İpotek miktarı tamamen kapanmasa da bankaların belirleyeceği oranda ödeme yapılması haline ek olarak borç kapatma kredisi veya ihtiyaç kredisi gibi bedeller ile üzerindeki ipoteği düşürme fırsatı sunulmaktadır. Bu durumların sağlanmasının ardından araç noter üzerinden satılabilir durumda olur.
Taşıt kredisi ile alınmış olsa bile üzerinde ipotek olmayan aracın satışı ile ilgili herhangi bir sorun yoktur. İpoteği olmayan kredili araç satışı, noter aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Herhangi bir ikinci el araç satışı ile ipoteksiz kredili araç satışı arasında herhangi bir fark bulunmaz.
Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi borcunuz için erken kapama yapabilirsiniz. Bu iki kredi türünde konut kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ödemeniz gerekmez.
Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Bankaya olan kredi borcunu ödemeyen ve başkasına devretmek isteyenlere bankalardan kötü bir haber var. Ne yazık ki bankaların anlaşmaları gereği, kişi kendisine ait bir borcu başkasına devredemiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır.
Süreç herhangi bir araç satışından farklı olmayacak şekilde ilerlemektedir. Fakat aracın üzerinde ipotek var ise borcu kapatarak ipoteği düşürmeden aracı satma imkanı sunulmaz.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Kredi kartı borcunun zaman aşımına uğraması için belirlenen süre 10 yıldır.
Devir alacak kişinin ödeme gücü ve bankalardaki kredi notu uygunsa kredinin devri mümkündür. Ancak devir yapılacak kişinin kredi notu bankanın beklediği ölçüde yüksek değilse, geriye tek alternatif kalır. Krediyi devir almak isteyen kişi uygun olan bir bankadan kendi üzerine ihtiyaç kredisi çekebilir.
İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisi gibi kredi türlerinde, herhangi bir ceza ödemeden kredi borcunun tamamının ödenmesi mümkündür. Bazı özel durumlar veya daha farklı kredi türlerinde ise bankayla yapılan anlaşma hususları geçerlidir. Bu anlaşmaya göre kredinin belirli bir vadeden fazlası topluca kapatılamayabilir.
0 - 400.000 TL aralığında olan araçlar için azami 48 ay, 400.001 - 800.000 TL aralığında olan araçlar için azami 36 ay, 800.001 - 1.200.000 TL aralığında olan araçlar için azami 24 ay, 1.200.001 - 2.000.000 TL aralığında olan araçlar için azami 12 aya kadar taşıt kredisi kullandırılabilmektedir.
Ödemesi devam eden kredi kartı ve kredi borcunuzun olması, yeni bir kredi çekmeniz için engel değildir.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
2. el taşıt kredisi alabilmek için gereken en büyük şart aracın yaşıyla ilgili. Bankalar genellikle yaşı yüksek olan araca kredi vermek istemezler. Yaş sınırı bankadan bankaya değişse de genellikle maksimum 8 yaşa kadar olan araçlar için kredi verilir.
Almak istediğiniz araba tutarınca ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Ayrıca bankalar ikinci el araç kredilerinde araçlara kasko zorunluluğu getirmesine rağmen, ihtiyaç kredisinde böyle bir zorunluluk yoktur.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, icra takibine uğramış 2 bin lira ve altındaki borçların tasfiye edileceğini söyledi. 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar gider gösterilerek vergiden düşülebilecek.
Bazı özel nedenlerinizden veya bankaların şartlarını sağlayamadığınızdan dolayı, otomobil kredisini sizin için bir başkasının çekmesini isteyebilirsiniz. Ancak bu durum mümkün değildir. Bankalar, araç ruhsatının kredi başvurusu yapan kişinin üzerinde olmasını beklemektedir.
Peşinatsız banka kredisiz araba almak sizi zorlamayacak taksitler ile ödemenizi gerçekleştirmek için öncelikle şubelerimize başvurmanız gerekir. Başvurunuzun ardından sizlere ihtiyacınız olan destek sağlanarak arabanızı almanız sağlanır. Size verilen desteği geri ödeme şekli ise taksittir.
Öncelikli olarak ikinci el arabanızı satın almak isteyen kişi, taşıt kredisi kullanacaksa aracınızın ruhsat fotokopisini sizden talep eder. Daha sonra sizden aldığı ruhsat fotokopisi ve diğer başvuru evraklarıyla birlikte bankaya giderek taşıt kredisi başvurusunda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri