Tüketici, kredi sözleşmesinin kurulduğu tarihi müteakip 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
Onaylanan konut kredisi iptali, bir hak ve basit bir işlem olduğu için kolaylıkla gerçekleştirilir. Kredi alan kişi, nüfus cüzdanıyla bankaya başvurmalıdır. İptale ilişkin bir dilekçenin doldurulup kredinin alındığı bankanın yetkilisine sunulması söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olur.
Krediden faydalandığınız durumda cayma hakkını kullanmanız halinde kredi anaparasını ve kredinin kullanıldığı tarihten ana paranın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini tarafımıza iletmenizden sonra otuz gün içinde geri ödemeniz gerekmektedir.
Konut kredisi cayma bedeli, tüketici tarafından kredi sözleşmesinden cayma hakkı kullanıldığında bankanın uğrayabileceği zararların karşılanması amacıyla talep ettiği bir bedeldir. Cayma bedeli, bankanın kredi sözleşmesinden vazgeçme durumunda uğrayabileceği maddi kayıpları karşılamak için alınan bir tazminattır.
Eğer ön onaylı kredinizi kullanmazsanız ve bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunmazsanız, ön olaylı krediniz 14 gün içerisinde kendiliğinden iptal edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Başvurduğunuz bir kredinin onaylanmış olması, söz konusu krediyi kullanmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Her kredide cayma hakkı vardır ve herhangi bir sebeple krediden vazgeçerseniz, cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi bankaya bildirmeniz yeterlidir.
Krediniz onaylandıysa ve sözleşme imzaladıysanız ve bu onaylanmış kredinizi iptal etmek istiyorsanız bankayla iletişime geçerek hiçbir masraf ödemen kredinizi iptal edebilirsiniz. Onaylanmış krediniz için banka ile sözleşme imzaladıysanız cayma hakkından faydalanabilirsiniz.
Tüketici kredisi sözleşmeleri için tüketiciye ilk defa 14 gün içinde cayma hakkı tanındı. Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahip hale gelmektedir.
E-ticaret kapsamındaki mesafeli sözleşmelerde cayma hakkının 14 güne çıkarılması 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak. Yapılan yeni düzenlemenin cayma hakkının kullanımı dışındaki hükümleri ise 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
(5) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
Müşteri Kredi'den faydalandığı durumda kredi kullanımından cayarsa, hesabına yatırılan Kredi tutarının tamamını ve iade ettiği tarihe kadar olan günler için işlenmiş olan akdi faizi ile birlikte en geç 30 (otuz) gün içinde bankaya ödemesi gerekir. Aksi takdirde kredi kullanımından caymamış sayılır.
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği gereğince alıcı, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin, satın aldığı ürünü teslim tarihten itibaren 14 (ondört) gün içerisinde cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
CAYMA HAKKI
MÜŞTERİ, cayma bildirimini BANKA'ya göndermesinden sonraki otuz gün içinde anaparayı iade etmek ve faizi ödemek zorundadır. Bu süre içinde bu iade ve ödemelerin tamamen yapılmaması hâlinde, MÜŞTERİ caymamış sayılacaktır.
Bankalar tarafından ön onay almış bir krediyi kullanma zorunluluğunuz yoktur. Onaylanmış krediyi kullanmak istemediğinizde bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunabilirsiniz. Bankanızla iletişime geçmezseniz ön onaylı kredi 14 gün içerisinde kendiliğinden iptal olur.
Madde 4- CAYMA HAKKI
4.1. Müşteri, işbu sözleşme tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin, Şubelerimize bildirimde bulunmak kaydıyla işbu sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi borcunuz için erken kapama yapabilirsiniz. Bu iki kredi türünde konut kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ödemeniz gerekmez.
(1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
İade Süresi (Cayma Hakkı) Kaç Gündür? Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin, cayma hakkı süresi içinde banka'ya yazılı olarak (Akbank şubeleri) veya kalıcı veri saklayıcısı (Akbank çağrı merkezi 444 25 25 veya Akbank. Direkt internet) ile yönlendirilmiş olması gerekmektedir.
Kredi demek zaten vade demek, bazen 2 yıl bazen 5 yıl, artık ihtiyaca ve geri ödeme plan ve öngörüsüne göre. Banka ve müşterisi sözleşmeyle anlaştıkları gibi hareket etmek zorundadır. Banka keyfi olarak krediyi vadesinden önce geri çağıramaz.
Tüketicinin cayma talebini süresi içinde iadeli taahhütlü posta yolu ile yazılı ve/veya başka bir dayanıklı ortamda kuruluşa iletmesi gerekmektedir.
“Başvuruda bulunduğumuz günün faizinden kredi kullanmak istiyoruz” diyen vatandaşlara bankalar “ Piyasa koşulları nedeni ile faiz oranları değişebiliyor. Başvurduktan sonra oran değişti ise değişen oran üzerinden kredi verilir” yanıtını verdi.
Borç Kapatma Kredi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Örneğin krediyi çekmek istediğiniz bankanın diğer bankalar veya PTT ile anlaşması varsa, şubeye gitmenize gerek kalmadan kredinizi kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri