Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır. Patlıcanınız hala sertse ve küf lekeleri gerçekten küçükse, etkilenen yerleri kesip bitkinin geri kalanıyla birlikte yemek veya pişirmek güvenlidir.
İpte kurutma yapacaksanız, patlıcanları ipe takarken birbirine yapışık olarak dizmemeye özen göstermelisiniz. Aralarında boşluk bırakmazsanız temas halindeki noktalar nemli kalarak çürüyebilir.
Alacağınız patlıcanları her ne kadar kurutacak olsanız da alırken taze olmasına, kabuklarının parlak ve koyu mor renkte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede patlıcan kurularının çok daha lezzetli olmasını garantilemiş olursunuz.
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besin olan patlıcanın tüketimi konusunda önemli detaylar bulunuyor. Uzmanlar patlıcanın kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. Patlıcan tarihçe olarak, Hindistan'da yetiştirilmeye başlanmıştır.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Kuru patlıcanın kendine has müthiş lezzeti, özenle seçtiğimiz baharatlar sayesinde tadı damağınızda kalacak, sizi bu lezzete aşık edecek. Denemeden bilemezsiniz, denedikten sonra da vazgeçebileceğinizi sanmıyoruz. Raf ömrü: 3 yıl. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz ve 3 gün içerisinde tüketiniz.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Kuru patlıcanları bir tencerenin içerisine alıyoruz ve tuzlu su ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz.
Uygun depolama, kuru patlıcanlarınızı buzdolabına koymadan veya dondurmadan bile tam bir yıl boyunca saklamanıza izin verecektir. Kurutulmuş patlıcanları hava almayacak şekilde, ağzı kapalı kaplara veya cam kavanozlara koyun.
Tersine, patlıcan tamamen veya 3/4 çürük ise zehirlenme riskiyle yenmemelidir..
Patlıcanları güzelce yıkayıp sap kısımlarını çıkararak işe başlayın. Ardından oyacak yardımıyla iç kısımları oyun. Oyduğunuz patlıcanları tuzlu suyun içerisinde bekletip acı sularının çıkmasını sağlayın. Ardından çıkarıp patlıcanlarınızı kurulayın.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Patlıcan Erken Yanıklık Hastalığı
Bu hastalığa bitkilerin her devresinde rastlanır. Erken devrelerde fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. İlk belirtiler yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak, sap ve meyvede gayri muntazam küçük kahverengi lekeler halinde başlar.
Yeşil kurt (Helicoverpa armigera), Noctuidae familyasından domates, biber ve patlıcan gibi sebzelere zarar veren bir böcek türü.
Görenleri şaşkına çeviren sarı patlıcan thailand mutfağının ve thailand gurmelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yerini çoktan almış durumda. Sizde merakınızı gidermek ve yetiştirmek için bu yaz mevsimlerinde bahçenizi şımartabilirsiniz. Çimlenme oranı %99'dur.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri