Normal şartlarda kredi kartını bankaya başvuruda bulunup dilekçe vererek kapatabilmek mümkün. Bunun dışında telefon bankacılığı üzerinden müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek ya da internet bankacılığını kullanabilmek de mümkün.
Kredi kartı borcunuzu ödemek için kartınızın bağlı olduğu bankanın ATM'lerini kullanabilirsiniz. Bunun için kartınızı ATM'ye yerleştirin. Kredi kartı borç ödeme seçeneğini seçin ve ödenecek tutarı belirleyin (dönem borcu veya asgari tutar seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz).
Kredi çekerek mevcut borçları kapatmanın en önemli faydalarından biri, düşük faiz oranlarına sahip olabilmeniz. Birçok kredi, kredi kartı borcundan daha düşük faiz oranı sunar. Dolayısıyla borç transferi yaparak yüksek faiz oranlarına sahip kredi veya kredi kartı borcunuzu daha düşük bir faiz oranıyla kapatabilirsiniz.
Sanayi Bakanlığı`nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`da değişiklik yapılan yasa tasarısı taslağına göre, tüketici, kredi ilişkisinde, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, kredi sözleşmesini feshederek kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek.
İlgili 36 soru bulundu
Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır. Bazı bankalar erken ödeme yapan kişilerin hesabına artı para puan tanımlar.
Kişinin ekstre bakiyesi yalnızca dönem içi alışveriş ve taksitli işlemlerden oluşuyorsa kredi kartı borcu kapama son ödeme tarihinde dahi yapılsa faiz işlemez. Erken ödenen kredi kartı borcu bu noktada bir avantaj sağlamaz.
Taksitlerin toplamı kadar nakit paranın hali hazırda bulunması durumunda tüm borcu ödeyerek de kartınızı kapattırabilirsiniz. Bankanıza ya da başka bankaya bireysel ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilir, bu kredi ile borcun tamamını kapatarak yine aylık olarak kredi ödemesi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi kartı borçlar yüzünden kapatıldıysa borcun tamamen ödenmesi durumunda kredi kartı tekrar açılır. Kredi kartını yeniden açtırmak isteyen kişiler, taleplerini doğrudan şube ya da müşteri hizmetlerine başvurarak yapabilir.
Kredi kartlarının ödenmesi durumunda yapılandırma yoluna gidilir ve eğer gidilmezse banka kullanıcıdan parasını geri alabilmek için dava açar ve yasal süreç başlatır. Yapılandırma ile 12 aya kadar vadelere bölünen kredi kartı yapılandırılması ödenmezse banka tekrar dava açma yoluna gidebilir.
Kredi kartı kapatma işlemi, son derece basit biçimde gerçekleştirilebilecek olan bir işlemdir. Kredi kartınızı kapatmak için isterseniz bankanızın müşteri hizmetlerine ulaşabilir, isterseniz de direkt olarak şubeden kredi kartınızı kapatabilirsiniz.
Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur. Her ay sadece asgari tutarı ödenen kart borcu eklenecek faizle birlikte büyür ve sonunda işin içinden çıkamayacağınız bir hal alabilir.
Tabii bu durum banka ve müşteri işlem durumuna göre farklılık gösterir. Kredi kartının borcunu ekstre tarihinden itibaren 3 ay içinde veya bir yıl içinde, borç tutarının asgari ödemesini üç kez ödemeyi unutursan kartın kullanıma kapatılır. Üç kez borcunu üst üste ödemediğin takdirde kart tamamen kapatılmaktadır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz olumlu etkiye yol açar. Genel bilinenin aksine erken ödeme yapmanın ise sanıldığı kadar büyük avantajı yoktur. Normal gününde ödemeniz yeterlidir. Kredi kartınızın minimum tutarını ödemeniz bütün borcu ödemenizle aynı etkiyi yapar.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Yasal olarak kredi kartını kapatmak için herhangi bir ücret talep edilemiyor.
Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunu olumlu yönde etkiler. Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olmasına dikkat edin. Orantılı şekilde kredi kartı kullanmak kredi notuna artı olarak yansır.
Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımı Kaç Yıldır? Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Normal ödeme planı içerisinde bulunan taksitlendirme miktarı üzerinden ödeme yapılabilir. Aylık taksitler bitene kadar hesap özeti tutarı kadar ödeme yapılarak tüm borç kapatılabilir. Toplam borç tutarı kadar bir nakit para mevcutsa tüm borç tek seferde yatırılarak ödeme yapılabilir ve borç kapatılabilir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir.
Kart limiti artırma konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir kural yasal sınırlamalardır. Yasal düzenlemeler gereği, tüm kredi kartlarının toplam limiti, kart sahibi olduğunuz ilk yıl aylık ortalama net gelirinizin iki katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirinizin dört katını geçemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri