''Yönlendirmek'' fiilinden türetilmiş olan yönerge kelimesi, bir iş yerinde düzeni sağlamak için hazırlanan kuralların yazılı olduğu belge demektir. Örnek Cümle: Bu işte kalıcı olmak istiyorsan yönergedeki tüm kurallara uymalısın.
Yönerge Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: 1. Herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan alt makamlara belli bir esasa dayanarak verilen buyruk, talimat, direktif.
Yönergeler, herhangi bir konuda tutulacak yol için üst makamlardan ya da örgütlerden alt makamlara ya da örgütlere, üst aşamadakilerin alt aşamadakilere verdikleri sözlü ya da yazılı buyruklardır. Yönerge sadece devlet idari yapısında yer alan bir düzenleme çeşidi değildir.
İç yönergeye ilişkin esaslar
Yönetim kurulu, iç yönergeyi Kanun ve Yönetmelik hükümleri ile Yönetmelikte yer alan örneğe uygun olarak hazırlar ve genel kurulun onayından sonra yürürlüğe koyar.
Herhangi bir konuda yapılması istenilenlerin yazılı olarak iletilmesine yazılı yönerge denir.
İlgili 36 soru bulundu
Kanunla ilgili uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgilendirme yapan yönetmelik; Cumhurbaşkanı, ilgili bakanlıklar, kamu tüzel kişileri ve bakanlar kurulu tarafından çıkarılabilir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmeliklerde Cumhurbaşkanı'nın imzası istenir. çıkarabilirler.
Avrupa Birliği hukukunda yönerge, birliğe üye olan tüm ülkelerin uygulamaya koymak ve yürütmekle yükümlü olduğu politikalardır.
Kanun ile ilgili olan bir alanda yönetmelik çıkartma yetkisi Cumhurbaşkanına, kamu tüzel kişiler ya da bakanlara ait olarak belirtilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulunun çıkarmış olduğu yönetmeliklere Cumhurbaşkanının imza atması gerekmektedir.
Yönerge Takibi. Bir çocuğun dil gelişiminde ilk olarak akla ifade edici dil becerisi gelse de alıcı dil becerisi yani söylenileni anlama becerisi daha önce gelişmektedir. Örneğin çocuk “kapıyı aç” demeden önce “kapıyı aç” yönergesini duyduğunda o eylemi gerçekleştirmektedir.
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb.
Yönerge kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
yönergemi yönetmelikmi? Üst norma aykırı olan düzenlemeler geçersiz kabul edildiğinden, idare yönerge hükmüne aykırı olan işlemini, savunma (dava) aşamasında genel yönetmeliğe uygun olduğu savunmasında bulunacaktır. Ayrıca Her zaman ve daima yönetmelik yönergeden üstündür.
Sesli Sözlük - yönerge, talimat.
Bir şeyin nasıl yapılması gerektiğine dair talimat almaya, direktif almak denir.
Sirküler kavramını daha önce duymayan kişiler sirküler nedir sorusunu sormuştur. TDK anlamı genelge, duyurum olan sirküler kavramı internette çok sık araştırılmıştır. Bu kavram, Gelir Daire Başkanlığı'nın konuya ilişkin görüşlerini yansıtır.
koşullu yönetim
Hükümdarın başında bulunduğu bir yürütme organının yanında, yasama yetkisini kullanan bir parlamentosu da olan yönetim biçimi.
MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her tür ve derecedeki eğitim kurumlarında kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlar tarafından yapılacak sosyal etkinlik izinlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Anayasa'ya göre, tüzükler Danıştay'ın incelemesinden geçirilerek Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılmaktadır. Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan tüzükler kanunlar gibi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir.
115. maddeden de açıkça anlaşıldığı gibi Tüzük çıkarma yetkisi sadece Bakanlar Kuruluna aittir. Cumhurbaşkanlığının Tüzük çıkarma yetkisi yoktur. Ayrıca, başbakanlık ve bakanlıkların da tüzük çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.
Türkiye'de yasa koyma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa madde 88'e göre yasa teklif etmeye ("Bakanlar Kurulu ve" ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
Bu dört norm Türk hukuk sisteminin normlar hiyerarşisi olup Türk mevzuat sistemi aynı zamanda yürütme organlarınca yayımlanarak yürürlüğe giren genel tebliğ, tebliğ, genelge, yönerge gibi adsız düzenleyici işlemlerden de oluşur. Genel bir kural olarak kanunlar Anayasa'ya, yönetmelikler de ilgili kanuna aykırı olamaz.
- Kanun, yasa. - Kanun Hükmünde Kararname. - Tüzük. - Yönetmelik.
Devletimizin genel kurallarını ve işleyişini anlatan anayasamız mevzuatımızın ilkidir. Daha sonra meclisin çıkarmış olduğu kanunlar, bu kanunlara bağlı olarak bakanlıkların çıkarmış olduğu yönetmelikler, kurumların işleyişini ilgilendiren tüzükler ve yönetmelikler birer mevzuat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Farklı Sektörlerde ve farklı pozisyonlarda çalışanlar için Uzaktan Eğitim, Anket, Tebliğ ve güncel haberlerin paylaşılması Amacıyla Geliştirilmiş Bir Mobil Uygulamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri