rol oynuyor.
Mide ağrısına iyi gelecek pek çok gıda vardır. Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Ara öğünlerde tüketilen elma sayesinde ana öğüne kadar tok kalabilirsiniz. Gece uyku öncesinde tüketilen elma ise; ani açlık krizlerini bastırır. Uykuda metabolizmanın çalışmasını sağladığı için gece elma yemenin zararı yok faydası vardır.
Kırmızı elma ise daha fazla antioksidan içerir ve daha lezzetlidir. - Yeşil elma, kırmızı elmalarından yüzde 22 daha fazla lif ve biraz daha az şeker içerir. - Yeşil elmanın makro besin dengesi kırmızı elmadan daha sağlıklıdır.
Bağırsaklarınızda şişkinlik gibi sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olan iyi bakteriler vardır ve araştırmalar elmaların (özellikle organik elma) sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu koruyabildiğini göstermektedir.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Mide asidinizi düzenleyecek meyveler tüketebilirsiniz. Aşırı mide yanmasına iyi gelen meyveler arasında; muz, şeftali, armut, elma, kavun, kayısı tüketebilirsiniz.
Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor. Her türlü hastalığa iyi gelen elmanın, ihtiva ettiği organik asitler, soda ve fosfor ile beyin, karaciğer ve mideye son derece faydalı olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri