Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor. Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor.
Bu nedenle reçellerin sağlıklı ve tazeliğini koruyacak şekilde saklamak isteyenlerin cam kavanozlarda muhafaza etmesi, güneş ışığından koruması, soğuk ve karanlık alanlarda tutması gerekir. Böylece sadece şekerlenme değil, reçellerde yaşanabileceği diğer sorunların da kolaylıkla önüne geçilebilir.
Reçelin kıvamını anlamak için bir miktar suya birkaç damla reçel damlatın. Eğer dağılmazsa kıvamı yerindedir.
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor.
Şekerin Kestirilmesi:
Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
İlgili 29 soru bulundu
Yapacağınız işlem ayrı bir tencerenin içerisinde 1 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı suyu kaynatarak koyu olan reçelin çerisine ilave etmektir. Koyu yapılan reçeller için başka bir yöntem ise yaptığınız reçelin yeniden daha sulusunu yaparak koyu olan reçelin içerisine ilave etmektir.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Reçeller neden küflenir ve şekerlenir? Sıcaklığı, doğru saklamamak, içerisine ıslak kaşık vs daldırmak, doğru koşullarda muhafaza etmemek... Bunların hepsi şekerlenme ve küflenmeye neden olan nedenler. Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar.
Şekerlenmiş reçele çok az su koyarak kaynatabiliriz ve böylelikle şekerlenmeden kurtulmuş olacaktır. Not: 1. İşlemde reçelin rengi koyulaşabilir ama tadında hiçbir değişiklik asla olmaz. Reçelimizi yarım kap dolusu sıcak suyun içine oturarak şekerini eritebiliriz böylelikle şekeri erimiş olacaktır.
Meyveleri reçel yapmadan önce üzerine toz şeker ekerek bir süre bekletin. Bu meyvelerin yapılarındaki suyun ve tadın açığa çıkmasını sağlayacak. Böylece reçelinize çok fazla su ve şeker koymadan, daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlar elde edebileceksiniz.
Reçel kaynarken dibinin tutmaması için sürekli karıştırılması gerekir. Karıştırırken en çok yapılan hatalardan biri de kaşık seçimidir.
Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz.
Önce yüksek ateşte bir taşım kaynatılır ve ocağın altı kısılır, tencerenin kapağını kapatmadan yaklaşık 1, 5-2 saat çok kısık ateşte kaynatılır (not: diğer reçeller genelde yarım saatte koyulaşıyor, ama armut reçelinin koyulaşması biraz zaman alıyor, az kaynarsa hoşaf kıvamında olur).
Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek. Bu aşamada çilekler kendi sularını salacak ve şekerle beraber nefis bir kıvam alacaktır. Su ilave etmeden reçel yapmak istiyorsanız şekerinizin çileklerle beraber 1 gece dinlenmelerine mutlaka izin verin.
Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
reçelin içine karıştırmadan yüzeyden dikkatle alınan köpüktür. alınmazsa reçelin parıl parıl, berrak görüntüsünü bozar.
Sıcak Su Yöntemi
Şekerlenen reçelleri ağzı kapalı bir kap içerisine koyduktan sonra içi sıcak su dolu bir kaba yerleştirebilirsiniz. Daha sonra bir süre bekletebilir ve sıcak suyun etkisiyle şekerin tekrar çözülmesini ve problemin ortadan kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.
Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Reçelin zamanla şekerlenmesi fiziksel bir değişimdir.
Bunun nedeni maddenin iç yapısında bir değişim olmamasıdır. Aynı zamanda şekerlenme olayından sonra ortaya yeni bir madde ortaya çıkmamaktadır.
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır. Limon kabukları şekeri absorve edecek ve reçelin aroma kazanmasını sağlayacaktır.
Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar. Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Soğumuş reçel tekrar kaynatılır mı? Şekerlenen reçel az su ve limon suyu ilavesiyle tekrar kaynatılabilir. Reçel kavanozlara doldurulurken ya ocaktan alınınca hemen doldurulmalı, ya da tam olarak soğuması beklenmelidir.
Reçel yapımında kullanılan şekerin miktarı çok önemlidir. Az ya da fazla şeker kullanımı reçelin kısa sürede bozulmasına, sulanmasına, şekerlenmesine ya da küflenmesine neden olur. İdeal şeker oranı, reçel için kullanılacak meyve miktarının 1,5 katıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri