Led çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz. Kızılötesi ledler, rgb ledler, şerit ledler, power ler, smd ledler ve cob ledler çok olmak üzere sıralayabiliriz.
Şerit Led Çeşitleri
Işık gücü söz konusu olduğunda şerit ledler tek ve üç çipli olmak üzere ikiye ayrılır. Her ikisi de 12 volt akım ile beslenmesine rağmen üç çipli ledler tek çiplilere göre daha fazla aydınlatma gücüne sahiptir. Dışarıda gördüğümüz şerit ledlerin çoğu Analog türündedir.
İlk bakışta, RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) LED'ler normal LED'lere benziyor, ancak içinde biri kırmızı, biri yeşil, biri mavi olmak üzere üç LED vardır. Her bir LED'in yoğunluğunu kontrol ederek istediğiniz rengi karıştırarak elde edebilirsiniz.
RGB (Red-Green-Blue) LED içerisinde kırmızı, yeşil ve mavi renkleri barındıran bir LED çeşididir. Özellikle animasyon ve ışıklandırma sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. RGB LED'lerde her renk için belirli aralıklar mevcuttur. Bu aralıklar sayesinde birçok renk elde etmek mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
ARGB led bir adreslenebilir led olarak tanımlanabilir. RGB led den ne farkı var diye sorarsanız, RGB led renk değişirken tüm şerit led renk değiştirir. ARGB adından da anlaşılacağı gibi her led adreslidir ve tek tek renkleri değişebilir.
RGB Led Özellikleri
RGB Led üzerinde dört bacak vardır. Daha uzun olan bacak ortak katot yada ortak anot iken diğer üç bacak R, G ve B girişlerini oluşturur. Ortak Anot ve Ortak Katot olmak üzere iki tip RGB Led vardır. Ortak anot RGB ledinde tüm ledlerin anotları ortaktır ve PWM sinyallerini katota veriyoruz.
Bazıları, LED ampullerde beyaz ışığın daha parlak olduğunu daha fazla aydınlatma sağladığını belirtiyor. Bu düşünce yanlış değil, çünkü LED'lerde beyaz ışık, mavi renkli LED çipinin sarı renkte bir fosfor ile kaplanması sayesinde ortaya çıkıyor.
Neon LED ışık, bükülebilen, esnek materyallerden üretilen aydınlatma ürünlerini ifade ediyor. Hem iç hem de dış mekânlarda kullanılabilmesi ile pek çok LED modelinden ayrışmayı başarıyor.
Aydınlatma ürünlerinde 2700-3200K aralığı sıcak renkleri,5000 K gün ışığını,6500K ise soğuk beyaz bir ışığı vermektedir.
Tek chipli ledler 1 metrede 0.4 amper akım çeker. 5 metre tek çipli şerit ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mX0.4A = 2 Amper'dir. Üç (3) chipli ledler 1 metrede 1.2 amper akım çeker. 5 metre Üç (3) çipli ledi çalıştırmak için gerekli olan adaptör gücü 5mX1.2A = 6 Amper'dir.
LED BAR , 1 metrelik alüminyum PCB üzerine 72 adet 5630 çipli led dizilerek elde edilen bir aydınlatma ürünüdür. 1 metrelik LED BAR Güç Tüketimi : 21 Watt'tır.
Türkiye'nin LED tercihi OSRAM oldu. Anket sonuçlarında göre OSRAM oyların çoğunluğuna sahip olarak birinci sırada yer aldı.
RGB LED'ler, kırmızı (Red), yeşil (Green) ve mavi (Blue) renklerde ışık yayabilen 3 farklı LED'in tek bir pakette birleştirilmiş halidir. Bu üç rengi farklı oranlarda karıştırarak insan gözünün algılayabildiği tüm renkleri oluşturabilmemiz mümkündür.
Led çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz. Kızılötesi ledler, rgb ledler, şerit ledler, power ler, smd ledler ve cob ledler çok olmak üzere sıralayabiliriz.
d-Led Nedir? Led tv ledlerinden d-Led, "Direct Led” in kısaltılmışı olarak kullanılmaktadır. d-Led mimarisi Led arka aydınlatma modülü difüzörün arkasına yerleştirilmiştir dolayısıyla panele ışık doğrudan ekranın altından verilir.
Parti ve şenlik esnasında kullanılan çoğu parti malzemeleri, mavi ışık kullanılarak tasarlanıyor. Parlaklığıyla oldukça dikkat çeken mavi led ışık, ev ve ofis dekorasyonu için tercih ediliyor. Mavi ekran filtresi ve mavi ışık koruyucu gözlük kullanarak mavi ışığa karşı önlem almak mümkün oluyor.
Şerit Led Daha ucuz ve daha cok aydınlatır. neon ile şerit aydınlatması yaklaşık aynı fark ise şu neon kullanım kolaylıgı kullanım yeri yününden zayıf şerit led ise esnek yapıda ve yer sınırlaması olmadan kullanılabilir.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Örnek olarak standart bir 40 Watt'lık ampul yaklaşık 450 lümen sunuyorsa (Gerçek ışık çıkışı ürüne ve üreticiye göre değişkenlik gösterebilir), 1 Watt'lık bir tüketim ile yaklaşık 11.25 lümen ortaya çıktığını varsayabiliriz.
Açılımı "Red-Green-Blue" olan RGB; kırmızı, yeşil ve mavi renklerden farklı renkler ortaya çıkarmaya yarayan bit metottur. Renk uzayı olarak da bilinir. RGB bazen bir ekranın ya da monitörün özelliklerini açıklarken kullanılır.
Bu bağlamda elektrotlar kullanılır. Zira pozitif yüklü elektronlar anot olarak bilinir. Aynı şekilde negatif yüklü elektronlar ise katot olarak ifade edilmektedir.
Rgb ışık, red, green, blue yani kırmızı, yeşil, mavi renklerinden oluşan 3 ana rengin birleşerek yaklaşık 20 renk oluşturduğu bir ışık uzayını temsil ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri