Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde kredi veren akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Böylece ilk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirildi.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında erken ödenen krediler için bankaların ekstra ücret talep etme hakkı yoktur. Aksine bankaların, gerekli faiz indirimlerini uygulamaları da zorunludur. Dolayısıyla ihtiyaç kredisi kapatma cezası söz konusu değildir. Erken ödenen ihtiyaç kredileri için ceza ödenmez.
İlgili yönetmelikte belirtildiği üzere “Erken ödeme tazminatı, tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen anapara tutarının kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde % 1'ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise %2'sini geçemez…” şeklinde uygulanır.
İlgili 28 soru bulundu
Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz olumlu etkiye yol açar. Genel bilinenin aksine erken ödeme yapmanın ise sanıldığı kadar büyük avantajı yoktur. Normal gününde ödemeniz yeterlidir. Kredi kartınızın minimum tutarını ödemeniz bütün borcu ödemenizle aynı etkiyi yapar.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır.
Vadesi gelmiş olan tutar, vade ayı içerisinde son ödeme tarihinden önce ödense bile faiz ödemesi alınır. Kredi erken kapama işleminde yalnızca vadesi gelmemiş tutarların faizleri düşülür. Kredinin dosya masrafı ve varsa ceza veya tazminat masrafı ise ödenecek tutardan düşülmez.
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Sanayi Bakanlığı`nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`da değişiklik yapılan yasa tasarısı taslağına göre, tüketici, kredi ilişkisinde, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, kredi sözleşmesini feshederek kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek.
Borç kapatma kredisi başvurusunu bankaların şubeleri ve internet siteleri üzerinden yapabiliriz. Örneğin 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya Garanti BBVA şubelerinden kolaylıkla başvuru yapmak mümkün.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Ödenen Erken Kapama Cezası Nasıl Geri Alınır? Diyelimki bir vesileyle sizden alınan tazminat, kanuni orandan daha fazla. Bu durumda derhal banka müşteri hizmetlerini arayıp durumu anlatın ve fazla kesilen tazminat tutarının iadesini talep edin.
Erken kapama komisyonu, genel olarak, bankalarca müşterinin kredinin ödeme planı dışında toplu ödeme yapması sebebi ile bankanın “faiz gelirlerinin düşmesinden” dolayı yaşayacakları kaybın giderilmesine ilişkin bir “ceza” uygulaması olarak ifade edilebilir.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Bir kredi alındıktan sonra faiz oranlarında ve ödeme planında banka değişiklik yapabilir mi? Ödeme planları sabit faizli mortgage üzerinden oluşturulan tüketiciler faiz değişikliklerinden etkilenmezler. Kredi başlangıcında belirlenen faiz oranı vade sonuna kadar geçerli olur.
Eğer kredi için sözleşme imzaladıysanız ve dosyanız resmi olarak işleme konulduysa, kredinizi hiç ek masraf ödemeden iptal etmek, yani caymak için 14 gününüz var demektedir.
Kredinde erken kapama, ara ödeme, erteleme, iptal, ödeme tarihi ve vade değişikliği taleplerin için 0 850 724 30 50 no'lu İletişim Merkezi'ni arayabilirsin.
04.09.2020 tarihinde değişen "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik" ile ihtiyaç kredisi maksimum taksit sayısı 60 aydan 36 aya çekildi. Değişikliğin yapıldığı tarihinden önce kullanılan ihtiyaç kredileri için de aynı şekilde yapılandırma vadesi en fazla 36 ay olacak şekilde düzenlendi.
Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar. Daha sonra kredi borcuna Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında belirli oranlarda gecikme faizi uygulanır.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri