Nasıl ki "Mühendislik" denildiğinde ziraat, elektrik, inşaat farketmekesizin tüm mühendisler aynı başlık altında toplanıyorsa "Mimarlık" üst başlığı; Yapı Mimarı, Peyzaj Mimarı, İçmimar farketmeksizin tüm mimarlık disiplinlerini kapsayan bir tanımdır.
Arazi biçimlendirme ve mühendislik bilimi içerisinde yer alan peyzaj mimarlığı Yükseköğretim Kurumu(YÖK) ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanan kadro karşılığı mühendistir.
Peyzaj Mimarlığı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Peyzaj mimarlığı mesleğini yapan kişilerdir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programından mezun olan kişilere peyzaj mimarı, iki yıllık önlisans programından mezun olanlara peyzaj teknikeri, yüksek lisans (master) programlarından mezun olanlar ise peyzaj yüksek mimarı unvanı alırlar.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları 1990 yılına kadar Ziraat Mühendisi ünvanı alırken bu tarihten itibaren Peyzaj Mimarı ünvanı almaya başlamıştır. Mayıs 1994 tarihinde TMMOB'de alınan kararla Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Peyzaj Yüksek Mimarı maaşları 22250 TL'dir. En düşük Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 17800 TL iken, en yüksek Peyzaj Yüksek Mimarı maaşı 33900 TL'dir.
Yukarıda yer verilen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı gereğince 2 sayılı CBK kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, peyzaj mimarlığı öğrenimi gerektiren hizmetleri karşılamak için bu bölüm mezunlarını mimar kadrolarına atamaları mümkün bulunmaktadır.
Bu yönetmelikte ayrıca 2. derecedeki teknik elemanların yetkileri, mühendis ve mimarların mevcut yetkilerini paylaşacak biçimde genişletilmiş ve 5 katı ve 2000 m2'yi geçmeyen yapılarda teknik öğretmenlerin, 1500 m2'yi geçmeyenlerde ise teknikerlerin şantiye şefliği yapabilmesine olanak tanınmıştır.
Peyzaj mimarları, özel tasarım firmalarında, mimarlık firmalarında, kamu kurumlarında, çevre ve doğal kaynaklar şirketlerinde, inşaat şirketlerinde ve kendi işlerini kurarak çalışabilirler. Ayrıca, özel sektör ve kamu sektörü de dahil olmak üzere birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulunmaktadır.
Ayrıca süs bitkisi üretmek için sera veya fidanlık kurabilir. Peyzaj Mimarlığı, Bitkisel Üretim, Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Ziraat Mühendisliği ve Orman Mühendisliği gibi alanlarıyla ilgili bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.
Bölümümüz yetenek sınavı ile öğrenci almamaktadır ve el çizimi geliştirilebilen ve sonradan edinilebilen bir kazanımdır. Dolayısıyla “el çizimim kötü ise mimar olamam” düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Ziraat Fakültesi gibi farklı fakültelerde yer alır, Ortalama bir bölümden daha masraflı bir bölümdür.
– Staj I özel sektöre ait fidanlıklar veya peyzaj mimarlığı/mimarlık şirketlerinin peyzaj uygulama işlerinde/arazi ortamında yapılabilir. – Staj II kamu kurumlarında yapılmak durumundadır ve büro ortamındaki çalışmaları kapsamaktadır.
Bilindiği üzere, peyzaj mimarları kamu kurum ve kuruluşlarında, Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan ve Devlet Personel Başkanlığı'nca da yürürlüğe sokulan bir kararla Teknik Eleman Kadrosunda Mühendis olarak atanmaktadırlar.
Peyzaj yüksek mimarı unvanını almak içinse peyzaj mimarlığında yüksek lisans yapmanız gerekir. Peyzaj mimarlığını yüksek lisansı ile bitiren kişiler, mezun olduktan sonra peyzaj yüksek mimarı olarak görev yapabilir.
kimlik numarası beyanını, yazılı adres beyanını, yeteri kadar fotoğraf ve kayıt formunu doldurarak Oda'ya vermek zorundadır. Gerekli olan belgeleri Odaya veren ve bu suretle Odaya kayıt olan üye “Peyzaj Mimarı” unvanı ile peyzaj mimarlığı mesleğinin yetkilerini kullanmaya hak kazanır.
Kalkınma Bakanlığı (Mülga DPT), Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler vb. kamu sektöründeki çalışma ortamlarını oluşturmaktadır.
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu bölümle ilgilenen adayların öncelikle lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekir.
MESLEK TANIMI: Bir arazi parçasının daha cazip bir hale getirilmesi için planlar ve projeler yapan, parklar, spor ve eğlence yerleri için planlar hazırlayan kişidir.
Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı'nın (mülga) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazdığı 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı yazıda peyzaj mimarlarının "mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunları özel sektörde çok geniş iş olanaklarına sahiptirler. Peyzaj Mimarlığı Büroları, fidanlıklar, mimarlık ve planlama büroları, çevre düzenleme konularında çalışan inşaat firmalarında peyzaj mimarı olarak görev alabilirler.
Peyzaj Mimarlığı (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
“Kanunda İçmimarlık ve Peyzaj Mimarlığı ibarelerinin bulunmaması nedeniyle, bu disiplinlerin imza yetkisi yok sayılmaktadır.
Peyzaj Mimarları ve İç Mimarların Ek Göstergesi 4200 oldu
Kanun ile Peyzaj Mimarları ve İç Mimarları mimar ve mühendidlerin grubuna alındı. 1 derecede görev yapan Peyzaj Mimarları ve İç Mimarları 4200 ek gösterge alacak. Belediyelerde çok sayıda peyzaj mimarının görev yaptığı bilinmekte.
Peyzaj Mimarları Oda Tarihçesi
Peyzaj Mimarlığı örgütü süreci, ilk kez 1966 yılında Ankara'da kurulan "Peyzaj Mimarisi Derneği" ile başlamış; 1994 yılı Mayıs'ında TMMOB 33. Genel Kurulu'nda Odalaşma kararımızın çıkması ile Peyzaj Mimarları Odası kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri