Toz haldeyken bu iki tarçını ayırt edebilmek oldukça güçtür. Ama çubuk halinde kolayca ayırt edilebilmektedirler. Seylan tarçını daha açık renkte olup, ince tabakalardan oluşur ve kolaylıkla kırılır. Çin tarçını ise daha koyu renkte olup, daha kalın tabakalardan oluşmaktadır.
Çin tarçını koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş bir tüp gibi görünür. Seylan tarçını ise daha açık renklidir, ince tabakalardan oluşur ve kolayca kırılabilir.
Dışındaki mantar tabakası soyulmuş, bu bakımdan Çin Tarçınından farklı; Seylan Tarçını gibi kokuyor ama görünüşü ince dokulu değil, bayağı kalın bir kabuk. Bu tarçın “Saygon Tarçını” ya da “Vietnam tarçını” olarak biliniyor.
Toz tarçından şüpheleniyorsanız tentürdiyotu toz tarçının üzerine damlatın. Eğer koyu mavi renk oluyorsa o kötü kaliteli tarçındır, kullanılmaması gerekir” diye konuştu.
Seylan tarçını, Çin tarçınına nazaran, aroma, lezzet ve vücuda olan fayda açısından da çok üstündür.Dünya üzerinde en iyi ve tek gerçek tarçın olarak bilinen Seylan Tarçını, baharat olarak lezzet ve aroması için tercih edilmesinin yanı sıra, olağanüstü yararları için de kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Arifoğlu Seylan Tarçınımız Organik sertifikalıdır. Baharatlarımız, ışınlanmamış saf baharatlardır. Az miktarda kullanmak yeterli ve etkilidir. Seylan Tarçını Nedir?
Seylan ve Çin tarçını. Seylan tarçının aroması daha hoş, tadı daha güzeldir. Bu yüzden gıda maddelerinde kullanılır. Çin tarçının ise etken maddesi daha fazla yüksek, Seylan tarçınına göre aroması daha farklıdır.
Normal tarçın kadar sert bir yapıya sahip olmayan Seylan tarçını, katman katman yapısıyla kağıtla benzer özellik gösterir. Seylan tarçını kahverengi renktedir. Normalde 1 çubuk tarçın koyacağınız 1 içeceğe sadece bir katman koyarak lezzetli bir ürün elde edebilirsiniz.
Seylan Tarçınının faydaları:
Tarçının en bilinen ve en büyük faydalarından biri, kan şekerini düşürmesidir. İltihap önleyicidir. Kanın pıhtılaşmasını düzenler. Kokusunun hafızayı arttırmaya etkisi bulunur.
En çok tarçın Madagaskar'da yetişmektedir. Bunun yanı sıra en iyi tarçının da Brezilya'da yetiştiği bilinmektedir.
ÇİN TARÇININI DOĞALINDAN AYIRIN
Şekil olarak benzeseler de daha zayıf bir aromaya sahip olan Çin tarçını, daha kalın ve kıvrımları farklı bir görünümdedir. Ayırt edebilmenin en kolay yolu kıvrımlarına bakmak. Gerçek tarçın çubukları çift taraflı kıvrımlara sahip ve aroması çok daha keskin.
Tarçınlı suyun günde en fazla 2 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bu da 10 su bardağına eşittir. Bu miktarı aşmamak ve çubuk tarçınlı suyu en fazla 2 hafta boyunca tüketmek oldukça önemlidir.
Çin tarçını, seylan tarçınından biraz farklı bir uçucu yağ bileşimine sahip olduğundan, daha güzel aromaya sahip olan Seylan tarçını gıda ürünlerinde tercih edilmektedir. Ancak kan şekeri üzerinde bir etki beklendiğinde Çin tarçını tercih edilmelidir.
Günümüzde toz tarçın yerine Kabuk Tarçın daha sık kullanılmaktadır. Çünkü kabuk tarçının ömrü toz tarçına göre çok daha uzundur. Bunun yanında içeriğinde uçucu yağlar da barındırmaktadır. Kabuk tarçınlarının toz haline getirilmesi ile uçucu yağ özelliği de ortadan kalkmış olur.
Karaciğere zarar vermez. Çok küçük miktarda kumarin miktarı bulunduğu için karaciğere sıkıntı yaratmayacaktır. Bunun dışında, dengeleme ve diyabetten korunma amaçlı kullanmak istiyorsanız, sularınıza katmak istiyorsanız muhakkak Seylan cinsi tarçını tercih edin" dedi.
Su dolu bardağa tarçın koyduğumuz zaman tarçın suyun yüzey gerilimini bozmadığı için, parmağımız ıslanmıyor. Tarçın o kadar küçük ve hafif ki su yüzeyi gerginliğini bozamıyor. Hidrofobik bir yapıya sahip olan sudaki tarçın kaçıyor ve parmağımız ıslanmıyor.
2) Kan Şekerini Dengeler
Kan şekeri seviyesi yükselince tarçınlı yoğurt tüketebilirsiniz. Tarçınlı yoğurt hem faydalı hem de lezzetlidir. Bu şekilde kan şekeri seviyenizi dengeler.
Sonbahar ve kış mevsiminde kokusuyla büyüleyen tarçın, özellikle kan şekerini dengelemesiyle diyabet hastalarının dostu kabul edilir.
Kolesterolü düşürür. Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Çubuk tarçını aromasının gitmemesi için 1 kez kullanmak en iyisidir fakat 2-3 kez de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tarçın tüketmek enfeksiyonları tedavi etmeye yardımcı olur.
Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelen tarçınlı su, bağırsaklarda nitrozamine oluşumumu engelleyerek kabızlığı önler. Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir.
Bunun için günde 1 ila 6 gram (yarım ila 2 çay kaşığı) tarçın tüketmek yeterlidir.
Endonezya'da üretilen tarçını diğerlerinden ayıran özellik nedir? Endonezya tarçınını diğerlerinden anlamak bir bakıma kolay aslında. Görüntüsü ve kokusu itibariyle diğerlerinden rahatlıkla ayırabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, kullanacağınız tarçının Seylan olmasıdır.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Tarçın Çeşitleri:
En çok kullanılan çeşitleri Ceylon, Cassia, Saigon, Korintje. Bu 4 çeşit tarçın ağaçlarından elde edilen baharatlar birbirinden farklı özellikler gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri