Kreatinin testi, böbrek hastalığı ya da böbrek yetmezliğinin tanı ve takibi için istenen genellikle kan tahlilinden bakılan bir değerdir. Böbrek fonksiyonunun normal olup olmadığını anlamak için yapılan testlerinden biridir. Bazen idrar tahlilinden de istenmektedir ama genel olarak kan tahlilinden bakılmaktadır.
Bu değerin yüksek çıkması kronik ya da akut böbrek hastalıklarını, protein kaçağını, böbrek enfeksiyonlarını, diyabetik böbrek hastalığını ifade edebilir. Ayrıca üretra taşları, mesane taşları ve mesane kitlesi de bu değerin yükselmesine neden olabilir.
Kandaki kreatininin olması gereken aralığı desilitre başına 0.84-1.21 miligram (litre başına 74.3-107 mikromol) olarak söylenir. GFR düzeyinin 60 veya üzerinde bulunması normal kabul edilir, 60'ın altındaki GFR seviyeleri böbreklerde bulunan bir hastalığa işaret edebilir.
Öte yandan kreatin değerinin ölçümü böbrek sağlığı hakkında bilgi vermeye yarar. Kas çokluğu kreatinin değeri üzerinde etkilidir. Hareket seviyesi, ilaçlar ve vücut yapısı da kandaki kreatinin değerini belirlemede rol oynar.
Kreatin düşüklüğü tedavisinde genellikle yaşamsal değişiklikler yapılır. Hastaya kas kütlesini artırmaya yönelik egzersiz programları uygulanması önerilir. Diyetle beraber kreatin alımının arttırılması ve kişinin yeterli miktarda protein tüketiminin sağlanması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Kreatin düşüklüğü, kas zayıflığına, egzersizlerdeki performansın azalmasına, böbrek sorunlarına, vücuttaki su ve elektrolit dengesinde bozulmaya neden olabilir.
Yapılan testlerde kreatinin seviyesinin, referans değerlerin altında olması kreatinin düşüklüğü olarak tanımlanır. Yaşlılık, kilo kaybı, myastenia gravis ve Duchenne musküler distrofi (DMD) gibi nörolojik hastalıklar, kas kütlesinin azalmasına yol açar. Bu gibi hastalıkların varlığında kreatinin düşüklüğü görülebilir.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Doktorunuz kas kütlenizi artırmak ve kreatinin seviyesini normalleştirmek için bazı adımlar önerebilir. Fiziksel aktivite seviyenizi arttırmak ve haftada birkaç gün kuvvet egzersizi yapmak kas kütlesini artırabilir. Yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuzla iletişime geçin.
Özellikle anti-enflamatuar, antibiyotik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrek işlevleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve idrarda kreatinin düzeylerini artırabilir.
Diyalize başlaması gereken böbrek hastaları genellikle serum kreatinin düzeyi ile takip edilirler, serum kreatinin düzeyine bakarak kreatinin klirensi hesaplanır. Bir hastada kreatinin klirensi 15 ml/dakikanın altına inmişse diyaliz tedavisine başlanabilir ama her hasta birbirinden farklıdır.
Kan kreatin seviyelerinde yükselmeye neden olurken, her artış karaciğer ve böbrekler üzerinde zararlı etkilere yol açacağı anlamına gelmez. Günümüze kadar yapılmış hiçbir çalışmada sağlıklı olan ve kreatin takviyesi alan bireylerde kreatin ilişkili karaciğer ya da böbrek hasarı kanıtlanmamıştır.
Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık 0.6 ila 1.2 miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına 0.5 ila 1.1 miligramdır. KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? Kanda kreatinin yüksekliği, böbrek hastalığını işaret eder.
Kreatin Zararları Nelerdir? Üzerinde en çok araştırma yapılan, en iyi bilinen supplement kreatindir. Yapılan araştırmalar, kreatinin sağlığı bozabilecek herhangi bir yan etkisini bulamamıştır. Güvenilir bir supplementtir fakat düzenli kullanıldığı taktirde vücudun su ihtiyacı artar.
Kreatinin yüksekliği; uzun süreli susuz kalma, idrar yolu tıkanıklığı, proteinin tüketiminin aşırı olması, yoğun şekilde egzersiz yapmak, ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, bazı otoimmun hastalıklar (lupus), gut hastalığı, diyabet gibi hastalıklar da kreatinini yükseltebilir.
Azalan bu keratin, tekrar saçlara kazandırılmazsa saçlarda gözle görülür şekilde bir bakımsızlık ortaya çıkar. Solgunlaşmaya başlayan saçlar, yıpranmamış olsa bile yıpranmış görünerek sizi rahatsız edebilir. Ayrıca keratin eksikliğinden dolayı canlılığını kaybeden saçlar matlaşır ve sönük gözükmeye başlar.
Normal Değer Aralıkları: Protein/Kreatinin oranının normal değer aralığı laboratuvarlara göre farklılık gösterebilir. Genellikle sağlıklı yetişkinlerde bu oran 0.2 ile 0.8 arasında olmalıdır. Bu aralıkta bir sonuç, böbrek fonksiyonlarının normal olduğunu gösterebilir.
Aslında, keratin sentezinde yer alan temel bir besin olan büyük bir biyotin kaynağıdırlar. Tek bir pişmiş yumurta, günlük ihtiyacın %33'ünü sağlar. Dahası, yumurta proteini, 50 gramlık büyük bir yumurtada paketlenmiş 6 gram protein ile keratin üretimini destekler.
Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır. Keratin üretimini artıran gıdaların meyve ve sebzeler olmasına şaşılmamalıdır.
Son dönemde fazlaca tartışılan bir konu olmasına karşın, çalışmalar kafein ve kreatin takviyesini birlikte almanın herhangi bir farmakokinetik etkileşime neden olmadığını göstermektedir; yani ne kafein ne de kreatin diğerinin kan seviyelerini etkilemez (1).
Kreatin saç döken bir supplement değildir. Bu çok bilinen bir yanlıştır. Ancak içeriğinde bulunan DHT (Dihidrotestosteron) hormonu, saçların yenilenmesini yavaşlattığı için bu durum kreatin kullanımının saç döktüğü konusu dikkat çekmektedir. Bu yanlış bir çıkarımdır.
Aşırı spor yapan kaslı birisinin böbrekleri sağlam olduğu halde kreatinin değeri yüksek olabilir. Bol su içmek kan kreatinin düzeyini hafif düşürebilir ama bu düşüş böbrekler daha iyi çalıştığı için değil çok idrara çıkmanın sonucudur.
Kreatin kinaz, iskelet kası, kalp kası ve beyinde bulunan, buradaki dokularda hasar olması durumunda kan dolaşımına sızdırılan bir enzimdir. Vücutta kreatin kinaz düşüklüğü beyin, gastrointestinal sistem ve idrar yollarında, yüksekliğinde ise kas hasarı veya hastalığı bulunduğunu işaret edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri