Bir emeklinin kredi borcu varsa emekli maaşını başka bir bankaya taşıyamaz. Kredi borcu, bankaların emekli maaşı promosyonlarından yararlanma hakkına da engel teşkil eder. Banka promosyonlarına otomatik olarak kredi borcu kapsamında el konur.
Bir emekli , bankasını değiştirmek istiyorsa bunu bankalardan kolaylıkla yapabilr. Ancak kredi borcu olan bir emekli, maaşını taşıyamaz. Diyelim ki Ziraat Bankası'ndan emekli maaşınızı gelir göstererek kredi çektiniz. Bu durumda maaşınızı başka bankaya taşıyamıyorsunuz.
Kredili mevduat hesabında (KMH) eksiye düştü diye maaş bloke edilemez promosyonu vermemezlik yapılamaz. KMH sözleşmesinde hangi zamanda ödemesi gerektiği yazılı olup, zamanında ödeme yapılan borçluya herhangi bir işlem yapılamaz. KMH hesabı eksiye düştü diye emeklinin hesapları üzerinde hak iddia edilemez.
Özellikle bankadan kredi kullanan emekli, kredi borcuna istinaden banka hesabından yapılan kesintilere itiraz etmekten kaçınabilmektedir. Yazının devamında detaylarıyla açıklayacağımız üzere emekli maaşına bloke konulması veya maaş hesabından kesinti yapılması mümkün değildir.
Banka borcu nedeniyle emekli maaşına haciz gelir mi? Emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değildir. Kredi borcu 5510 sayılı Kanunun 93.maddesinde sayılı istisna alacaklardan biri olmadığından kredi borcunu ödemeyen emeklinin emekli maaşı haczedilemez.
İlgili 33 soru bulundu
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Bu yöntemlerden biri maaş haczidir. Maaş haczi kararı çıktığında, maaşınızı hangi bankadan aldığınız fark etmeksizin hesabınızdan para çekilebilir.
Müşteriler, para ile alakalı tüm işlemlerini bankalar aracılığı ile gerçekleştirmektedirler. EFT, havale ya da herhangi bir işlemi bankalar üzerinden yapabilmektedirler. Maaş yatırma ve maaş çekme konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değilse maaşlarını istedikleri bankalardan alabilmektedirler.
Emekli maaşı üzerine bloke koyma işlemi yasalarda yer almaktadır. Yasaya göre emekli maaşına bloke koyma hakkı yoktur. Aynı maddenin açıklamasına göre nafaka alacakları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun alacakları hariç kişinin emekli aylığından kesinti yapılamamaktadır ve üzerine bloke konulamamaktadır.
Kişinin borcundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan emekli, sakatlık, dul ve yetim aylığının, ilgili yasa gereği haczi ve blokesi mümkün değil. Ancak bu yasağın iki istisnası var; nafaka borçları ve borçlunun muvafakati.
Bankaya Borcu Olan Emekliler Promosyon Alamıyor.
Promosyon parası ile ana paranın borcu ödenemez. Ancak borç faizlemişse, o zaman sadece faiz kısmına ödeme yapılabilir.
Emekliler, maaşlarını farklı bir bankaya taşıyarak promosyon almaya hak kazanabilir. Ancak 2023'te emekli maaşı taşıma promosyonuna dair bazı şartlar bulunuyor. Örneğin; yeni bankanızla 3 yıllık bir taahhütname imzalamanız gerekir. Ayrıca sizden otomatik ödeme talimatı gibi koşulları da kabul etmeniz istenebilir.
Transfer etmek istediğiniz bankanızı belirledikten sonra evraklarınız (Gelir belgeleriniz, tapu fotokopisi, kimliğiniz) ile banka şubesine başvuruda bulunacaksınız. Banka şubesi değerlendirdikten sonra size olumlu veya olumsuz olarak dönüş yapacak.
Bu blokenin kaldırılması mümkün. Direkt banka şubesine giderek kalan gün sayısının karşılığı kadar promosyon iadesi yapılarak bloke kaldırılır. Banka bunu yasal olarak yapmak zorunda” dedi.
Bankamızdan birden fazla emekli maaşı alan müşteriler, 1 den fazla maaşı için promosyon talebinde bulunurlarsa ilgili maaşların toplam tutarına göre 1 kez promosyona hak kazanır.
Kredi kullanmak isteyen emeklilere, imzalayacakları kağıtları okumaları ve maaşlarıyla ilgili muvafakat vermemeleri" uyarısında bulunan Koçal, aksi halde sıkıntıya düşünce ve taksitlerin ödenmemesi halinde maaşa bloke konulabildiğini, borç bitene kadar maaş alamayacak duruma düşülebileceğini vurguladı.
Yargıtay son kararında emekli maaşı bloke edilmiş milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir karara imza attı. Kararda emekli maaşını teminat göstererek kredi kullanmış emeklilerin kredi ödemeleri geciktiği takdirde bankanın bloke ve kesinti yapma hakkının olmadığı yönünde tespitler yapıldı.
Aktif sigortalı çalışanların maaşlarına haciz konulabilir, ancak bunun yolu, bankadaki maaş hesabına haciz uygulamak değil, borçlunun çalıştığı işyerine maaş haczi tebligatı göndermek suretiyle olur.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Emekli aylığı banka veya banka şubesi değişikliğini internet üzerinden bankaya gitmeden de yapabilirsiniz. Banka veya PTT şube değişikliği talepleri "www.turkiye.gov.tr" internet adresine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile yapılacak giriş sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Hareketsiz emekli maaşına bloke konulması için ifade edilen sürelerde emekli maaşının alındığı hesapta hiçbir hareket olmaması halinde ortaya çıkan bir durumdur. SGK'ya olan borç genelde bankaya olan borç veya icra takibine konu olan borcun tahsili için emekli maaşına bloke konulmaktadır.
Daha sonra maaş alınan bankayı taşımak da mümkündür. Ancak kredi borcu bulunan emekliler maaş taşıma işlemi yapamaz.
Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Sözleşme hükümleri ayakta olduğundan, icra takibi yanında, maaşta sözleşme gereğince kesinti yapılabilecektir. Davacının bankadan aldığı kredi borcunu sözleşme şartlarına uygun olarak ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri